Ashabı Kehf Mağarası Nerede: Hikayesi ve Detayları

admin
|

Tarsus’un 14 km kuzeyinde, Mağara Arkadaşları anlamına gelen Ashab-ı Kehf, yani halk arasında bilinen ismiyle Yedi Uyurlar‘ın mağarasının bulunduğu rivayet edilir. Aslında Yedi Uyurlar’ın nerede olduğu ile ilgili birçok rivayet var.

Bu rivayetler arasında en yaygın olanı, Ashab-ı Kehf mağarasının, Tarsus’taki Dedeler Köyü’nde bulunan caminin altında bulunan mağara olduğu.

Topraklarında Hıristiyanlık inancı olmasından, yani tek tanrılı bir dine mensup olmalarından rahatsız olan Roma İmparatoru Decius, kendi putlarına tapmaları ve onlara adaklar adamaları için halkı zorluyordu.

Bu zulüm ve işkenceler karşısında bile halk tek tanrılı dini savunuyordu. Hatta imparatorun yanındaki 6 kişi bile putlara tapmayı bırakmış,

Allah’a inanmaya başlamıştı. Bunu öğrenen Decius, gençlerin putlara tapmamaları halinde onları zindana atacağını söylemişti. Gençler, inançlarında ısrar edince asıl hikaye ondan sonra başladı.

Ashabi Kehf Magarasi Gezi Yazisi
Ashabi Kehf Magarasi Tarsus Gezilecek Yerler

Zindana atılan Maksimilian, İamblicus, Martinianus, John, Dionysius, Exacostodianus (Constantinus) ve Antonius adlarındaki gençler, bir şekilde zindandan kaçmanın yolunu bulurlar ve kaçarken yolda adı Kefeştetayyuş olan bir çobana rastlarlar.

Gençlerin hikayesini dinleyen çoban, durumdan etkilenir ve yanındaki Kıtmir isimli köpeğini de alarak onları gizlenebilecekleri bir mağaraya götürür.

Hani o gençler mağaraya sığınmışlardı da, “Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır” demişlerdi. – Kehf Suresi

Mağaraya çıktıklarında yorgundurlar ve uykuya dalarlar. Rivayet odur ki, tam 309 sene uyuyakalırlar. Bunu da Kur’an da geçen bir cümleden anlamak mümkün.

Onlar mağaralarında 300 yıl kaldılar, dokuz da ilâve ettiler. – Kehf Suresi

Uyandıklarında karınları çok acıkır ve aralarından biri şehre ekmek almaya iner gizlice. Fakat her yer değişmiştir, hatırladıkları hiçbir şeyden eser kalmamıştır. Bir yere girer ve cebinden gümüş bir para çıkarır, ekmekçiye verir ve ekmekçi şaşırır. Hemen görevlilere haber verir.

Görevlilere olan biteni anlatır ve aradan yüzyıllar geçtiğini, artık herkesin gençler gibi tek bir Allah’a inandıklarını öğrenir. Çok sevinir ve bu sevincini arkadaşlarıyla paylaşmaya, mağaraya gider. Gençler sevinç içerisinde ertesi gün şehre inmek üzere uykuya dalarlar ve bir daha uyanmazlar.

Mağaranın asıl yeri konusunda tartışmalar hala sürmekte. Çünkü konu ile ilgili net bir veri yok ve toplamda 33 şehirden 4’ü ülkemizde bulunuyor bu mağaraların.

Tarsus, Afşin, Efes ve Lice, Türkiye sınırları içinde bulunan mağaralardır. Hikayedeki olaylar ve kişilerin isimleri de hikayenin rivayet edildiği yere göre değişiklik gösterse de hikaye kabaca bu şekilde.

Ashabi Kehf Magarasi Duvarlari
Ashabi Kehf Magarasi Tarsus Gorulecek Yerler

Mağara Ashab-ı Kehf Camii’nin altında bulunuyor. Cami, 1873 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Ashab-ı Kehf Camii‘nin minaresi çok uzaklardan seçilebiliyor.

Minareye doğru giderseniz doğru yere gitmiş olursunuz. Ayrıca her yerde piknikçilerin olduğunu, ağaç dallarının dileklerin tutması için bağlanan bezlerle kaplandığını gördüğünüzde de doğru yere geldiğinizi anlayabilirsiniz.

Ashabi Kehf Magarasi Gezisi
Ashabi Kehf Camii

Ashab-ı Kehf Mağarası nerede ve nasıl gidilir?

Mağaraya ulaşım özel araç ile kolaylıkla sağlanabiliyor. Ashab-ı Kehf ile Tarsus arası 12km (21dk), Mersin’e olan uzaklığı 25km (33dk). Ashab-ı Kehf giriş ücreti de bulunmuyor.