Bozcaada Gezilecek Yerler: Polente Feneri ve Gün Batımı Manzarası

admin
|

Ege’nin incisi Bozcaada, tarihi dokusu, nefes kesen doğası ve benzersiz lezzetleriyle ziyaretçilerine unutulmaz anlar vaat ediyor. Bir cennet olan bu adada, eski Rum evlerinin huzur veren atmosferi, kristal gibi temiz denizi ve eşsiz rüzgar gülleriyle donatılmış manzaraları keşfedin. Bozcaada gezilecek yerler listesiyle hazırlanın, çünkü bu ada sizi bekliyor!

Türkiye’nin üçüncü büyük adası Bozcaada, eski Rum evleriyle bezenmiş tarihi, tertemiz denizi, havası ve lezzetleriyle eşi benzeri olmayan, Ege’deki en popüler turistik merkezlerden biridir. İstanbul’da oturanlar için Bozcaada her ne kadar uzak görünse de, İstanbul Bozcaada arası 7 saat civarında. Bir hafta sonu Bozcaada’yı gitmeniz ve vakit geçirmeniz mümkün.

Bozcaada Tarihi

Bozcaada, Truva Savaşı‘nda da önemli bir rol oynamıştır. Herodot, 10 yıllık Truva Savaşı’nın son 51 gününü anlattığı İlyada Destanı‘nda, Akhalı donanmasının, o zamanlar Tenedos olarak bilinen Bozcaada’nın arkasına saklanarak savaşı kazandığı belirtilir.

KAÇIRMA: Mardin Midyat

14. yüzyılda bir süre boş kalan Bozcaada’yı İspanyol seyyah Clavijo, 1403 yılında ziyaret etmiş ve yerleşik bir hayat olmadığını görmüştür. Fatih Sultan Mehmet’in 1455 yılında Gökçeada ile birlikte Bozcaada’yı fethetmesi, Bozcaada’nın Osmanlı donanmasının ikmal üssü olarak kullanılmasını sağlamış.

Bozcaada’nın kullanıldığını gören Venedikliler’in adaya saldırmasından sonra Mahmut Paşa, adayı tekrar Osmanlı topraklarına katmış. Ada, 16. yüzyıldan itibaren ise Bozcaada olarak anılmaya başlanmış.

Bozcaada Yesil Sokaklari
Bozcaada Sokaklari

1806 yılında başlayan Osmanlı – Rus savaşıyla Ruslar, kale dahil her yeri yakıp yıkmış, fakat Bozcaada’nın doğu kıyısında kalan Bozcaada Kalesi‘ni II. Mahmut yeniden yaptırmış ve bugünkü haline getirmiş.

Çanakkale Savaşı sırasında İngiliz ve Fransızlar tarafından askeri üs ve dinlenme alanı olarak kullanılan Bozcaada, 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması gereğince Türkiye topraklarına dahil edilmiş.

Bozcaada Renkli Bisiklet
Bozcaada Ficicilik

Tenedos Adı Nereden Gelmiş?

Tenedos, mitolojiye göre Bozcaada’yı kuran kahraman olabilir bilinir. Kyknos adındaki babası Troya’nın güneyine, Bozcaada’nın ise karşısına denk gelen bir şehrin kralıdır.

Tenes’in annesi ölünce babası başka bir kadınla evlenir ve Tenes’in üvey annesine göz diktiğini düşünerek, Tenes’i ve kız kardeşini bir sandığa kapatarak denize atar. Poseidon, gençleri bir adaya çıkarır ve yaşamlarını orada sürdürmelerini sağlar. Bu adaya da Tenedos denmiştir.

Çanakkale’nin şirin beldesi Bozcaada, yaklaşık olarak 36 kilometrekarelik bir alan içerisinde ve özellikle uzun bayram tatillerinde olmak üzere, tatil zamanlarında yerleşik nüfusunun birkaç katı kadar nüfusa çıkabilen bir bölgemizdir.

