Fethiye Gezilecek Yerler

admin
|

Fethiye, Muğla’nın turistik beldeleri arasında en önemlilerinden biri. Önceden Meğri olarak bilinen kent Rumca’da uzak diyar anlamına geliyormuş. Fethiye, doğası ve tarihi ile karış karış gezilebilecek bir yer.

Eski adı Meğri olan kentin Fethiye’ye dönüşmesinin arkasında ise bir hikaye vardır. Fethi Bey adında ilk Türk pilotlarından biri olan bir asker 1914 yılında İstanbul Kahire uçuşu sırasında düşmüş ve Türk havacılık tarihinin ilk kayıplarından biri olmuş.

Tayyareci Fethi Bey‘in hayatını kaybetmesi üzerine Meğri kasabası Fethiye olarak değiştirilmiş. Fethiye’de Tayyareci Fethi Bey için açılmış bir anıt da bulunuyor.

“Aslan uçtu” diye söylenir methi; Bu kutsal toprağın çocuğu Fethi
Kahrolur darbanla elbet her zaman. Olursa bakış yan ve maksat eğri;
Bak; Fethiye oldu sayende Meğri, Kartalım! gölgende hürdür bu vatan. – Behçet Kemal Çağlar

Fethiye birçok aktiviteye olanak sağlayabilecek türde bir yer. Su sporları konusunda birçok olanağı vardır özellikle. Dalaman Çayı’nda rafting, parasailing denilen uçan yelken, su kayağı, sörf su sporlarından başlıcalarıdır.

Yelkencilik, dalış, at ve jip gezileri de mümkün, ama aralarında en popüler olan etkinlik Babadağ gibi yüksek bir zirveden muhteşem manzaraya sahip Ölüdeniz’e doğru tandem yamaç paraşütü yapmak ve doğa yürüyüşü konusunda en iyi parkurlardan biri olan Likya yürüyüş yolunda trekking yapmak.

Fethiye, tarihseverleri de memnun edecek düzeyde antik kentlere sahip. Tlos Antik Kenti ve Girmeler Mağarası, Likya’da sözü geçen Pınara Antik Kenti, Fethiye sınırlarında kalan tarihi yerler. Biraz da yakın tarihle ilgileniyorsanız hayalet şehir Fethiye Kayaköy yakın geçmişi ve hikayesiyle bizi oldukça etkilemişti.

Girmeler Mağarası

Likya uygarlığına ışık tutan bir mağaradır Girmeler Mağarası. Yaklaşık 11.500 yıl öncesine ait yerleşik hayatın izlerine rastlanan mağaranın kazı çalışmalarını Tlos Antik Kenti ekibi yürütüyor.

Girmeler Mağarası’nda prehistorik döneme ait çanak, çömlek, çakmak taşı ve küçük ev aletleri bulunmuş. Mağarada, MÖ 6000’li yıllarda çevredeki doğal kaynakları kullanan tarımcı bir topluluğun olduğu gözlenmiş.

Girmeler Magarasi Gezi Yazisi
Girmeler Magarasi Gezi Rehberi

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde 11.500 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilen Girmeler Mağarası, ismini içinde bulunduğu köye de vermiş. Makedonya Kralı Büyük İskender‘in şifa bulmak amacıyla geldiği rivayet edilen mağaraya, yurtdışından gelen turistler Alexander Cave adını vermişler.

Girmeler Magarasi Gezi Plani

Mağarada romatizma, cilt ve deri hastalıklarına iyi geldiği söylenen bir de sıcak su kaplıcası bulunuyor. Eski dilde Germabe (germ (sıcak), – ab (su) – e) sıcak su / hamam anlamına geldiği için de dilimize Girmeler olarak dönüştüğü de düşünülüyor.

Girmeler Mağarası’nın önü düzlük alana bakan iki farklı girişi bulunuyor. Doğu yönde bulunan mağaranın yüksekliği 16 metre ve iç derinliği 40 metre. Fethiye’ye 30 kilometre uzaklıkta, Fethiye’den Saklıkent‘e giden yol üzerinde konumlanan mağaranın içi oldukça serin.

Sıcak yaz aylarında birkaç dakika serinlemek için güzel bir yer. Mağaraya girdikten sonra, yaklaşık 600 metre kadar ileride büyük kayalar yolu kapatmış. Ancak kayaların altında küçük bir boşluk var, buradan sürünerek geçilebiliyor ve bu yol diğer mağaraya çıkıyor.

