Ölüdeniz Plajı: Fethiye Plajları’nda Doğal Cennet

admin
|

Ölüdeniz Tabiat Parkı ve Milli Park, dünya genelinde Fethiye’nin bilinirliğini sağlayan ve doğal güzelliği sayesinde binlerce, belki de milyonlarca turist ağırlayan güzide bölge. 3 km uzunluğundaki kumsalı, yeşil alanları ve masmavi plajı ile insana tam anlamıyla seyir zevki yaşatıyor.

Ölüdeniz özellikleri

Antik dönemde Likyalılar ışık ve güneş diyarı, ortaçağ insanları uzak diyar olarak tanımlıyormuş Ölüdeniz’i. Ölüdeniz kendi içinde sirkülasyona sahip, bu da kendi kendini temizleyebilmesini sağlıyor.

Sualtından yoğun kaynak suları çıkışları, alt taraftan denizin ortalarına doğru bir akıntı yaratıyor. Bunun yanı sıra gelgit etkisi ile deniz periyodik olarak yükselme ve alçalma yaşıyor. Bu özellikler denizin temiz kalmasını sağlıyor.

Fethiye’nin plajları

Belcekız Plajı

Ölüdeniz’e vardınız ve minibüsten indiniz, araç ile geldiyseniz aracınızı park ettiniz ve teknelerin olduğu bölgedeki plaja girdiniz. İşte orası Belcekız Plajı. Yani Ölüdeniz halk plajı da denilebilir.

Yamaç paraşütü tutkunlarının iniş pisti olarak da kullandığı Belcekız Plajı, Ölüdeniz’in ücretsiz plajı. Ancak şezlongları kullanmak isterseniz işletmelere şezlong veya şemsiyeler için ücret ödemek durumundasınız.

Fethiye Oludeniz Belcekiz Plaji Gezilecek Yerler
Ölüdeniz Milli Parkı Halk Plajı - Belcekız Plajı

Belcekız Plajı, Ölüdeniz ve çevresindeki koyları gezdiren tur teknelerinin kalkış noktasıdır. Ölüdeniz tekne turlarına katılmanızı öneririm. Turlar gün boyu sürüyor.

Teknelerin rotası genel olarak Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, Akvaryum Koyu, St. Nicholas Adası, Gemiler Koyu, Soğuk Su Koyu şeklinde. Eğer böyle bir tura katılacaksanız büyük tekneler yerine daha küçük tekneleri tercih edin, büyükleri çok kalabalık olabiliyor.

Belcekız Plajı’nın denizi ise yüzme bilmeyenlerin sevmeyeceği türden. Hem önü açık olduğu için dalgalı, hem de bir anda derinleşen bir zemin tarzı var.

Ölüdeniz’de dikkat etmeniz gereken en önemli şey yediklerinize ve içtiklerinize ne kadar ücret ödeyeceğiniz. Bunu düşünerek hazırlıklı olun.

Fethiye Oludeniz Belcekiz Plaji Nerede
Fethiye Oludeniz Gezisi

Belcekız efsanesi de varmış Ölüdeniz ile ilgili. Eski zamanlarda içme suyu almak için karaya yanaşan tekneler arasında bir kaptanın oğlu Belcekız adında çok güzel bir kız görür ve ona aşık olur. Su aldığı her gün kız ile de görüşürmüş.

Günlerden bir gün çok şiddetli bir fırtına çıkmış ve çocuk tekneden düşerek hayatını kaybetmiş. Bunu duyan Belcekız da kendisini denize atarak intihar etmiş. Bunun üzerine denizin adı Ölüdeniz, plajın adı ise Belcekız Plajı olarak kalmış.

Kumburnu Plajı

Ölüdeniz Milli Parkı ya da diğer adıyla Ölüdeniz Tabiat Parkı‘nın ücretli bir girişi var. Bu alan Belcekız Plajı’nın devamında yer alıyor. Kumburnu denilen bölge aslında bir lagün.

Deniz kulağı da denilen lagünler dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekilleri. Ölüdeniz Koyu zaman içinde bir uçtan dolmaya başlamış ve neredeyse koyun diğer ucuyla bağlanacak noktaya gelmiş, bu durumda lagün oluşumunu sağlamış.

Fethiye Oludeniz Kumburnu Plaji Gorulecek Yerler
Fethiye Tabiat Parkı
Fethiye Oludeniz Kumburnu Plaji
Ölüdeniz Kumburnu Tabiat Parkı

Lagünün uç kısmına gittiğinizde göreceğiniz şey tam bir kaos. Normal bir plaj düşünün, çevresinde işletmeleri olan. Şezlong kiralarsanız belli bir ücret ödersiniz, havlunuzu kuma sererseniz ücret ödemeden takılabilirsiniz.