Bozcaada Gunbatimi
Bozcaada Hafta Sonu Gezisi

Bozcaada kendi içinde ikiye ayrılıyor. Feribottan indiğinizde sol tarafta kalan mahalle bir Türk mahallesi, adı Alaybey Mahallesi.

Sağ taraftaki mahalle ise bir Rum mahallesi olan Cumhuriyet Mahallesi. Rum mahallesindeki yerliler mahallelerine daha iyi bakmış görünüyor. Sokaklar rengârenk, evler bakımlı…

Bozcaada’da MÖ 550 – 330 yılları arasında bir darphane olduğu düşünülür. Çünkü dönemin insanları, ticarette gümüş sikkeler ile günlük yaşamda bakır paralar ile ticaret yaparmış.

Çeşitli ağırlıkta türleri olan sikkelerin bir yüzünde, her başlangıcın tanrısı olarak kabul edilen ve iki yana bakarak tasvir edilen Janus kabartması vardır. Yılın ilk ayına adı verilen Janus, kapıları bekleyen tanrı olarak da halk arasında kabul edilirmiş.

Sikkelerin diğer tarafında ise Zeus’un simgesi sayılan ve Minos kültürü ile bağlantısı olan çifte balta sembolü vardır. İskender’in MÖ 330 yılındaki fethi sonrasında üretimi durmuştur.

Bozcaada Saat Kulesi
Tenedos Sokaklari

Bozcaada Gezilecek Yerler

Bozcaada’nın Arnavut kaldırımlı, kapıları ve pencereleri çiçeklerle donatılmış sokakları gezilmeye değer.

Bozcaada Kalesi

Bozcaada seyahatiniz sırasında, Bozcaada’ya vapur ile yaklaştığınızda göreceğiniz ilk tarihi yapı, Bozcaada’yı uzun yıllar koruyan Bozcaada Kalesi’dir. Mimarı ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen kalenin içinde bir de açık hava etnografya müzesi bulunuyor.

Halk tarafından Eski Kale olarak da adlandırılan kalenin iki bölümü var, dış sur içinde cephanelik, kuyu, tabya ve eğitim alanları ile eskiden kale içinde yaşayanların konakladıkları evler bulunurken, iç surların olduğu alanda ise cephanelik ve sarnıç bulunuyor.

Bozcaada Kalesi Dis Gorunum

Kalenin içinde çevreden çıkarılan mezar taşları ve amforaları görmeniz mümkün. Bunların yanında savaşta kullanılan top gibi savaş malzemeleri de sergileniyor.

Bozcaada Kalesi Top
Bozcaada Kalesi Ici

Bozcaada Kalesi; Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler dönemlerine şahitlik etmiştir. Osmanlı Dönemi’nde Fatih Sultan Mehmed ve II. Mahmud tarafından büyük onarım ve tadilat görmüştür.

Fatih Sultan Mehmed fethi zamanında kale içerisinde bir cami yaptırılmış ve aynı cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından yenilenmiştir.

Bozcaada Klesi Surlari
Bozcaada Kalesi Ic Gorunum

Bozcaada Kalesi’nde gezerken amforaların olduğu odayı es geçmeyin. Oda karanlık olsa da göz zamanla alışıyor ve amforaların bir kısmı görülebiliyor.

Su, şarap ve zeytinyağından başka bira, süt, peynir, fındık, üzüm, hurma, zeytin, mısır, sirke gibi birçok yiyecek ve içeceğin taşındığı amforalar Bozcaada çevresinden çıkarılmış.

Bozcaada Kalesi Muzesi Amfora Odasi 1
Bozcaada Kalesi Muzesi Gezilecek Yerler

Bozcaada Kalesi merkeze yakın olduğu için yürüyerek ulaşılabiliyor, feribotların bulunduğu bölgede yer alıyor. Bozcaada Kalesi girişi ücretli ve burada Müzekart geçmiyor. Fotoğraf meraklıları, özellikle havanın beyaz bulutlu olduğu günlerde çok güzel fotoğraflar yakalayabilirler.

