Mersin Cennet Cehennem Mağarası

admin
|

Toprak yapısından ötürü yeraltını aşındıra aşındıra ilerleyen akarsular, zaman içerisinde büyük yeraltı mağaralarını oluşturur. Mağaralar genişledikçe üst tarafında kalan toprağı taşıyamamaya başlar ve yeryüzündeki toprağın mağaraya çökmesiyle obruklar meydana gelir.

Mersin topraklarının çeşitli yerlerinde obruklar karşımıza çıkabilir. Kanlıdivane Obruğu‘nun yanı sıra, en bilineni Cennet Cehennem Mağaraları‘dır. Bu obruklar; çukur, mağara, çökük olarak da adlandırılır, hepsi aynı şeyi ifade eder.

Cennet Mağarası

Cennet adı verilen çökük, yeraltında oluşan mağaralar sonucu oluşan obruklar arasında en büyüğü. Cehennem Mağarası’ndan 75 metre uzaklıkta yer alan çökük, 70 metre derinliğinde ve 250 x 110 metre boyutunda.

Obruktan aşağıya doğru inerken buraya neden Cennet adı verildiğini daha iyi anlıyorsunuz. Her yer yeşillik ve kuş cıvıltıları size durmadan eşlik ediyor.

Cennet Cehennem Magaralari Orman
Cennet Cehennem Magaralari Selfie

Cennet obruğunun en dibine inmek mümkün, çünkü obruğu kutsal sayan insanlar buraya taştan merdivenler inşa etmişler. Girişten kiliseye kadar 300 basamakta ulaşılıyor. Mağaranın en sonuna ise toplamda 452 basamak ile.

Yani anlayacağınız, çok yorucu bir yolculuk sizi bekliyor, eğer mağaraya kadar inmek hedefinizse. Çıkarken bacaklarınızın titrediğini hissedeceksiniz ve yukarı çıkana kadar da birkaç mola vermeniz kaçınılmaz.

Bu nedenle yanınızda mutlaka su bulundurun. Kan ter içinde çıkacağınız yeryüzünde bir kafeterya mevcut, ancak ne içseniz fayda etmeyecektir o yorgunlukla.

Cennet Mağarası’nın girişinde MS 5. yüzyılda inşa edilen bir kilise yer alıyor. Mağaranın önünde güzel bir görüntüye mahal veren kilise Paulus adında dindar bir kişi tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırılmış.

Cennet Cehennem Magaralari Kilise
Cennet Cehennem Magaralari Kilise Yapisi

Cennet çöküğünün dibinde ise bir mağara yer alıyor. Kiliseye kadar inmişken, mağaranın dibini görün ve oraya dokunun. Mağaranın uç noktası yüzeyden 135 metre derinlikte. Bu da deniz seviyesinin altında olması demek.

Mağaraya doğru yol alırken nemli ortamdan dolayı ıslanan merdivenlere dikkat edin, kayıp düşmeyin. Mümkünse terlik yerine spor ayakkabıları tercih edin.

Cennet Cehennem Magaralari Magara Girisi
Cennet Cehennem Magaralari Magara Ici

Mağaranın ucuna doğru ilerlerken gökyüzü ışığının yavaş yavaş yok olduğunu görüyorsunuz. Ortamda sarı ışıklandırmalar var ama zaman zaman yetersiz olabiliyor. Dolayısıyla önünüzü görmek ve devam etmek için telefonunuzun ışığından faydalanmanız gerekiyor.

Mağaranın sonunda ise birkaç metre öteden geçen bir akarsunun sesinin duyulduğu söyleniyor. Özellikle kulak kabartmak gerekiyor olabilir.

Cennet Cehennem Magaralari Magara Dibi
Cennet Cehennem Magaralari Magara Gezisi

Cehennem Mağarası

Cehennem Mağarası, 50 x 75 metre ebatlarında ve 128 metre derinliğinde. Ancak buraya Cennet Mağarası gibi bir merdivenle inilmiyor, hatta hiç inilmiyor. Kenarına yapılmış bir balkondan bakabilirsiniz ancak.

Aman çekim yaparken, fotoğraf çekerken dikkatli olun. Telefonunuz, gözlüğünüz ya da herhangi bir şey aşağıya düşmesin. Zaten aşağıya bakınca insanın içi ürperiyor. Hem karanlık, hem derin.

Cennet Cehennem Magaralari Gezilecek Yerler
Cennet Cehennem Magaralari Gezi Yazisi

Cennet Obruğu gibi karstik zemin yapısının çökmesi sonucu oluşan Cehennem çöküğü, mitolojiye göre alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon‘un Zeus tarafından, Etna Yanardağı‘nda sonsuzluğa gönderilmeden önce bir süre kapatıldığı yermiş.

Cennet Cehennem Çökükleri giriş ücreti ne kadardır?

Cennet Cehennem Çökükleri’ne Müzekart ile giriş yapılabiliyor. Bence, Cennet Mağarası’na gitmeden önce Cehennem Mağarası’nın tadını çıkartın.

Çünkü sonrasında yorulacağınız için Cehennem Mağarası’ndan daha az keyif alabilirsiniz. Otoparkın bulunduğu alan Cennet Obruğu’na daha yakın olduğu için, yorgunluktan hemen araca geçmek isteyebilirsiniz. Bu arada otopark ücretsiz.

Cennet Cehennem Mağaraları nerede, nasıl gidilir? Cennet Cehennem Mağaraları’na ulaşım çok kolay. Silifke – Mersin karayolundan 20 km içeride kalıyor. Tabelalar ile gerekli yönlendirmeler yapılmış. Mağaraları bulmak bu nedenle zor olmuyor.