Bodrum Plajları ve Koyları: Tatilde Bu Sahilleri Kaçırmayın!

admin
|

Türkiye’nin güneybatısında çarpıcı bir yarımada olan Bodrum, mükemmel koyları ve plajları olan bir yerdir. Şehir merkezinin dışında da, dinlenmek ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler için ücretli ücretsiz çok sayıda çok sayıda bozulmamış plaj bulunuyor.

Antik dünyanın en şöhretli insanlarının neden Bodrum’u seçtiğini, her köşesi antik kokan, birçok medeniyete kucak açan bu efsane kent olan Bodrum’da en güzel plajlar, koylar, halk plajları ve ücretsiz sahiller hangileri, bunları görmeye geldi sıra.

Bu blog yazısında, tatilinizi planlayabilmeniz için Bodrum’daki en iyi plajları ve koyları detaylandıracağım.

Deniz dünyasının güzellikleri ve huzuruyla mavilikler ülkesi Bodrum. Birçok insana göre de turizmin başkenti, uluslararası bir tatil cenneti ve eğlence merkezi.

Denizin kıskandırıcı mavisinin zümrüt yeşili tabiat ile kaplandığı toprakları gezmek umarım herkese nasip olur. Biz de Bodrum’un merkezden uzak yerlerini görmek için atladık arabaya ve haydi Bodrum turuna.

Bodrum Yalı Çiftlik Halk Plajı

Bodrum’daki en iyi halk plajlarından biri. Bodrum’da uygun fiyatlı bir plaj arıyorsanız Bodrum Yalı Çiftlik Halk Plajı görülmeye değer. Plajı ince kum değil, çakıl taşı. Suyu gayet temiz ve berrak. Gözlük ile birçok balığa rastlayabilirsiniz.

Belediyeye ait bir tesis bulunuyor. Plajda ücretsiz şemsiyeler, soyunma kabini ve duş alanları mevcut. Yakınlarda yemek yiyebileceğiniz bir kaç yer var.

Sahildeki tek problem şezlong. Şezlong almak istiyorsanız sabah erken saatlerde gitmeniz gerekiyor, sonra yer kalmayabiliyor. Ya da kendi sandalyenizi getirip çok daha rahat bir gün geçirebilirsiniz.

Göltürkbükü Cennet Koyu

Göltürkbükü, iki yerleşim yeri olan Gölköy ve Türkbükü‘nün birlikteliğinden Göltürkbükü ismini almış. Böylece Gündoğan‘dan ayrılmışlar. Göktürk’e birkaç kilometre mesafedeki Cennet Koyu, masmavi, tertemiz bir koydur.

Bodrum Golturkbuku Cennet Koyu Gezisi
Bodrum Golturkbuku Cennet Koyu Deniz Gezisi

Merkezden uzak olduğundan ve kolay ulaşımı olmadığından kalabalık da değil. Ancak araç ile ulaşım yine de mümkün. Rüzgar çıkınca plajda sıklıkla kum hortumları oluşur. Denizi de plajı gibi kum, saf kum ama ince çakıl taşları yok hiç. Derin bir koy olduğu için rüzgarlı havalarda sıklıkla tur tekneleri sığınır buraya.

Bodrum’da çadır kamp alanlarından biri. Cennet Koyu yalnız bırakıldığı için zamanla kirleniyor. Gelenler çöplerini toplamadığı için, kontrol olmadığı için zamanla kaybediyoruz burayı.

Bodrum Akvaryum Koyu

Bodrum tekne turları tarafından sıklıkla uğranan Akvaryum koyuna tekneler günlük tekne turu yapıyor. Yerli yabancı turistler tarafından çok sevilen Akvaryum Koyu oldukça popüler bir yer.

Su son derece temiz ve berrak. Su altı yaşamını rahatlıkla görülebiliyor. Buraya gelirken gözlüklerinizi ve şnorkellerinizi getirmeyi kesinlikle unutmayın.

Bodrum Akvaryum Koyu
Akvaryum Koyu Mahir Oral

Akvaryum Koyu nerede? Koy, Bitez ve Gümbet arasındaki yarımadanın ucuna doğru bir yerde bulunuyor. İlla tekne ile gelmek zorunda değilsiniz. Bitez Marina’dan başlayarak keyifli ve bol manzaralı bir yürüyüşle de buraya ulaşabilirsiniz.

