Samsun Batıpark: Amazon Köyü ve Amazon Kadınları

admin
|

Amazon kadınları MÖ 2000’li yıllarda Samsun’un Terme bölgesinde yaşadığı düşünülen savaşçı kadınlardır. Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsedilen savaşçı Amazon kadınları, tarihin babası Halikarnaslı Heredot’a göre de, Sarmatlar ve İskitlerin ataları.

Samsun bu tarihi öğesini korumak ve hatırlatmak için Amazon kadınlarını konu alaan bir ada ve köy yaptırmış. Amazon kadınlarının nasıl yaşadığını, nasıl savaştığını görebiliyoruz burada.

Amazon Adası’na doğru ilerlerken sol tarafta Amazon Kafe’nin tepeciğinde yamaç paraşütü çalışan sporcu arkadaşlar görüyoruz.

Paraşütü düşürmeden koşmaya çalışıyorlardı. Yamaç paraşütü yapmanın çok çalışma gerektirdiği belli. Batı Park, hemen yanından cadde geçmesine rağmen caddeden bağımsız olmayı başarmış. Batı Park oldukça başarılı düzenlenmiş.

Samsun Amazon Koyu Yamac Parasutu Egzersizleri
Samsun Amazon Koyu At Arabasi Fayton

Batı Park’ın içinde bulunan Amazon Adası gerçekten bir ada olarak inşa edilmiş. Küçük bir kanal ile anakaradan ayrılan adaya köprüler aracılığıyla ulaşım sağlanıyor. Aradaki kanal açıklığında kano gezileri düzenleyebliyormuşsunuz.

Samsun Amazon Adasi Kopruleri
Samsun Amazon Adasi Kopruleri Kanallari

Amazon Adası’na girdiğinizde sizi iki büyük aslan heykeli ve devasa bir Amazon heykeli karşılıyor.

5 ayda tamamlanan 12,5 metre yüksekliğindeki Amazon Savaşçısı heykeli, sağ elinde mızrağı sol elinde kalkanı ile adeta adanın nöbetçisi gibi betimlenmiş. Kaidenin kenarlarında da Amazon kadınlarının savaş sahnelerinde kabartma olarak görebiliyorsunuz.

Samsun Amazon Adasi Amazon Savasci Kadin Heykeli
Samsun Amazon Adasi Amazon Savasci Kadin Heykeli Kabartmalari

Amazon heykelinin yan taraflarında Anadolu Aslanları adında iki büyük heykel daha bulunuyor. Aslan heykellerinin Amazon heykeline bakan taraflarında bulunan kapılardan içeri girebliyorsunuz.

Amazon heykeli gibi durduğunuzda sağınızda kalan aslan heykeli sergi, gösterim gibi özel günlerde kullanılıyor. Soldakini ise ziyaret edebiliyoruz.

Samsun Amazon Adasi Aslan Heykeli

Aslanın içine girdiğimizde karşımızda bir savaş tasviri görüyorsunuz. Önündeki tabelaya göre Savaşçı Amazon kadınları, Truva savaşı sırasında Truva halkının yanında saf tutmuş ve büyük bir cesaretle savaşmış.

Aslanın üst katına merdivenlerden çıkmak mümkün. Aslanın ağzına geldiğinizde Amazon Savaşçısı heykelinin bulunduğu alanı 180 derece panoramik olarak görebiliyorsunuz. Saat 18:00’e kadar aslan heykellerine ücretsiz girebilirsiniz.

Samsun Amazon Adasi Aslan Heykeli Agzi
Samsun Amazon Adasi Aslan Heykeli Savas Tasviri

Tabelalar aracılığı ile kolayca bulabileceğiniz Amazon Köyü de aslanların doğuda kalanının 150 metre arkasında yer alıyor.

Eskiden burada yaşamış olan Amazon kadınlarının günlük yaşam tarzlarını, kıyafetlerini, yaşadıkları mağara tarzında evlerini, kullandıkları savaş aletlerini ve canlandırılmış balmumu heykellerini görebilirsiniz. Tabii hepsi fikir vermek adına yapılmış maketler.

Samsun Amazon Koyu Savasci Amazon Kadinlari Balmumu
Samsun Amazon Koyu Savasci Amazon Kadinlari Tapinaklari

Amazon kadınların döneminde erkekler köle olarak kullanılırmış ve Amazon kadınlarını bu erkeklerle sadece soylarını devam ettirmek için birlikte olurlarmış. Beraber yaşamadıkları için başka bir kabileye giderler ve orada birlikte olurlarmış.

Doğan çocuklar erkekse ya öldüdürler ya da babalarına verirler, kız olursa yanlarında büyütüp bir savaşçı gibi yetiştirirlermiş. Amazon Köyü Müzesi’nde de köle olarak kullanılan heykellerin tasvirleri, hapis hayatları, zincire bağlanmış şekilde yer alıyor.

Samsun Amazon Koyu Zincirlenmis Erkek Kole
Samsun Amazon Koyu Kole Hapishaneleri

Batı Park’a ve Amazon Adası’na kadar gelmişken Batı Park’ın içindn kalkan teleferik sistemiyle Amisos Tepesi‘ne çıkıp tümülüsleri yakından görmeyi unutmayın. Amisos Tepesi’ndeki seyir alanlarında Samsun manzarası ile birlikte Amazon Adası da görülebiliyor.

Amisos Tepesi Amazon Adasi Ve Heykelleri