Fethiye’nin koyları ve plajları da oldukça meşhur. Birçoğuna günübirlik mavi yolculuk tekneleri vasıtasıyla gidiliyor. Ölüdeniz Belcekız Plajı’ndan kalkan teknelerle hayatınızın en iyi tekne turlarından birini yapabilirsiniz.

Yassı Ada, Akvaryum Plajı, Tersane Adası gibi koyları ve adaları kapsayan Fethiye 12 Adalar Tekne Turu programlarını da kullanabilirsiniz. Bunun yanısıra Kabak Koyu, Kelebekler Vadisi görülmeye değer doğal güzelliklerden. Keza Ölüdeniz Tabiat Parkı‘nda bulunan Kumburnu Plajı, yüzyıllar içinde kendiliğinden oluşmuş bir lagün.

Bu özelliği ile çok güzel bir manzara sunuyor insanlara. Akdeniz’in sıcak havasından kaçmak isteyenler için de Saklıkent Kanyonu enfes bir ortam sağlıyor. Sular içinde yüzlerce metrelik bir yürüyüş parkuru, hem de büyük kayalara sahip bir kanyonun içinde.

Kelebekler Vadisi Cadir Kampi
Kelebekler Vadisi
Saklikent Milli Parki Likya Depremi
Saklıkent Kanyonu

Paspatur Çarşısı

Fethiye’nin en eski yerleşim noktalarından biri olan Paspatur Çarşısı, ahşap cumbalı evler arasında yer alan bir yer. Daha çok hediyelik eşya dükkanlarının, kuyumcuların ve halıcıların bulunduğu bu çarşıyı rengarenk şemsiyelerle hatırlarız. Akşamüstü yemek öncesi veya sonrası gezmek için birebir olan bu çarşı, turistlerin de ilgi odağı.

Fethiye Paspatur Carsisi
Paspatur Çarşısı

Fethiye’de ne yenir?

Et dürümün en iyi yerlerinden biri Yengen Burger’dir. Yalnız burada kredi kartı geçmiyor, nakit ödemek durumundasınız. Ne zaman Fethiye’ye gitsem mutlaka bir gün buraya uğrarız. Fiyatları normalden bir tık yukarıdadır. Koordinat: 36.62151, 29.10916

Fethiye Yengen Burger Yemek Dukkani
Fethiye Yengen Burger Et Durum

Fethiye’de konaklama:

Fethiye’de konaklamak için birçok alternatifiniz bulunuyor. Ölüdeniz’de ya da Fethiye merkezdeki oteller ve pansiyonlar uzun süreli konaklama için tercih ediliyor.

Fethiye Ölüdeniz otel ve pansiyon fiyatları, hatta tercihinize göre Fethiye’deki islami otellerin fiyatları yüksek olduğu için tatil imkanınızı çadır kurarak da değerlendirmek alternatif bir konaklama şekli.

Çadır kampı için Kabak Koyu, Kelebekler Vadisi gibi popüler yerlerin yanısıra merkezden uzak ve kafa dinleyebileceğiniz daha sakin ve uygun fiyatlı yerler de bulunuyor.

Fethiye çevresinde gezilecek yerler:

Fethiye’deki tarihi ve turistik yerler yetmiyorsa ve aracınız varsa Fethiye çevresinde gezilecek yerleri de gezebilirsiniz. Letoon Antik Kenti ve Xanthos Antik Kenti’ de antik döneme ilgili olanların gidebileceği yerlerden.

Fethiye nerede ve nasıl gidilir?

Öncelikle Fethiye’ye en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Türkiye’nin birçok yerinden buraya direkt uçak var, olmadı aktarmalı uçuşlar var. Dalaman’dan servislerle 60km mesafedeki Fethiye’ye gelebilirsiniz. Uçak sevmem, otobüs iyidir diyenlerdenseniz Fethiye’ye otobüs seferleri de düzenleniyor.

Birçok otobüs firmasından bilet alarak Fethiye’ye ulaşmanız çok kolay. Fethiye’de dolmuş ve otobüs hatları gitmek istediğiniz yere sizi götürebilecek çeşitlilikte. Özel aracınız varsa zaten her yere ulaşım daha da kolaylaşıyor. İstanbul Fethiye arası 780km (9sa 15dk), Fethiye Göcek arası mesafe 26km (25dk), Fethiye Marmaris arasındaki mesafe ise 125km (1sa 40dk).