Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Gezilecek Yerler

admin
|

Merinos Parkı, Bursa’nın en büyük ve en yeşil parklarından biri. Birçok ağaç ve bitkinin bir arada yer aldığı, suni göletler ve süs havuzlarıyla renklendirildiği bir eğlence alanı konumunda. Merinos Kültür Parkı, iki müzeye de ev sahipliği yapıyor. Bunlar Merinos Tekstil Endüstrisi Müzesi ve Bursa Göç Tarihi Müzesi.

Merinos Tekstil Endüstrisi Müzesi

Cumhuriyet döneminin ve Bursa’nın tarihi işletmelerinden biri olan, Atatürk tarafından 1938 yılında açılan Merinos Yünlü Müessesi restore edilerek kültürel mirasın yaşatılması için çalışılmış ve Merinos Tekstil Sanayi Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış.

Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası, Cumhuriyet’in sanayi devrimlerinden biri olmuş ve özellikle 60’lı yıllarda Türkiye’ye en çok katı sağlayan işletmelerden biri haline gelmiş.

Fabrika, 2004 yılına kadar aktif bir şekilde çalışıyormuş. Çalışması durdurulduktan sonra ise Bursa Belediyesi’ne devredilmiş Belediye de fabrikayı kültür merkezine ve müzeye dönüştürme kararı almış.

Bursa Merinos Tekstil Sanayi Muzesi Gezi Yazisi
Bursa Merinos Tekstil Sanayi Muzesi Yun Olusumu

Bursa Merinos Fabrikası’nın üretim sürecini, başından sonuna kadar müzede görebiliyoruz. Yünlerin ve ipliğin ortaya çıkması, iplik malzemelerinden dokumanın elde edilmesi, sonrasında boya gibi malzemelerin kullanılması ve konfeksiyon ürünlerinin elde edilmesi gibi bir tekstil fabrikasının çalışma düzeni sırasıyla sergilenmiş.

Dönemin teknolojisini yansıtan aletler fabrikada kullanılan gerçek aletler, bakımlardan geçirilerek sergilenmeye başlamışlar. Aletlerin yanı sıra Merinos tarihi ve Bursa’nın teknoloji tarihi ile sanayi tarihini konu alan belgeler de sergileniyor.

Bursa Merinos Tekstil Sanayi Muzesi Yun Nasil Yapilir
Merinos Tekstil Sanayi Muzesi Gezilecek Yerler

Bu fabrikadan önce yünler dışarıdan ithal ediliyordu, fabrikanın önemi Merinos adı verilen koyunların yünlerini işleyebilecek düzeyde olması. Böylece ülke gelirine yüksek katkıları olmuş fabrikanın.

2011 yılında ziyarete açılan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi‘ne girdiğinizde koyunlardan kırpılan yünlerin nasıl aşamalardan geçtiğini, yünün kumaşa ne şekilde hangi aletlerden geçerek dönüştürüldüğünü adım adım öğrenebilirsiniz.

Merinos Tekstil Sanayi Muzesi Aletleri
Merinos Tekstil Sanayi Muzesi Yun Malzemeleri

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müzeye giriş ücretsiz. Pazartesi günleri dışında haftanın her günü 09:00 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Müze, eski fabrikada, bugünkü Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yer alıyor. Müzeye ulaşmak için binanın doğu girişinden girmeniz gerek.

Eğer özel aracınızla geliyorsanız, binanın yanındaki otopark alanına aracınızı bırakabilirsiniz. Müzeye girmek için otoparktan, Enerji Müzesi tarafına değil, diğer büyük iki binanın arasına ulaşmanız gerekiyor.

Bursa Göç Tarihi Müzesi

Bursa Göç Tarihi Müzesi, tarih öncesi ve ilk çağdaki Bursa’ya göçlerden başlıyor ve Bursa’nın kuruluşu, fethi konuları ile devam ediyor. Sonrasında Balkanlar’dan Bursa’ya göçü ve mübadele döneminde Bursa’dan Balkanlar’a göçü konu alan sergilere yer verilmiş.

Özellikle son 150 yıldır hem Bursa’ya hem Bursa’dan başka yerlere gerçekleşen yoğun göç hareketliliğinden dolayı göçmen kenti olarak da anılmaya başlanmış Bursa.

Bursa’da ilk göç hareketliliği tarih öncesinde, Bursa’daki Şahinkaya Mağarası‘nda yapılan kazılar sonucu çıkmış ortaya.

Neolitik Çağ’da Barçın ve Aktopraklık höyüklerinde devam eden yaşam, yerini Bursa sınırlarına kadar ulaşan Bitinyalılar’a bırakmış. Demir Çağı’nın temsilcilerinden Traklar’dan sonra Yunanlılar önce Ege Bölgesi’nde sonra da Güney Marmara’ya hakimiyet kurmuş.

Bursa Goc Muzesi Gezi Yazisi
Bursa Goc Muzesi Goc Esyalari Hikayeleri

Önce Doğu Roma’nın sonra Bizans’ın hakimiyeti altına giren Bursa, 14. yüzyılda Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osman Bey tarafından fethedilerek Osmanlı himayesine girmiş.

Uludağ yamaçlarına Cumalıkızık gibi kızık köyleri kurulmuş. Osmanlı döneminde İpek Yolu’nun bir kültür yolu ve Bursa’nın o dönem çekim merkezi haline gelmesi ile sanatçılar ve aydınlar Bursa’ya göç etmiş.

Bursa Goc Muzesi Araba Ile Goc
Araba ile göç canlandırması
Bursa Goc Muzesi Tarihi Esyalar

93 Harbi, I. ve II. Balkan Savaşları, Dünya Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki savaşlar ve antlaşmalardan sonra Balkan coğrafyası ile karşılıklı yaşanan göçler de canlandırılmış.

Özellikle tren ile Balkan göçü, kağnı ve at arabalarıyla Kafkas göçü ve vapur ile Kırım göçünün canlandırıldığı bölümler, müzenin en etkileyici kısımları. Modeller, ambiyans ve arka plan sesleriyle birlikte işin içine biraz da empati katarsanız döneme kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

Bursa Goc Muzesi Kagni Gocu
Bursa Goc Muzesi Tren Gocu

Müzede, savaşlar, baskılar ve daha eskilere bakacak olursak doğal gereklilikle oluşan bu göçler hakkında hikayeler, fotoğraflar ve günümüze ulaşabilmiş günlük eşyalar sergileniyor ağırlıklı olarak.

Bursa Goc Muzesi Muhtesem Yuzyil Bayezid Zirhli Kostum
Muhteşem Yüzyıl dizisi için tasarlanan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Bayezid'in giydiği zırhlı kostüm de burada sergilenenler arasında. Bu kostümü dizinin yapım firması olan Tims Production bağışlamış.

Bursa Göç Tarihi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müze ücretsiz olarak, Pazartesi günü hariç haftanın her günü 09:00 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Bursa Göç Tarihi Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Müze, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin fuar alanında, binanın doğu girişinde yer alıyor. Binanın yanında bir otopark var, aracınızla geliyorsanız bu otoparka bırakabilirsiniz.

Müzeye girmek için otoparktan, Enerji Müzesi tarafına değil, diğer büyük iki binanın arasına ulaşmanız gerekiyor. Atatürk Kültür Merkezi’ne girdiğinizde görevliler sizi yönlendiriyor ve asansörle 2. kata çıkarak müzeyi gezmeye başlıyorsunuz.