Kaunos Antik Kenti ve Dalyan Kral Mezarları Tekne Turu

admin
|

Köyceğiz sınırları içinde bulunan ve diğer adı Kbid olan Kaunos Antik Kenti, agora, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak kalıntıları ve kenti sarmalayan 3 kilometre uzunluğundaki surları ile birlikte tarihseverlerin ilgisini çekiyor.

1842 yılında İngiliz Arkeolog Hoskyn’in Dalyan’daki harabelerde bulduğu tabletteki yazıları çözümlemesiyle böyle bir kentin varlığı ortaya çıkmıştır.

Sonrasında, 1966 yılında Baki Öğün başkanlığında başlanan kazı Kaunos Antik Kenti’nin bugüne gelmesinde ön ayak olmuştur. Günümüzde Kaunos Antik Kenti’nin kazı başkanı Kenan Işık’ın kardeşi olan Prof. Dr. Cengiz Işık‘tır.

Dalyan tekne turu

Kaunos Antik Kenti, tarihe ilgisi olan Dalyan misafirlerinin uğradığı bir noktadır. Biz de merak ettik ve gerçekleştirdiğimiz tekne turumuza Kaunos’u da dahil ettik.

Tekneler, Kaunos Antik Şehri’ni gezmek isteyen ziyaretçileri iskele gibi bir yerde bırakıyor ve gezinizin sonunda kentin diğer tarafındaki çıkıştan çıkmanız konusunda anlaşarak, oraya doğru hareket ediyor. Güzergâhında, İztuzu Plajı olan ziyaretçilerin vakit kaybını önlemesi adına yapılan bu sistem gayet mantıklı.

Tekneden indikten sonra tek araç genişliğindeki yoldan nar ağaçları eşliğinde yaklaşık 300 metre kadar yürüyüp, ikiye ayrılan yoldan sola dönmeniz gerekiyor. Sola döndükten sonra 550 metre kadar yürüdüğünüzde Kaunos’un girişine varıyorsunuz.

Kaunos Antik Kent Gezi Blog

Kaunos Antik Kenti, bir zamanlar Efes Antik Kenti ve Miletos gibi bir liman kentiydi. İztuzu ve onu takip eden plajların olmadığı dönemlerde gemiler, kentin bitişiğindeki Sülüklü Göl’e yaklaşır, ticari gereksinimlerini Sülüklü Göl’deki limanlarda gerçekleştirirlerdi.

Sülüklü Göl, antik kente giriş yaptığınızda göreceğiniz kilisenin hemen yanındaki manzarada görünen göldür. Gerçekleşen büyük bir depremle Dalaman Çayı’nın rotasının değişmesi sonucu biriken alüvyonlar yüzünden bugün Kaunos Antik Kenti, denizden 8 kilometre uzaklaşmış.

Kaunos Antik Kent Gezi Rehberi
Kaunos Antik Kent Gezi Yazisi

Kilise üzerindeki bilgi levhasından da anlaşılacağı üzere MS. 6. yüzyılda yapıldığı için Anadolu’daki en eski kiliselerden biridir. Kilisenin arkasında ise büyük bir kısmı günümüze ulaşmış olan 5000 kişilik Kaunos tiyatrosu vardır. Birçok tiyatro gibi yamaçta inşa edildiği için yönü manzaraya dönüktür.

Kaunos Antik Kent Kilisesi
Kaunos Antik Kent Tiyatrosu

Kentin, deniz seviyesinden 90 metre yüksekliğinde küçük bir tepeye inşa edilmiş kalesi ise çıkılmaya değer olsa gerek. Eminim Sülüklü Gölü tepeden harika görünüyordur.

Kaunos Antik Kent Kalesi
Kaunos Antik Kent Kalesi 2

Gezinize tepeyi de dahil ederseniz gezi süresi yaklaşık 4 saat sürüyor, tepeyi dahil etmeyip tiyatronun bulunduğu alanı ve gölün yakınını gezmek isterseniz de gezi süreniz 2 saat oluyor. Tekneci ile buluşacağınız noktayı kaçırmamak için tiyatronun sağındaki yolu takip etmeniz gerektiğini unutmayın.

Bizim gibi kaybolmak istemiyorsanız, kalenin bulunduğu tepenin eteğindeki yolu takip etmeniz gerektiği de alternatif bir düşünce olabilir. Aşağıdaki haritayı referans alacak olursanız; yukarıdaki sarı ok giriş yaptığınız kapı, aşağıdaki sarı ok ise çıkış yapmanız gereken kapıdır.

Kaunos Antik Kent Gezi Haritasi

Kaunos Antik Kenti’ne ulaşmak için illa tekne turuna katılmanız gerekmez. Kaya mezarlarının karşısından sandallarla da belli bir ücret karşılığı karşıya geçebilirsiniz.

Byblis Efsanesi

Heredot’a göre Kaunos’un efsanevi bir hikayesi de var. Karya Kralı Miletos’un ikiz çocuklarından erkek olanın adı Kaunos, kız olanın ise Byblis‘tir. İki kardeşten Byblis, büyüdüğünde erkek kardeşi Kaunos’a aşık olur.

Kaunos’tan karşılık bulamayan Byblis’ın babası durumu öğrenince Kaunos’u ülkeden kovar ve Kaunos, sevdiği insanlarla birlikte bugünkü Kaunos Antik Kenti kurar. Byblis ise bu kedere dayanamaz, ağlamaktan bitap düşer. Dalyan’ın tatlı sudan oluşan labirent gibi kanallarının Byblis’in göz yaşlarından oluştuğu söylenir.

Dalyan kaya mezarları

Kaunos yolculuğunuzda görmeniz gereken yapılardan biri de Kaunos Antik Kenti’nin yanındaki büyük kayalıkta bulunan kaya mezarları.

Statüsü yüksek insanlar için inşa edilen ve bir örneğinin Dalyan’da olduğu kaya mezarların bu denli yüksekte yapılmasının sebebi, Tanrıya yakın oluşuyla ilişkilendirilirmiş önceden. Kayalara oyularak yapılan kaya mezarları, Dalyan’ın en büyüleyici manzaralarından biri.

Dalyan Kaya Mezarlari Gezisi
Kaunos Kaya Mezarlari Dalyan Gezi Rehberi

Sert kayalıklara yapılan oyma işleminin nasıl yapıldığı bilinmese de, ortaya çıkan sonuç Dalyan’ın simgesi halini almış. Mezarların dağdan bağımsız olması düşünülmüş ve insanların çevresinde yürüyebileceği genişlikte ayarlanmışlardır.

Dalyan tekne turları sırasında ziyaret noktası olan ve önünden geçtiğiniz, kaya mezarlarından en sağdaki mezar, Perslerin ya da Büyük İskender’in istilasından sonra yarım kaldığı tahmin ediliyor.