Bozcaada panoramasını ve limanını kalenin üzerinden çekmek için çıkılan merdivenler biraz dar. Deniz tarafından gelen şiddetli rüzgâra özellikle dikkat etmek gerekli. Rüzgarın savurma ihtimaline karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Bozcaada Yerel Tarih Müzesi

Adaya bağlılığı ile bilinen, çocuklarının adını bile Ada ve Ege koyan koleksiyoner Hakan Gürüney tarafından 2006 yılında kurulan Bozcaada Yerel Tarih Müzesi, Bozcaada’nın tarihine ışık tutuyor.

Merkeze 2 kilometre uzaklığında bir bağ evi şeklinde olan müze, Yunan kültürünü iyi bir şekilde tanıtarak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür örgünü UNESCO’dan ödül kazanmış.

Müzeye girdiğimizde tatlı ve yaşlı bir görevli ile karşılaştık. Eksik olmasın, her odaya girdiğimizde bize odadaki nesneler ve fotoğraflar ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermiştir.

Girişte, sağdaki ilk odanın duvarlarında, ünlü fotoğrafçı Ara Güler‘e de ait olan birçok fotoğraf bulunmakta. Ara Güler, 1955 yılında Hayat Mecmuası‘nda yayınlanacak Alexandria Troas röportajı için fotoğraf çekmeye geldiğinde Bozcaada’ya da uğramış ve 26 kare fotoğraf çekmiştir.

Ara Güler, çektiği Bozcaada fotoğraflarını, Hakan Gürüney ile tanışmasından sonra Bozcaada Müzesi‘ne hediye etmiştir.

Bozcaada Muzesi Maketi

Odanın ortasında ise Bozcaada Müzesi’nin içinde bulunduğu yapının önceki dönemlerine ait küçük bir maketi ve bu evin önden çizilip çerçeveletilmiş bir de tablosu bulunuyor. Bu maket ve resim müzeye 2012 yılında, Göktürk Açıkalın tarafından hediye edilmiştir.

Bozcaada Muzesi Maketi 2
Bozcaada Muzesi Resmi Tablosu

Bazı odalarda, savaşan askerlerin ailelerine yazdığı mektuplar, Çanakkale Savaşları’na katılan Türk ve Fransız askerlerine verilen madalyalar, askerlerin kullandıkları şahsi eşyalar ve boş mermi kovanları ile Osmanlı dönemindeki yazışmalar sergileniyor.

Bozcaada Muzesi Savas Eserleri
Bozcaada Muzesi Tarihi Yazismalar

Aynı katta denizciler, kaptanlar ve süngerciler için ayrılmış bir oda bulunuyor. Süngercilik mesleğinin Bozcaada’da yaygın olduğu dönemlere ait süngerci kıyafeti, fotoğraflar, hikâyeler ve denizden çıkarılan malzemeler sergileniyor.

Bozcaada Muzesi Denizcilik
Bozcaada Muzesi Sungercilik

Alt katlar ise tam bir koleksiyon abidesi. Gördüğümüz koleksiyonlar geçmişe götürüyor bizi. Hatırladıkça onları, çocukluğumuz canlanıyor gözlerimizin önünde.

Bozcaada Muzesi Tipitip
Bozcaada Muzesi Nostaljik Koleksiyonlar

Bozcaada gerçek şaraplarıyla ünlü. Bozcaada Müzesi de şarapçılığı es geçmemiş ve şarapçılık ile ilgili bölümler ayırmış odacıklarına.

Bozcaada Muzesi Sarapcilik Ficicilik

Şarapçılık ile ilgili güzel bilgiler bulabileceğiniz, fıçıcılık hakkında bilgi edinebileceğiniz güzel bir yer olmuş. Şarap koleksiyonu da görülmeye değer.

Bozcaada Muzesi Sarap Koleksiyonu

Şarapçılığın yanında 1925 – 1965 yılları arasındaki esnafların canlandırma köşeleri bulunuyor. Demirci, kahveci, fıçıcı, duvarcı, terzi, doktor ve marangoz mesleklerinin çalışma prensipleri, kullanılan alet ve edevatlar da sergi salonlarının bir parçası.

