Konya’da Mutlaka Görmeniz Gereken 11 Gezi Noktası

admin
|

Konya, ülkemizde yüzölçümü en geniş şehir. Üstelik tarihsel zenginlikleriyle ön plana çıkan bir şehir. En eski yerleşim yerlerinden Çatalhöyük burada, Anadolu Selçukluları ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmış, Konya’nın simgelerinden biri olan Mevlana Müzesi de burada yer alıyor. Kısacası Konya’da gezilecek, görülecek harika yerler var.

Konya’yı gezmek zor da değil. Bu yazımızda Konya’nın il merkezini bir günde nasıl gezebileceğinizi anlatacağım. Konya gezilecek yerler listemize birbirinden güzel tarihi yerleri ele alıyoruz.

Konya merkezin en batısından başlayıp Mevlana Müzesi’ne doğru önümüze çıkan tarihi yapıları geze geze gitmeyi planladık. Konya il merkezi Meram, Karataş ve Selçuklu’nun birleşim noktası. Eğer aşağıdakileri gezerseniz 3 ilçesine de ayak basmış olursunuz.

Konya’ya ulaşım

Konya seyahatine karar verdik, peki Konya’ya nasıl gidilir? İstanbul’dan Konya’ya gitmek için en uygun araç uçaktır. Konya’ya uçak ile ulaşım yaklaşık 1 saatte mümkün. Konya’ya otobüs ile ulaşım da mümkün.

Vaktiniz uyuyorsa İstanbul Pendik’ten kalkan Yüksek Hızlı Tren’i kullanarak da Konya’ya ulaşabiliyorsunuz. Yolculuk yaklaşık 4-5 saat sürüyor. Tren oldukça rahat. İndiğiniz noktadan Alaaddin Tepesi 1km uzaklıkta.

Biz uçağı da, treni de, özel aracı da kullandık Konya’ya ulaşım için. Özel araçla giderseniz çevredeki yerleri gezmek için daha rahat edersiniz.

Konya Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım

Konya’ya nasıl gidilir? Konya Havalimanı yakınlarında araç kiralama firmaları bulunuyor. Araç kiralamayacaksanız Konya’nın şehir merkezine ulaşım için Havaş’ı kullanmalısınız.

Konya Havalimanı Alaeddin Tepesi arası 20km. Yaklaşık 25 dakikada şehir merkezine inmiş olursunuz. Ekonomik seyahat ilk hedefimiz olduğundan taksiden bahsetmiyoruz.

Konya Otogarı’na ulaşabilirseniz tramvay ile rahatlıkla şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Konya’da ulaşım otobüs ve tramvay hatlarıyla sağlanıyor, ancak aşağıdaki rotamız yürüyerek olacak.

Konya gezilecek yerler

Konya Atatürk Evi Müzesi

Konya merkez seyahatimizin ilk durağı Konya Atatürk Evi Müzesi. Atatürk’ün Konya’ya gelip konakladığı bu ev 1928 yılında Atatürk’e adanmış. 1982 yılında da Atatürk Müzesi olarak halkın ziyaretine açılmış.

konya ataturk evi muzesi gezilecek yerler
konya ataturk evi muzesi gorulecek yerler

Müzede Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve giydiği kıyafetleri görebilirsiniz. Müze küçük bir müze ve dolayısıyla hızlı gezilen bir müze. Müzeye giriş ücretsiz.

İnce Minare ve Karatay Müzesi

Alaaddin Tepesi çevresinde birçok tarihi yapı var. Bunlardan biri İnce Minare Medrese olan Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi. 13. yüzyılda inşa edilen bu yapının en önemli özelliği işlenmiş kubbesinin güzelliği.

İkinci Selçuklu durağımız çinileriyle ünlü Karatay Müzesi oluyor. Alaaddin Tepesi’nin kuzeyinde kalan Karatay Müzesi, Selçuklu döneminden kalma çinilere ağırlık veren bir müze.