Taşlı, engebeli bir yol sizi bekliyor olacak. Yürümeye karar verirseniz sıcak havalarda güneş kremi, şapka, bol su ile yola çıkın. Ayağınızda terlik ya da sandalet değil, yürüyüş ayakkabısı olsun.

Her ne kadar yolda birçok güzel koyla karşılaşacak olsanız bile Akvaryum Koyu hedefiniz olduğu için dar patikalardan ve tehlikeli sayılabilecek yollardan yürümeniz gerekecek. Teknelerin varlığından doğru koyda olduğunuzu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Kadıkalesi Halk Plajı

Bodrum Kadıkalesi Plajı, Ege Denizi’nde yer alan şaşırtıcı derecede güzel bir plajdır. Kristal berraklığındaki turkuaz suları, beyaz kumlu plajları ve yakındaki adaların nefes kesici manzarasıyla bilinir.

Burada yüzme, jet ski, şnorkelle yüzme ve rüzgar sörfü gibi pek çok aktivite yapılabilir. Kadıkalesi çevresindeki bölge, antik kalıntıları ve geleneksel köyleri keşfetmek için de harikadır.

Yalıkavak Halk Plajı

Bodrum’un en ünlü ve lüks yerlerinden biri Yalıkavak‘tır. Bolca balık restoranı bulunan bölge, limana yanaşmış lüks teknelere de ev sahipliği yapar. Tertemiz bir denizi vardır.

Denize girmek için Arka Küdür Koyu‘nu tercih edebilirsiniz. Bodrum’un esen rüzgarından faydalanmak için inşa edilen yel değirmenleri burada da bulunuyor, üstelik Bodrum merkezdeki gibi yıkık dökük değil, aktif olarak çalışır haldeler.

İlginizi çekiyorsa Yalıkavak’tan 5 km mesafedeki 37.08727, 27.3217 koordinatlarına sahip Yalıkavak Yel Değirmenleri‘ne uğrayabilirsiniz. Yel değirmenleri, Bodrum merkezden de 12 km mesafede.

Bodrum Yalikavak Tekneleri
Bodrum'un en güzel plajları ve koyları
Bodrum Yalikavak Gezisi
Bodrum'un en sakin koyları / Yalıkavak

Özellikle 37°06’47.49″ N 27°17’34.25″ E koordinatlarına sahip Plaj Caddesi üzerindeki deniz oldukça temiz. Her ne kadar iskeleler otellere ait olsa da, iskelelerin yanlarından dar plajlara inip yüzme keyfi yaşayabilirsiniz.

Bana göre Bodrum’daki en temiz denizlerden biri burada. Çünkü denizi kum değil, taşlardan oluşuyor. Buraya gidecekseniz deniz ayakkabılı gidin.

Bodrum Yalikavak Denize Girilecek Yerler
Bodrum Yalikavak Denize Girilecek Plajlar
Bodrum’un en güzel sahilleri

Kargıcak Koyu

Bodrum’daki bakir ve az bilinen, ancak son derece güzel bir denizi olan Kargıcak Koyu, ulaşımı zor bir noktada. Kargıcak Koyu yolu tabii ki enfes manzaralar eşliğinde, fakat yolun sonlarına doğru, son 2 kilometrelik kısmı toprak da değil, taşlık bir yol sizi bekliyor. Çok yavaş ve dikkatli gidilmeli.

Bodrum Yaliciftlik Kargicak Koyu Plaji
Bodrum Kargicak KoyuBartu Diktas

Çünkü Kargıcık Koyu daha çok tekne gezilerinin uğrak noktası. Güzelliği de düzgün bir yolu olmaması nedeniyle korunmuş olsa gerek. Öyle kör bir noktada ki yol üzerinde telefonlar bile çekmeyebiliyor.

Küçük teknelerin tur düzenlediği Bodrum Yalıçiftlik Kargıcak Koyu ve plajı tesisin olmadığı bakir bir yer. Buraya gelip alışveriş yapmayı beklemeyin. Hazırlıklı gelmeniz gerekiyor eğer bir şeyler yiyip içmek isterseniz. Tabii ki çöp bırakmayın orada. Çöp konteynırlarına atın lütfen.