Bozcaada Muzesi Demircilik
Bozcaada Muzesi Marangoz

Bozcaada Yerel Tarih Müzesi, 23 Nisan’dan 29 Ekim’e kadar her gün 10:00 – 20:00 saatleri arasında ücretli olarak ziyaret edilebiliyor. Kiliseye çıkan yolun üzerinde Talay Şarap Fabrikası’nın hemen arkasında yer alan müze Bozcaada tarihini merak edenler için oldukça ideal.

Ayazma Manastırı

Sayıları sekizi bulan çınar ağaçları, çift oluklu tarihi çeşmesi ve küçük bir şapelden oluşan Bozcaada Ayazma Manastırı, Bozcaada’nın güneyinde yer alıyor. Kelime anlamı Hagia Ma, yani kutsal su anlamına gelen Ayazma Manastırı, 1734 yılında yaptırılmış.

Manastır, her sene 26 Temmuz’da ibadete açılıyor. MS 138 – 161 yılları arasında yaşamış olan Azize Aya Paraskevi’ye özel bir gün olan 26 Temmuz’da insanlar burada toplanır ve eğlenirler.

Halk arasında Ayazma Panayırı olarak bilinen bu özel günde, büyük çınar ağaçlarının gölgelerinde kurulan masalarda yemekler yenir, müzik eşliğinde dans gösterileri yapılır.

Ayazma Manastiri Bahcesi
Ayazma Manastiri Bodrum

Ayazma Panayırı, dini ve mitolojik anlamda çeşitli öğeler barındırır. Sabah vakitlerinde toplanan halk ile birlikte yılın ilk üzümü kutsanır ve Tanrıya teşekkür edilir.

Dindar halk, bu ayinden önce üzüm yemez, sonrasında üzüm yemeye başlar. Öğle saatlerine doğru Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti tarafından yönetilen ayin başlar.

Burası, 2015 yılından beri Ayazma’nın güzel deniz manzarasına karşı Manastır Cafe Restaurant olarak da hizmet veriyor. Söylenene göre önceleri otuzun üzerinde manastır varmış Bozcaada’da, ancak zamanla yıkılmışlar.

Ayazma Manastırı, Ayazma Plajı yolundan yokuş aşağı inerken sağda kalır. Bahçesi ve yapısıyla kendini belli eder. Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Göztepe adanın ziyaretçi çeken diğer yerlerinden.

Polente Feneri

Rüzgar güllerinin sonunda, Bozcaada’nın batı ucunda Polente adındaki fener bulunuyor. 1861 yılında yapılan Polente Feneri, denize 32 metre yüksekliğinde konumlandırılmış.

Bozcaada Ruzgar Gulleri Polente Feneri
Polente feneri
Bozcaada Ruzgar Gulleri Yel Degirmenleri Gezisi

Işığını 15 deniz mili uzaklığına gönderebilir. 1 deniz milinin 1,852 metreye karşılık geldiğini düşünürsek, 27,78 km kadar uzaklığa ışığını yansıtabilir düzeyde.

Bozcaada’da Ne Yapılır?

Bozcaada Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri

Güneşin batışı ile birlikte birbirinden güzel fotoğraflar yakalamanıza olanak tanıyan Bozcaada rüzgar gülleri, Bozcaada ziyaretinizde mutlaka uğramanız gereken bir nokta.

BORES olarak anılan Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali‘nde, 2000 yılında yapılmış toplamda 17 rüzgar gülü bulunuyor.

Bu rüzgar güllerinin yanına gittiğinizde çıkardığı ses ve rüzgâr gülünün yakından görüntüsü muhteşem. Polente Feneri ve rüzgar güllerinin uyumu inanılmaz bir görüntü sağlıyor.

Bozcaada Ruzgar Gulleri Gezi Notlari
Bozcaada Ruzgar Gulleri Pervanesi

Ege Denizi’nin muazzam görüntüsünü karşısına alan rüzgar gülleri, Bozcaada nüfusunun 30 kat fazlasına yetebilecek miktarda elektriği üretmekte.

