Garipçe Köyü: Kahvaltı Mekanları, Tarihi ve Plajları

admin
|

Garipçe Köyü, Rumeli Kavağı ve Rumeli Feneri bölgelerine yakın bir konumda yer alıyor. Köyde, 1941 yapımı bir cami, bir bakkal, bir kahve ve turizmin gelişmesiyle inşa edilen lokantalar bulunuyor.

Garipçe Kahvaltı Mekanları

Boğazın son köyü olan Garipçe Köyü, birçok insan tarafından ilk olarak meraktan ziyaret edildiği bir gerçek. Geçimini balık ile sağlayan Garipçe, sabahları kahvaltısı için, akşamları balığı için tercih edilebilir. Daha çok kahvaltı için tercih edilen bir yer haline geldi zamanla.

Kaliteli yiyecek beklentisini çok yukarda tutmadan, ama fiyatları yeterince yukarıda düşünerek hangi restoranlar olduğuna bir bakalım.

Aslında yemekler de, kahvaltılar da, fiyatları da, içerikleri de zaman zaman değişiklik gösteriyor. Siz yine de özellikle bir nedenden dolayı gidiyorsanız onu öncesinde sormadan siparişinizi vermeyin. Restoranların özelliklerini tek tek saymaya gerek yok. Aşağı yukarı benzer içerikleri bulacaksınız.

Garipce Koyu Kahvalti Mekanlari
Garipça kahvaltı yerleri / Garipçe Reis BalıkMehmet Delihasan

Garipçe’de deniz kenarındaki restoranlar ve kahvaltı mekanları arasında Garipçe Kumsal Restaurant, Garipçe Aydın Balık, Asma Altı Kahvaltı ve Balık Evi, Garipçe Reis Balık adındaki restoranlar var.

En yoğun olduğu zamanlar, oturup bir çay içeyim derseniz kabul etmeyebilirler. Yemek yerseniz, kahvaltı yaparsanız daha çok sevilirsiniz.

Garipçe’de Denize Girilecek Yerler

Zeki Müren’in zamanında buraya gelerek denize girdiği söylenir. Evet, Garipçe Köyü’nde denize de girilebiliyor. Sarıyer ve Garipçe’den tekne ile gelenler Büyük Liman Halk Plajı‘nı kullanabiliyorlar. Plajda duş veya tuvaletin olmadığını hatırlatmakta fayda var.

Büyük Liman Plajı

Garipçe’de denize girilecek yerler arasında öncelikli olarak Büyükliman Plajı bulunuyor. Sıcak bir yaz günü serinlemek için ideal yerlerden biri.

Istanbul Garipce Buyuk Liman Plaji
Büyük Liman Beach

İstanbul’da bu kadar az plaj varken yoğun dönemlerde elbette kalabalık olabiliyor. Hafta sonu gitmek istediğinizde mesela tıklım tıklım olma ihtimalini aklınızdan çıkarmayın. Aracınızla gidiyorsanız zaten hafta sonu Garipçe’de yer bulmanız çok zor.

Garipçe Plajı – İstanbul Plajı

Kahvaltı mekanlarına yakın bir konumda olan Garipçe Plajı, bakımlı bir yer olmasa da denize girmek için tercih edebileceğiniz bir yer. İstanbul Plajı olarak da geçiyor burası. Herhangi bir ücrete tabi değil, ancak denizi dalgalı olabiliyor.

Garipçe Kalesi

İki tepe arasında yer alan bu küçük köyün solundaki tepesinde Osmanlı Dönemi’nden kalan Garipçe Kalesi bulunuyor.

III. Mustafa tarafından 1757 – 1774 yılları arasında yaptırılan Garipçe Kalesi, boğaza hakim bir noktada yer alıyor. Bugün harap bir görünümde olan Garipçe Kalesi’nin bir benzeri, hemen karşısında yer alan Poyrazköy Burnu‘nda da var.

Garipce Kalesi Gezisi
Garipce Kalesi Gezi

Garipçe Kalesi Giriş Ücreti

Rumeli yakasındaki, Kilyos ve Rumeli Feneri kalelerinden sonraki üçüncü kale olan Garipçe Kalesi’ne giriş ücretsiz. Burası 3. köprüyü ve Garipçe Köyü’nü tepeden fotoğraflamak için en ideal bir yer.

Garipce Koyu Ucuncu Kopru Marmara Manzarasi
Mikail Koçyiğit

Köyün sağ tarafında, Papazburnu adındaki tepenin zirvesinde ise tarihi bir kule yer alıyor. Oraya çıkarak Karadeniz’i daha tepeden görme imkanınız da var.

Garipce Koyu Balikci Kahvalti Manzarasi
Yılmaz Özdemir

Garipçe Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Garipçe Köyü’ne ulaşım Avrupa yakasındaki Hacıosman metro durağından kalkan 150 numaralı Sarıyer – Rumeli Feneri İETT otobüs hattı ile mümkün. İlk defa gidiyorsanız, hele arabanız ile gidiyorsanız, kendinizi İstanbul’da değil, başka bir şehirde yolculuk yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Garipce Koyu Gezi Rehberi

Koç Üniversitesi’nin önünden geçerek, ormanlık bir yolda ilerler, boğazın 3. köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile karşılaşır, ardından Garipçe’nin benzersiz doğasına merhaba dersiniz.

Garipce Koyu Denizi
Garipce Koyu Kopru

Garipçe Köyü, kendi halinde küçük bir köy ve yapacağınız şeyler kısıtlı. Bir şeyler yemeyecekseniz gezmek için bir saat yetecektir. Ama bir defa bile olsa görülmeye değer bir yer. Garipçe Köyü istikametinde ziyaret edebileceğiniz bir başka noktalar ise köyün üst kısmında, bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen Hasan Paşa Kulesi ve köyün ilerisindeki Rumeli Feneri‘dir.