Lagünde ise şöyle bir şey var, şezlongların araları bir karış falan. O kadar dar tutmuşlar ki, araya insan girmesi değil, eşyalarınızı bırakmaya yer yok.

İki seçeneğiniz var. Birincisi şezlong kiralayarak eşyalarınızı şezlonglara koyup kendinizi denize atmak. Ölüdeniz Milli Parkı’nda şezlong ve şemsiye fiyatları yüksek.

Daha ekonomik takılmak istiyorsanız, deniz kenarına giderken sağınızda solunuzda gördüğünüz ağaçların altına serin bir havlu, üzerine eşyalarınızı koyun. Tabii ortam çok kalabalık, piknikçi aileler birçok ağacın gölgelik taraflarını kapmış durumda.

Fethiye Oludeniz Kumburnu Denizi
Fethiye Oludeniz Kumburnu Deniz Gezisi

Çevrede duşlar da bulunuyor. Burnun civarındaki duşlar çok kalabalık, herkes orayı kullanıyor. Biraz daha içeride kalan duşlar daha tenha, sıraları daha az olur. Çevresi dağlarla çevrili güzel bir yer Ölüdeniz. Denizde sırt üstü yüzerken yamaç paraşütü yapan onlarca kişi görürsünüz.

Fethiye Oludeniz Babadag Manzarasi
Ölüdeniz Babadağ

Ölüdeniz’de yapılacak şeyler

Ölüdeniz’de ve çevresinde yapılacak aktiviteler arasında en popüleri tabii ki tandem yamaç paraşütü. Babadağ’ın zirvesinden başlayarak yaklaşık yarım saat süren yamaç paraşütü etkinliği Ölüdeniz’in olmazsa olmazlarından.

Ölüdeniz’de yamaç paraşütü yapmanın fiyatı firmasına göre değişiyor. Uçuş esnasında çekilen fotoğraf ve video da ekstraya giriyor.

Jeep safari, dalış turları, Dalaman Çayı’nda rafting turu, Atv safari turu veya kano turları da Ölüdeniz çevresindeki aktiviteler arasında.

Ölüdeniz’e kadar gelmişken Ölüdeniz çevresindeki gezilecek yerleri gezmenizi de tavsiye ederiz. Örneğin teknelerle Kelebekler Vadisi’ne, Ölüdeniz’den kalkan minibüslerle Kabak Koyu’na kadar gidebilirsiniz.

Ölüdeniz’de konaklama

Ölüdeniz’de konaklama ücretleri cebimizin yanacağı türden. Oteller, pansiyonlar, bungalov denilen ağaç evler ekonomik konaklama seçenekleri arasına giremiyor Ölüdeniz’de.

Ölüdeniz’de çadır kamp alanları için de çok seçenek yok. Sahilde çadır kurmak denetçiler tarafından yasaklanmış durumda.

Ölüdeniz çadır kamp alanları ile ilgili büyük eksik var. Çadır alanı olarak Ölüdeniz’e 1 km kadar içeride Ölüdeniz Doğa ve Çadır Kampı Doğal Yaşam Kampı adı altında çadır kurabileceğiniz bir işletme bulunuyor. Fethiye’de şehir merkezine 14km mesafedeki Günlüklü Koyu’nun yanı başındaki Camp Caretta’yı da değerlendirebilirsiniz.

Fethiye Ölüdeniz Milli Parkı giriş ücreti

Belcekız Plajı değil, ama Kumburnu tarafına girmek isterseniz, milli park sınırlarında kaldığı için ücret ödemeniz gerekiyor. Ölüdeniz Tabiat Parkı güncel giriş fiyatını web sitelerinden kontrol edin. Yaya girişleri girişlerin sol tarafından gerçekleşiyor. Araçlar için giriş ücreti ise kişi sayısından bağımsız alınıyor.

Ölüdeniz nerede?

Ölüdeniz’e en yakın havalimanı 60 km (1 sa 15 dk) uzaklıktaki Dalaman Havalimanı’dır. Dalaman Havalimanı’nda Ölüdeniz’e ulaşım için öncelikle Havaş ya da havayolunun servislerini kullanarak Fethiye’ye gelinmesi gerekiyor.

Fethiye’den 17 km uzaklıktaki Ölüdeniz’e de minibüs ve dolmuş türevi toplu taşıma araçlarıyla geliniyor. Özel aracınız varsa Ankara Ölüdeniz arası 625 km (7 sa 30 dk), İstanbul Ölüdeniz arasındaki mesafe ise 790 km (9 sa 30 dk). Ölüdeniz Isparta arası 242 km (3 sa 30 dk), Marmaris ise 136 km (2 sa) uzaklığında.