Elektrik fazlasının anakaradaki elektrik dağıtım merkezlerine ulaşması, yeraltındaki kablolar vasıtasıyla mümkün olabiliyor.

Bozcaada Rüzgar Gülleri Nerede ve Nasıl Gidilir?

Rüzgar güllerine gitmek için bisiklet kiralamanız mümkün. Beğendiğimiz koylarda denize girip, gezilecek diğer yerleri gezdiğimiz halde güneş batmadan ulaşmıştık rüzgar güllerine.

Oldukça keyifli bir yola sahip olan rüzgar güllerinin Ayazma tarafındaki yolu sürekli olarak engebeli. Bu nedenle bisiklet ile rüzgâr güllerine ulaşmayı, ancak bisiklet kullanmayı seven ve yeterli kondisyona sahip insanlara öneriyorum.

Tercihiniz bisiklet olacaksa dikkat etmeniz gereken başka bir nokta daha var. Güneşi rüzgar güllerinde batırmak ve gün batımını izlemek geri dönüş yolculuğu için riskli olabilir. Dönüş yolu gidiş yoluna göre daha düz, fakat şehir merkezinin dışında yollar karanlık, bilginiz olsun.

Bozcaada Ruzgar Gulleri Ucurumu

Bozcaada’nın batı ucundaki Bozcaada rüzgar güllerine ulaştığınızda girilmez tabelasını görünce kafanız karışmasın. Soldaki toprak yoldan gittiğiniz takdirde giriş serbest.

Bozcaada Ruzgar Gulleri
Bozcaada Ruzgar Gulleri Genel

Yol kumlu olduğu için bisiklet ile gelen ve yolun sonundaki fenere ulaşmak isteyen ziyaretçiler, zaman zaman bisikletlerinden inip yaya olarak devam etmek zorunda kalabilirler.

Yürümeniz gereken yol kumdan olduğu için daha rahat etmeniz adına ayağınızda terlik yerine ayakkabı olmasında fayda var.

Bozcaada’da Gün Batımı Nereden İzlenir?

Bozcaada’da gün batımı en iyi rüzgar güllerinin yakınında izlenir. Ne kadar romantik bir aktivite. Günbatımına kalacaksanız şayet, birkaç piknik malzemesi ve ada şarabı harika olacaktır.

Gün batımını izlemeye gelen birçok kişi bunu yapıyor ve yeterince kalabalık oluyor. Hatta kimileri daha erken gidip yer kapma telaşına bile giriyorlar. Arabalı gidecekler için arabanızda portatif bir sandalye bulundurun. İşte o zaman keyfinize diyecek yok. Bkz: Bozcaada gün batımı saat kaçta?

Bozcaada Rüzgar Güllerine Ulaşım Nasıl?

Bozcaada rüzgar güllerine ulaşım için çeşitli alternatifleriniz de var. Bisiklet kiralamadıysanız ve aracınız yoksa Bozcaada’da her gün gün batımı turları düzenleniyor. Merkezdeki minibüs durağından kalkan minibüsler akşam boyunca faaliyet gösteriyor.

Öncelikle şarap fabrikasına uğranıyor, ziyaretçiler buradan şaraplarını alıp Ayazma’ya doğru gidiliyor. Kısa bir ihtiyaç molasından sonra Polente Feneri’nde gün batırılıyor ve sonrasında Çayır Mevkii’nden merkeze dönülüyor.

Bozcaada Ruzgar Gulleri Gun Batimi
Bozcaada gün batımı
Bozcaada Ruzgar Gulleri Gunbatimi
Bozcaada rüzgar gülleri

Bozcaada’da Ne Yenir?

Bunun için size birkaç tavsiyemiz olacak. Eğer cebinize dikkat gösteriyorsanız, fiyatı bilmediğiniz yerlerden yemek yemeyin.