Müze aslında bir medrese ve medresenin mimarisi tipik Selçuklu mimarisi. Kapısından duvarlarındaki süslemelere kadar net bir şekilde belli oluyor. Özellikle medresenin kubbesine içeriden bakmayı unutmayın.

Konya Karatay Muzesi Cini Kubbesi
Konya Karatay Muzesi Medresesi Gezilecek Yerler

Karatay Müzesi’nden çıkıp Alaaddin Tepesi’ne doğru yol alıyoruz. Konya dümdüz bir ova. Alaaddin Tepesi de Konya’nın merkezinde yer alan bir yükselti. Peki dümdüz bir ovada neden bir yükselti bulunuyor?

Bu tepe yapay bir tepe ve burada yapılan kazılar sonucu MÖ 3000’lü yıllara kadar uzanan bir tarih ile karşılaşılmış. Tepe üzerinde ilk olarak Tunç Çağı ile başlayan yerleşim bölgesinde Frig, Helenistik, Selçuklu, Roma ve Osmanlı dönemi eserlerine rastlanmış.

Alaaddin Tepesi

20 metre yükseklikteki Alaaddin Tepesi günümüzde insanların oturup dinlendiği, yürüyüş yaptığı bir mesire yeri olarak kullanılıyor. Çevresindeki ortamın aksine yeşil renk hakim olacak şekilde düzenlenmiş. Alaaddin Tepesi eteklerindeki ağaçlarla da sizi dış ortamdan ayırabiliyor.

Konya Alaaddin Tepesi Alaaddin Camii Gezisi
Konya Alaaddin Tepesi Mesire Alanı'nda koşu yapılabiliyor, bisiklete binilebiliyor.

Alaaddin Tepesi’nde günümüzde Konya’nın en eski camisi olan, Konya’nın en büyük ve en eski camisi Alaeddin Keykubat Camii ve kümbetleri yer alıyor. Kümbetler, Selçuklu mimarisini yansıtan mezar yapılarıdır.

Alaaddin Tepesi’nde bulunan kümbetlerde Alaaddin Keykubat I, Diyaseddin Keyhüsrev, Kılıçarslan gibi Selçuklu sultanlarının türbeleri bulunuyor. Başka bir kümbet ise tamamlanmamış bir şekilde duruyor. Bu yapıların yanısıra günümüze ulaşamayan köşkler ve saraydan kalıntılar da görülebiliyor.

Konya Alaaddin Tepesi Alaaddin Camii Gezilecek Yerler
Konya Alaaddin Tepesi Alaaddin Camii Gorulecek Yerler

Konya seyahatimizde Alaaddin Tepesi’nde bulunan Alaaddin Camii ve çevresindeki yapılar restorasyon geçiriyordu. Bu nedenle camiyi ve çevresindeki yapıları görmek başka bahara kaldı.

Konya Etnografya Müzesi

1975 yılında hizmete açılan Konya Etnografya Müzesi‘nin bulunduğu bina da bir eğitim yeri olarak inşa edilmiş vaktiyle. Günümüzde kadın kıyafetleri ve işlemelerden oluşan koleksiyonların sergilendiği bir müze.

Konya ve çevresine ait Türk kumaş örneklerini ve gelenesel Türk el sanatlari ürünlerini görebileceğiniz müzede, süs eşyaları, saat ve para keseleri, yatak takımları, madeni anahtar ve kilit örnekleri, dövme tekniği ile yapılmış kazanlar, ibrikler, şamdanlar, kahve takımları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait ateşli ve ateşsiz silahlar, tesbit ve puro ağızlıkları gibi bölgenin kültürünü tanıyabileceğimiz ürünler bulunuyor. Müzeye ücretsiz olarak girebiliyorsunuz.

Konya Etnografya Muzesi Eserleri
Konya Etnografya Muzesi Sergilenen Eserler

Konya Etnografya Müzesi, Alaaddin Tepesi’nin güneyindeki Yunus Emre Sokak istikametinde 450 metre yürüdüğünüzde karşınıza çıkar. Sahibiata Caddesi üzerindedir. Bu cadde üzerinde iki tane daha müze bulunuyor. Şimdi onları gezelim.

Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi, Konya Etnografya Müzesi’nden 230 metre ileride, aynı cadde üzerinde. yer alıyor.

Ağırlıklı olarak Çatalhöyük’ten çıkarılan eserlerin bulunduğu arkeoloji müzesinde kap kacak, mezarlar, sidemara tipi lahitler ve Çatalhöyük’ten çıkarılan, üzerinde çeşitli boyaların olduğu duvar kalıntıları sergileniyor.

Konya Arkeoloji Muzesi Bahcesi
Konya Arkeoloji Muzesi Duvar Boyalari

Sahip Ata Vakıf Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi’nin yanında bir cami bulunuyor, caminin diğer yanı Sahip Ata Vakıf Müzesi.

Sahip Ata vakıf Müzesi‘nin sahibi Sahip Ata Fahreddin Ali, Selçuklu döneminde önemli bir devlet adamı. IV. Kılıçarslan’ın büyükvezirliğine kadar atanan Sahip Ata, Konya çevresine birçok eser inşa ettirmiş. Mesela minaresi ve kapısıyla kendisine bakanlara hayranlık veren Konya İnce Minareli Medrese de Sahip Ata’ya ait.

Sahip Ata Müzesi’nde bulunan odalar çeşitli eserlerin sergilenmesi için kullanılıyor. Konya, Karaman ve Aksaray’daki cami ve mescitlerden getirilmiş birçok eser, Selçuklu eserleri olan ahşap oyma kapı kanatları, hat levhalar, çini ve taş eserler, el yazması Kuran-ı Kerim’ler, el dokuması kilimler bulunuyor.

Eserler, çevredeki yapılardan getirilmiş. Örneğin çinilerin bir kısmı Şems-i Tebrizi Camii‘nden ve Alaaddin Cami Türbesi‘nden getirilmiş. Konya Başaranbey Camii‘nden getirilen Kuran’ı görmeniz mümkün, hemen yandaki Sahip Ata Camii’nden getirilen kapıyı da.

Konya Sahip Ata Vakif Muzesi Gezilecek Yerler
Konya Sahip Ata Vakif Muzesi Gorulecek Yerler

Sahip Ata Vakıf Müzesi’nin kuzey eyvanında ise Piri Mehmet Paşa Camii‘nden getirilen, sedefli ahşap bir kutu içinde, cam bir tüpte saklanan sakal-ı şerif bulunuyor. Odalardan biri ise türbe bölümü olarak kullanılmış.

Türbede bulunan her şey çok güzel çinilerle kaplanmış. Türbe duvarlarının süsleyen çiniler, incelikle işlenmiş ayetlerden oluşuyor. Sahip Ata’nın iki oğlu buraya defnediliyor, sonra burayı aile kabristanına çevirmek isteyen Sahip Ata bugünkü türbeyi inşa ediyor.

Konya Sahip Ata Vakif Muzesi Sakali Serif
Sahip Ata Vakıf Müzesi Sakal-ı Şerif
Konya Sahip Ata Vakif Muzesi Turbesi
Sahip Ata Vakıf Müzesi'nin çinilerle kaplı türbesi

Müzenin girişinde, müze restorasyona girmeden önce çekilen fotoğrafları görebilirsiniz. Gerçekten çok harap bir yapı haline gelmiş zamanında.

Sonradan restore edilmesiyle eli ayağı tutan, içinde gezmesi keyifli bir müzeye çevrilmiş. 2006 yılında restore edilen bina ve türbe kısmı müze, dışarıdaki hamam ve cami kısmı ise amacına uygun olarak hizmete açılmış.

Konya Sahip Ata Vakif Muzesi Sahip Ata Camii
Sahib-i Ata Camii
Konya Sahip Ata Vakif Muzesi Zikir Teshibi
Saksağanlar Camii'nden getirilen zikir tesbihleri

Sahip Ata Vakıf Müzesi nerede ve nasıl gidilir?

