Konya Bilim Merkezi

admin
|

Konya Bilim Merkezi, sadece çocukların değil büyüklerin de birçok şey öğrenebileceği, bilim adına kendini geliştirebileceği müzelerden biri. TÜBİTAK destekli bilim müzelerinden biri olan Konya Bilim Müzesi de emin olun her bilgide ufkunuzun açıldığını hissediyorsunuz.

2014 yılında ziyaretçileriyle buluşan ve her sene yeni galeriler eklenen müze, çeşitli sergi salonlarından oluşuyor ve her bir galeri kendi içinde farklı bilimsel bilgilerden bahsediyor kategoriler halinde. Bilime ulaşmanın zor olmasından ziyade, bilimin halka indirgenmesi açısından gayet faydalı olan bir bilim merkezi.

Konya Bilim Merkezi Deney Malzemeleri
Konya Bilim Merkezi Gezilecek Yerler

Galerilerden biri robot teknolojileri üzerine. Robotlar, iletişim ağları gibi teknolojik deneyleri burada yapabiliyorsunuz. Sizinle temel çapta iletişim kurmaya çalışan bir robot, hareketlerinizi taklit etmeye çalışan başka bir robot, insansı robotlar gibi modern çağın teknolojik cihazlarını da unutmamışlar.

Konya Bilim Merkezi Taklitci Robot
Konya Bilim Merkezi Insansi Robotlar

Bilim dünyasında önemli bir yere sahip, yeni icatlar, buluşlar keşfeden bilim insanlarının yaptığı çalışmaların anlatıldığı galeride ise icatlar, sayı sistemleri, matematik hesaplamalarının bulunuşu gibi bilimsel düzenekler ve bilgiler bulunuyor. Görsel yanılsama üzerine resimler, optikbilim, pusulalar, kaşiflerin birer parçası.

Konya Bilim Merkezi Musluman Kasifler
Konya Bilim Merkezi Kesifler

Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, kas ve iskelet sistemi, solunum ve dolaşım sistemi, kanser ve genetik hastalıklar gibi sergi ünitelerine sahip Vücudumuz sergisi ile vücudumuzun daha iyi tanıyabilir, organlarımızı, hastalıkların işleyişini daha iyi anlayabilirsiniz.

Konya Bilim Merkezi Vucudumuz Sergisi
Konya Bilim Merkezi Vucudumuz Galerisi

Bu galeri ile birlikte daha ilginç ve önceden görmediğimiz konular geliyor. Bugünkü yılan balığının atası olduğu düşünülen deniz canlısı masasaur gibi deniz canlılarının bulunduğu Tetis Denizi konseptli galeride de soyu tükenmiş canlıların fosillerini görebilirsiniz.

Depremin sallantı etkilerini görebileceğiniz bir platform da bulunuyor. 3 şiddetindeki bir sallantının, 5 şiddetindeki Konya depreminin, 7.1 şiddetindeki Van depreminin ve 7.6 şiddetindeki İzmit depreminin simülasyonunu bulunuyor. 9.0 ve 9.2 şiddetindeki Japonya ve Alaska depremleri de görevliler tarafından açtırabileceğiniz seçenekler.

Tabii sadece depremle ilgili değil yerkürenin içinde gerçekleşen, volkanizma, enerjiler gibi diğer olayların da nasıl olduğu üzerinde duruluyor sergide.

Konya Bilim Merkezi Tetis Denizi Fosili
Konya Bilim Merkezi Deprem Odasi

İlk defa karşılaştığım iklim odaları, dünya üzerindeki farklı iklimleri yaşatıyor. Tropikal iklime girdiğinizde tropik sesler eşliğinde hava sıcaklığı ve nemi ile kendinizi tropikal bir iklimde hissedebiliyorsunuz.

Aynı şekilde kutupsal iklim odası da çok düşük sıcaklık derecesiyle kutupların nasıl hissettirdiği konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Bir de aynı şekilde ılıman iklim odası var. Bu odalar 2 metrekarelik odalar olmasına karşın güzel düzenekler olmuşlar.

Konya Bilim Merkezi Iklim Odalari
Konya Bilim Merkezi Tropikal Iklim

Konya Bilim Merkezi’nin Uzay ve Gökbilim sergisi ise çok iyi ve sıra dışı olmuş. Evren ve uzay bilimi ilginizi çekiyorsa mutlaka beğenirsiniz. Koltuğunuza yaslanıp bir roketin ucundaymışsınız gibi geri sayımdan sonra hareket etmesi, dünya ve çevresindeki gezegenler, bir uzay mekiği modeli içinde gezinmeniz, teleskopla uzay keşfi gibi ilginç deneyimler sağlıyor.

Konya Bilim Merkezi Mekik Tasarimi
Konya Bilim Merkezi Uzay Bilimi

Konya Bilim Merkezi giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Konya Bilim Merkezi girişi ücretli, eğer 26 yaş altı öğrenciyseniz indirimli girebilirsiniz. Planetaryumun çalıştığı döneme denk gelirseniz yine aynı ücretlere giriş yapabiliyorsunuz. Pazartesi hariç hafta içi her gün 09:00 – 17:00, hafta sonu 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Müze galeri sayısı ve düzeneklerinin çok olması nedeniyle en az 3-4 saatinizi ayırmanız gereken bir müze. İnsan yapısı gereği merak ettiğinden hepsini denemek istiyorsunuz ve bu da vakit alıyor. Eğer geç giderseniz kapanış saatine yaklaştığı için tüm sergileri göremeden ayrılmak zorunda kalabilirsiniz.

Konya Bilim Merkezi nerede?

Konya Bilim Merkezi, Konya Havalimanı’na çok yakın bir konumda. Ankara Caddesi’nin diğer tarafında. Şehir merkezinden gelecekseniz 34 numaralı otobüs hattını kullanabilirsiniz. Alaaddin Tepesi’ne 16km (20dk) uzaklıkta.