Nusret Mayın Gemisi Müzesi: 18 Mart Zaferi

admin
|

Tarsus, tarihi bir değere ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en önemli savaş gemisi Nusret Mayın Gemisi 2003 yılından beri Tarsus‘un girişinde Nusret Mayın Gemisi Müzesi‘nde olarak sergileniyor.

Nusret Mayın Gemisi, 1912 yılında Almanya’nın Kiel kentinde Germania tersanesinde inşa edilir. 7.4 metre genişliğinde, 40 metre uzunluğundaki Nusret Mayın Gemisi, 1914 yılında savaşlarda kullanılmak üzere Osmanlı ordusuna verilir.

40 adet mayın taşıyabilme özelliği olan mayın gemisinin en büyük özelliği dar alanda gerçekleştirebildiği yüksek manevra tekniğidir.

7 Mart gecesi, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey komutasındaki Nusret Mayın Gemisi, Erenköy’deki Karanlık Liman’a mayınlarını bırakır.

Ertesi günlerde düşman gemilerinin bırakılan mayınları fark edememesinin ardından 18 Mart 1915 tarihinde en büyük düşman gemilerinden, önce Bouvet sonra HMS Inflexible ve Bolva zırhlılarını sulara gömerek savaşın kazanılmasında oldukça önemli rol oynar ve dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazanır.

Sadece savaşın değil, dünyanın geleceğini de değiştirdi. – Churchill

Kiminin Nusret kiminin Nusrat Mayın Gemisi olarak adlandırdığı ve 1955 yılında kadar görevde kalan gemi, 1962 yılında özel sektöre satılmış ve 1990 yılına kadar kuru yük gemisi olarak kullanılmıştır. 1990 yılında ise daha fazla dayanamayarak Mersin Limanı‘nda sulara gömülmüştür.

Nusret Mayin Gemisi Eski Hali 1
Nusret Mayın Gemisi
Nusret Mayin Gemisi Eski Hali 2
Nusret Mayın Gemisi

10 sene boyunca su altında bekleyen Tarsus Belediyesi’nin çalışmaları ile denizden çıkarılan Nusret Mayın Gemisi, jilet olmaktan kurtarılarak büyük bir titizlikle ayağa kaldırılmış, bakımı yapılmıştır.

Nusret Mayın Gemisi’nin orijinali, yük gemisi yapılması için eklenen parçalar çıkarılarak Tarsus’taki, Çanakkale Savaşı Şehitleri anısına yaptırılan parka yerleştirilir.

Nusret Mayin Gemisi Gezi Yazisi
Nusret Mayin Gemisi Tarsus Gezisi

Çanakkale Zaferi Kültür Parkı‘nın tam ortasına yerleştirilen ve bir kopyasının Çanakkale Deniz Müzesi‘nde sergilendiği Nusret Mayın Gemisi’nin bulunduğu alanda mayın gemisi ile birlikte 270 kiloluk top mermisini tek başına kaldıran Gazi Seyid Onbaşı‘nın heykeli ve diğer şehitlerin temsili mezarları da bulunuyor.

Gemiyi gezmek isteyen ziyaretçiler; kaptan köşkü, toplantı odası gibi savaşın komuta edildiği odaları ve mayınların nasıl denize döküldüklerini yakından görme şansına sahip oluyorlar.

Nusret Mayin Gemisi Mayinlari
Nusret Mayin Gemisi Mayini

Nusret Mayın Gemisi Müzesi nerede?

Nusret Mayın Gemisi Müzesi, Tarsus merkeze 1,5km (5dk) araç mesafesinde. Mersin’den gelen ziyaretçiler için 25km (30dk), Adana‘dan gelenler için ise uzaklık 40km (45dk).