Alaaddin Tepesi’nden Sırçalı Medrese Caddesi boyunca yürüyün. Sahibiata Caddesi ile kesiştiği noktada işlemeleri şık bir cami görürsünüz.

Bu cami Sahib-i Ata Camii’dir. Caminin girişindeki kapı ve minaresi ise görülmeye değer. Cami, Konya surunun Larende Kapısı yakınında olduğu için Larende Cami olarak da anılıyor.

Camiden çıkıp Sahibiata Caddesi üzerinde sağa dönün ve Sırçalı Medrese Caddesi üzerinde tekrar sağa dönün. Çok yakında sağda Sahip Ata Vakıf Müzesi’nin girişi yer alıyor.

Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi

Sırçalı Medrese Caddesi üzerinde Alaaddin Tepesi’ne doğru 230 metre yürüyoruz. Konya gezisinde ziyaret etmek istediğimiz başka bir medrese de Sırçalı Medrese.

Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, 1242 yılında sultan lalası Bedreddin Muslih tarafından yaptırılmış. Medresenin yapılış amacı Fıkıh İlmi okutmakmış.

Günümüzde Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi olarak kullanılan yapı, Konya’daki sanatsal açıdan değerli mezar taşlarının sergilendiği bir yer olmuş.

Ziyaretimizde müze kapalıydı, ancak müze kapısından içeri baktığınızda avlunun yanında gördüğümüz çinilerin bir kısmının günümüze kadar gelebildiğini görüyoruz.

Sircali Medrese Mezar Anitlari Muzesi Gezilecek Yerler
Sircali Medrese Mezar Anitlari Muzesi Gorulecek Yerler

Anlaşılan o ki son gezdiğimiz müzeler hiç popüler değil. Müzelerde bizden başka kimseyi görmedik, görevliler haricinde bir insan bile yoktu. Selçuklu döneminden kalma bu mimari yapılar daha çok insan tarafından bilinmeli ve öğrenilmeli.

Konya Selimiye Camii

Mevlana’nın bölgesine doğru giderken Mevlana Caddesi üzerinde Konya’nın en güzel eserleri arasında yer alan Konya Selimiye Camii‘ni görürsünüz.

Selimiye Camii, Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan‘ın oğullarından biri olan Sultan II. Selim tarafından yaptırılmış. Mimarı ise Edirne Selimiye Camii’nin mimarı da olan usta mimar Mimar Sinan‘dır. Bu cami Konyalılar tarafında Mevlana Camii olarak da biliniyor.

Konya Selimiye Camii Gezilecek Yerler
Konya Selimiye Camii Gorulecek Yerler

Huzur Veren Mevlana Müzesi ve Mevlana Türbesi

İşte beklenen an geldi. Hz. Mevlana’nın türbesinin bulunduğu bölgeye geldik. Mevlana Müzesi ve Türbesi‘nin bulunduğu alan, 13. yüzyılda Selçuklu sarayının gül bahçesiymiş ve Mevlana’nın babası öldükten sonra Selçuklu sultanı mezarın gül bahçesine gömülmesini istemiş.

Mevlana Muzesi Ve Turbesi Gezilecek Yerler
Mevlana Turbesi Gezisi

Salt bir bahçeymiş burası. 19. yüzyıla kadar eklemeler devam etmiş ve bugün dünyanın birçok yerinden ziyaretçi ağırlayan Türkiye’nin en popüler müzelerinden biri olmuş. Mevlana’nın hikayesini bilmek gerek. Mesela Mevlana’nın Afganistan’da doğduğunu biliyor muydunuz?

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi

Mevlana Müzesi’ne kadar gitmişken arkasındaki İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi‘ni de görmeyi ihmal etmeyin.

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Kıbrıs Barış Harekatı, Kore Savaşı ve İstiklal Savaşı’nda hayatını kaybeden Konya Askerlik Şubesi’ne kayıtlı askerler için yapılmış bir anıttır. Hem destanı anlatan, hem de Konya’daki şehitlerin isimlerini ölümsüzleştiren bir yerdir Konya Şehitlik Müzesi.