Kargıcak Koyu’nda çadır kuranlar da olabiliyor. Karavanlar için de cazip bir yer. Burası bir halk plajı olduğu için özellikle hafta sonları kalabalık olabiliyor.

Küdür Halk Plajı

Yalıkavak’ta en temiz denize sahip plajlardan biri. Denizi yarı kum yarı ince çakıl şeklinde. Çevrede bir tesis yok, yiyecek içeceklerinizi kendinizin getirmeniz gerekiyor.

Burası bir halk plajı olduğundan hafta sonları, birçok Bodrum sahili gibi kalabalık olabiliyor. Tuvalet ve duş kabinleri mevcut. Doğal ve arkeolojik sit alanı olduğundan görülmeye değer koylar arasında.

Torba Plajı

Torba Halk Plajı, Bodrum’un kuzey tarafında yer alıyor. Turistik bir bölge olduğundan tatil evleri ve oteller de çok sayıda görülebiliyor.

Plajı taşlık. Duş ve tuvalet kabinleri mevcut. Plajın yakınlarında belediyeye ait uygun fiyatlı bir kafe de var. Yiyecek ve içeceklerinizi buradan temin edebilirsiniz.

Gümüşlük Koyu

İstikametimiz ılık meltemlerin estiği, denizin özellikle gün batımlarında gizemli bir renge sahip olduğu Gümüşlük. Gümüşlük, Bodrum’un en güzel koylarından biridir.

Antik dönemdeki Myndos Antik Şehri‘nin kalıntıları üzerine kurulmuş bir kenttir. Gümüşlük adının, gün batımında gümüş rengine dönen denizden geldiği düşünülüyor. Gümüşlük, denizi ve evleri çok güzel bir yer. Özellikle deniz kıyısında yer alan bembeyaz evleri insanı şaşırtıyor.

Gümüşlük’ün bulunduğu bölge 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildiğinden bölgede herhangi bir yapılaşmaya izin verilmiyor. Liman bölgesindeki sahil evlerine çivi dahi çakmak yasak olduğu için şehrin dokusu da bozulmuyor.

Gümüşlük, benim çok sempatimi kazanan bir yer. Denize nazır restoranlarda, çay bahçelerinde bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Üstelik güneşi de denizden batırabileceğiniz bir yer. Denizi çok sakin, ortamı çok huzurlu.

Bodrum Gumusluk Gezilecek Yerler
Bodrum’un en güzel koyları
Bodrum Gumusluk Gezi Yazisi
Bodrum Gümüşlük Koyu

Kumsalı temiz, fakat plajı ve denizi hafif taşlık ve kumluk olduğu için çıkışta duş alma ihtiyacı hissedersiniz.

Gümüşlük Plajı’na kadar gitmek ve o civarda küçük bir gezinti için, aracınızla geliyorsanız yol sonundaki park alanlarından birine aracınızı bırakmanız gerekiyor. Ardından rastgele bir aralıktan deniz tarafına geçip, balık restoranların arasından denize girilecek güzel bir alana karar vermeniz gerekiyor.

Gumusluk Plaji Denize Girilecek Yerler
Bodrum'un ücretsiz plajları
Gumusluk Plaji Deniz Mekanlari

Gümüşlük’e kadar gelmişken Gümüşlük’ün arkasındaki dağın yamaçlarına kurulmuş olan Eski Karakaya Köyü’ne de uğruyoruz.

Bulunduğu bölgedeki taşlardan yapılan ve bu taşların siyah renkli olmasından dolay Karakaya Köyü olarak bilinen köy, 800 yıllık bir Osmanlı köyü. Biraz terk edilmişlik hissine kaptırsa da, Karakaya Köyü’nü mutlaka ziyaret edin.

Bodrum Gumusluk Eski Karakaya Koyu Gezilecek Yerler
Bodrum Gumusluk Eski Karakaya Koyu Gezi Yazisi

Akyarlar Meteor Koyu

Suyun berraklığının etkilediği koylardan biri olan Meteor Koyu‘nun denizi pırıl pırıl. Meteor Beach Hotel’e ait olan Meteor Plajı ücretli bir plaj olmasına rağmen, uygun fiyatı ile güzel bir deniz keyfi yaşayabilirsiniz. Meteor Koyu ziyaretinizde Akyarlar Limanı’nı ve sokaklarını da mutlaka gezin.