Bozcaada Meydani
Bozcaada Evcil Hayvanlari

Restoranların bulunduğu sokaklarda, özellikle yoğun olan restoranlarda balık yiyecekseniz siparişinizin gelmesi için çok beklemeniz gerekebilir. Bozcaada yiyecek konusunda pahalı bir yer, özellikle bu tip restoranlarda ve özellikle balıklar.

Bunun yerine güzel ev yemekleri yapan, üstelik panolarda fiyatlarının da yazılı olduğu restoranları tercih edebilirsiniz.

Bozcaada’da Ulaşım Nasıl Olur?

Bozcaada’ya aracınız ile gittiğiniz takdirde, her yere ulaşım imkânı tanıyan asfalt yollarında seyahat edebiliyorsunuz. Adada otobüs bulunmuyor, toplu taşıma aracı olarak Ayazma Plajı’na kadar giden minibüsler bulunuyor.

Bozcaada Kalesi’nin yakınındaki durakta her 15-20 dakikada bir kalkan minibüsler, gittiği gibi Ayazma Plajı’ndaki yolcuları alıp geri dönüyor. Yaz dönemlerinde rüzgar güllerine seferler veya gün batımı turları düzenleyebiliyorlar.

Adada bisiklet kiralamak mümkün. Bisikletler ve motosikletler gayet bakımlı, görevliler oldukça ilgili.

Bozcaada’da Konaklama ve Nerede Kalınır?

Bozcaada, konaklama imkanı bol olan bir yer. Bozcaada’da kalan adalı aileler, evlerinin odalarını pansiyon olarak açıyor ve genelde kahvaltı dahil fiyatlarıyla sunuluyor bu pansiyonlar.

Adada kamp yapmayı sevenler için rüzgâr güllerine yakın bir konumda olan Ada Camping, Bozcaada’da bulunan tek kamp alanı. Ancak her yer plaj ve kampçılar için uygun.

Bozcaada Nerede ve Nasıl Gidilir?

Geyikli’ye / Bozcaada’ya giden otobüs firmaları arasında Metro ve Pamukkale de yer alıyor. Geyikli seferleri sizi Bozcaada istikametine götürecek ilk vasıtadır. Geyikli, Bozcaada’ya giden feribotların kalktığı yerdir.

Otobüs sizi Geyikli İskelesi‘nde indirir. Eğer yaz dönemi dışındaysanız otobüsler Ezine‘ye kadar gidecektir. Ezine’den Geyikli’ye minibüsler aracılığıyla ulaşmanız gerekir.

Bozcaada ulaşılması zor gibi görünse de oldukça kolay olan bir adadır. Çanakkale’nin Geyikli ilçesinde bulunan Yükyeri Feribot İskelesi‘nden kalkan arabalı vapur vasıtasıyla adaya yaklaşık yarım saatte ulaşmak mümkün.

Çanakkale’den ise araçsız hızlı feribot ile 2 saat gibi bir süre içinde adaya varmanız mümkün. Gestaş‘ın düzenlediği seferler ve saatleri hakkındaki bilgiye gdu.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bozcaada Feribot Seferleri

İskeleye doğru giderek arabalı feribotun güncel hareket saatlerini öğrenin. Oraya kadar gitmek istemiyorsanız gözünüz feribotta olmalı. Feribot yaklaşırken de bilet sırasına girebilirsiniz.

Otobüs, son durağına erken vardıysa civardaki kafelerden birine oturabilir, feribotun geliş saatini çay içerek bekleyebilirsiniz. Güncel Bozcaada feribot saatlerine Gestaş web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bozcaada’ya geçmek için kullanılan vapur seferleri için online rezervasyon ile bilet de alabilirsiniz. Hani yoğun olur, kısıtlı zamanınız olur, online rezervasyon yaptırmak iyi bir tercih olabilir.

6 saat öncesine kadar %100 iadeli iptal hakkınız var. 15 dakika öncesine kadar ise %50 iade hakkınız bulunuyor. Yaz aylarında Çanakkale Bozcaada feribot seferleri de açılıyor. Çanakkale Bozcaada feribot sefer saatleri ayrıntıları için tıklayın.