Selçuklu dönemi mimarisiyle inşa edilen anıt 2008 yılında açılmış. Anıtın Mevlana Müzesi tarafındaki girişinde sizi 16 Türk bayrağı ile tarihte kurulmuş 16 Türk devletinin bayrağı karşılıyor öncelikle.

Konya Istiklal Harbi Sehitleri Abidesi Gezilecek Yerler
Konya Istiklal Harbi Sehitleri Abidesi Gorulecek Yerler

Abidenin bir de müzesi bulunuyor. Bu kapalı alanda Çanakkale Savaşları, Çanakkale Savaşları ve İstiklal Harbi zamanında Konya’da köy hayatı, 30 Ağustos zaferi ve savaş sonrası toparlanma sürecinde Konya’da bir köy minyatür maketlerle çok güzel özetlenmiş.

Ayrıntılı bir şekilde olayları ifade eden bu maketlerin arkasındaki resimler de işin gerçekçilik boyutunu artırmış. Üstelik mekanın atmosferi, ses sistemleri ve efektlerle ziyaretçilerin kendilerini başka bir ortamda hissetmeleri ve maketlerde anlatılan konuların içine girmeleri sağlanmış.

Konya Istiklal Harbi Sehitleri Aniti Muzesi Savas Canlandirmasi
Konya Istiklal Harbi Sehitleri Aniti Muzesi Nerede

Konya İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi nerede ve nasıl gidilir?

Mevlana Müzesi’nden sonra Aslanlı Kışla Caddesi boyunca yürüdüğünüzde, 300 metre sonra sağ tarafınızda İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi yer alıyor.

Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi

Mevlana’nın dönüş yolunda, Mevlana Caddesi üzerinden yaklaşık 200 metre kuzeyde Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi yer alıyor. Şemsi Tebrizi, Mevlana’nın hayatında önemli rolü olan Mesnevi’yi yazdıracak kadar uyandıran biri, bir İslam alimi ve mutasavvıftır.

İlk defa Konya’da görüşmüşler. Sonra Şems Konya’dan ayrılmış ve bir daha haber alınamamış. İran’ın Tebriz ilçesinde doğan Şemsi Tebrizi’ne atfedilmiş olan camiyi dilerseniz ziyaret edebilirsiniz.

Konya Semsi Tebrizi Camii Turbesi
Sems-i Tebrizi Camii ve Türbesi
Konya Ishak Pasa Turbesi
İshak Paşa Türbesi

Mezarı burada değil, bu sadece bir türbe. Konya Karatay’da Şems Parkı’nda, Şemsi Tebrizi Türbesi’nin yanında bir de İshak Paşa Türbesi bulunuyor.

Konya’da ne yenir?

Konya etliekmeği ile meşhur illerimizden biri. Mevlana Caddesi’nin 100 metre kuzeyinde, Alaaddin Tepesi’nin 200 metre doğusunda, Şerafettin Caddesi üzerinde Halk Etliekmek Konya adında bir restoran var, ikramları ve fiyatlarıyla gayet uygun. Yemek olarak burayı tavsiye ederiz.

Konya’da nerede kalınır?

Konaklama için de Sultan Veled Caddesi’nin İstanbul Caddesi ile kesişim bölgesinde yer alan Safa Royal Museum Hotel’i tavsiye ederiz. Bu otelin inşaatı sırasında Selçuklu döneminde inşa edilen kalenin dış duvara ait kalıntılar ortaya çıkmış ve otel de bu yapıları koruyacak biçimde inşa edilmiş. Mevlana Müzesi’ne 600 metre uzaklıkta.

Konya, kültürel ve tarihi miras bakımından Türkiye’nin en zengin şehirleri arasında. Konya merkezi bir günde nasıl gezeriz konusunu ele almaya çalıştık, ancak Konya’nın çevresinde de gezilecek onlarca nokta var.