Karaincir Halk Plajı

Bodrum’un Akyarlar beldesindeki Karaincir Koyu, tertemiz ve dalgasız denizi ile gönüllerde taht kuran yerlerdendir. Ne yosunu vardır, ne çöpü.

Bodrum Akyarlar Karaincir Koyu Gezisi
Bodrum Akyarlar Karaincir Koyu Plaji

Denizi oldukça sığdır, bir süre gitseniz de dizlerinizden ayrılmaz denizin limiti. Bu nedenle Akyarlar Karaincir Koyu ve Plajı çocuklu aileler için de sevilen bir yerdir.

Hem turistlerin hem de teknelerin sevdiği yerlerden. Bodrum’daki deniz sıralamanızda yukarılarda ve Bodrum yarımadasının en güneyinde yer alıyor. Bodrum merkezden 20-30 dakikalık bir araba yolculuğuyla ulaşılabilir.

Bodrum Bağla Koyu

Bodrum’a 14 km uzaklıktaki Bağla Koyu da gerek bireysel gezginlerin gerekse tekne turlarındaki ziyaretçilerin uğrak noktalarından biridir. Bodrum’a yakınlarda bir plaj arıyorsanız Bağla Koyu tercih edilebilir.

Bodrum Bagla Koyu Plaji

Bodrum Bitez Plajı

Kent merkezine yakın olması nedeniyle en çok tercih edilen, Bodrum merkez sahilleri ve plajlarından biri Bitez Halk Plajı’dır. Tarihinde mavi bayrak almışlığı da vardır.

Bodrum Bitez Plaji Gezisi
En güzel Bodrum plajlarından Bitez Koyu
Bodrum Bitez Plaji Deniz Gezisi
Bodrum halk plajları ve Bodrum sahilleri

Özellikle kum tercih edenler için vazgeçilmez plajlar arasında. Deniz sıcaklığı ise diğer plajlardan daha sıcak seviyede. Bitez, türkülere de konu olmuştur. Çökertme adlı türküde Bitez Yalısı kelimeleri geçer. Bodrum’da sahil şeritlerine yalı derler, Bitez Yalısı adı altında bir yapı aramayınız.

Bitez Plajı’nın olduğu cadde de Çökertme Caddesi‘dir. Sözün özü kıyı boyunca sıralanmış kafeleri, restoranları herkese hitap edecek düzeyde.

Bodrum plajlarına nasıl gidilir?

Bodrum, Türkiye’nin en güzel yerlerinden biridir ve koyları da plajları da aynı güzellikte. Bodrum’daki plajlar, tenha koylardan hareketli plaj kulüplerine kadar çeşitli seçeneklere sahip. Deniz temiz ve berrak, dibi ise güzel bir kuma sahiptir.

Bodrum’daki bazı plajlar şehir merkezine yakındır, bu nedenle ulaşımı kolaydır. Birçoğunun yakınında restoran ve kafeler vardır, böylece uzağa gitmek zorunda kalmadan bir şeyler atıştırabilir veya serinletici bir içecek alabilirsiniz.

Ancak Bodrum’un bazı koyları merkezden uzakta yer alıyor. Buralara ulaşmanın en yaygın yolu araba kullanmaktır. Bu, istediğiniz plaja doğrudan ulaşmanızı sağladığı için en uygun seçenektir.

Daha eşsiz bir deneyim arıyorsanız, tekneye binmeyi düşünebilirsiniz. Bodrum’un birçok noktasından tekne turlarına katılabilir ve sahil şeridinin nefes kesici manzaralarını izleyebilirsiniz. Yine de teknelerin dalgalara ve hava koşullarına maruz kalabileceğini unutmayın, bu nedenle deniz tutmasına yatkınsanız bu en iyi seçenek olmayabilir.

Sonuç

İster güneşlenmek için tenha bir yer arıyor olun, ister tertemiz denizde yüzmek istiyor olun, Bodrum koyları ve plajları arasında istediğinizi bulabileceğiniz bir yer mutlaka var.

Kristal berraklığındaki sulardan canlı sahil barlarına ve kumsallara kadar seçenek sıkıntısı yoktur. Sadece güneşe dikkat edin, koruyucu kullanmayı unutmayın.