Nevşehir Müzesi

admin
|

Nevşehir Kalesi’nin yakınında, merkezde yer alan Nevşehir Müzesi, Kapadokya bölgesinde yapılan kazılar sonucu bulunmuş birçok tarihi eserin sergilendiği bir arkeoloji müzesidir.

Müzeye ulaşım kolaydır, yollarda denk geleceğiniz sarı tabelalarda sadece Müze yazmakta. Müzenin girişinde Sultan III. Ahmet döneminde sadrazamlık yapan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa‘nın bir heykeli bulunuyor.

Heykelin arkasındaki girişten girdiğinizde, aralarında küpler, lahitler ve taş heykellerin yer aldığı çeşitli tarihi eserlerin arasından geçerek yolun sonundaki müzenin girişini görebilirsiniz.

Nevsehir Muzesi Giris Yolu
Nevsehir Muzesi Muze Girisi Tabelasi

Müzenin girişine doğru ilerlerken sağ tarafta karşımıza çıkan lahitin Büyük İskender‘in generallerinden birine ait olduğu söyleniyor.

Lahit, birçok lahit gibi yağmalandıktan sonra bulunarak Kayseri Müzesi‘nde sergilenmeye başlanmış, ardından Nevşehir Müzesi’ne getirilerek ziyarete açılmış.

Nevsehir Muzesi Buyuk Iskender General Lahdi
Nevsehir Muzesi Tarihi Kupler

Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müze iki kattan oluşuyor. Giriş katta Kapadokya bölgesinde bulunan hayvan fosilleri ve kemikleri bulunuyor. Alt kat daha çok arkeolojik eserlerin sergilendiği bir sergi salonu. Kapadokya bölgesi sınırları içinde yer alan kazılarda bulunan tarihi eşyaları burada görebilirsiniz.

Eserler, ait olduğu dönemlere göre kategorize edilmiş, dolayısıyla eserleri kronolojik olarak inceleyebiliyoruz. Frig, Urartu, Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ve İran, Mezopotamya, Kıbrıs kökenlerine ait birçok eseri burada görmek mümkün.

Nevsehir Muzesi Canak Comlek Buluntulari
Nevsehir Muzesi Mezar Buluntulari

Nevşehir Müzesi‘nde Nevşehir sınırları içinde bulunan Civelek Köyü yakınlarındaki Civelek Mağarası‘ndan çıkan eserler de sergileniyor. Bu mağarada Neolitik döneme ve Eski Tunç çağına ait eserler bulunmuş.

Civelek Mağarası’nda yapılan araştırmalar ve kazılar sonucunda Nevşehir bölgesinin tarihinin, Neolitik döneme kadar indiği saptanmış.

Nevsehir Muzesi Gezi Yazisi
Nevsehir Muzesi Gezi Notlari

Müzede arkeolojik eserlerin yanı sıra etnografik eserler de yer alıyor. Kapadokya’nın bazı bölgelerinde hala önemli bir geliri olan dokumacılık alanına ait eski bir dokuma tezgahı, saklama kapları, içerisinde ahşap mobilyaların olduğu bir oturma odası, eski bir gramofon müzenin etnografya salonunda sergilenen eserler arasında.

Nevsehir Muzesi Etnografya Salonu
Nevsehir Muzesi Etnografya Sergi Salonu

Nevşehir’in onca güzelliklerinin tarihini anlamak için, öncelikle yöreye ait arkeoloji müzelerini ziyaret etmemiz gerekir. Tarihin her döneminden eserler bulabileceğiniz arkeoloji müzeleri, hem bölge halkının kültürel yapısını, hem de antik döneme ait arkeolojik eserleri yakından görmek için ideal yerlerdir. Nevşehir Müzesi‘ne de yaklaşık yarım saat ayırarak Kapadokya gezinize bilinçli bir başlangıç yapabilirsiniz.