Foca Gezilecek Yerler

admin
|

Şehir hayatından sıkıldınız mı? Zamanı yavaşlamak hepimizin isteği. Biraz deniz kokusu, biraz da temiz hava ekleyerek size bir Foça tarifi vereceğim.

Pastoral havası olan bu tatil beldesi, insana huzur veren bisiklet yolları ve yürüyüş yolları ile kafa dinlemek, beyni sıfırlamak için hoş bir yer. İşte gezilecek yerleri, yapılacak aktiviteleri ve yüzülecek plajları ile Foça gezi rehberi.

Foça aslında Eski Foça ve Yeni Foça olarak ikiye ayrılıyor. Yeni Foça ilçenin kuzeyinde yer alan bir konumda. Eski Foça ise doğal güzellikleri, renkli evleri ile 3 tarafı denizle çevrili bir yarımada üzerine kurulu. E

ski Foça’da ağırlıklı olarak taş yapılı evleri, çarşıları, rengarenk tekneleri ve sandalları görebileceğiniz bir yer. Çok girintili, çıkıntılı bir konumda yer aldığından her girinti, karşısına Fener, Orak ve İncir adalarını da alarak birer doğal liman görevi görmüş.

Foça halkı, ağırlıklı olarak balıkçılıkla geçiniyor. Sandallarında ağ hazırlayarak güne hazırlanan, dünün yorgunluğuyla dinlenen balıkçıların arasında yürüyorsunuz kıy boyunca. Özellikle sahil bölümü bana Malta’nın Marsaxlokk kasabasını hatırlatıyor.

Özellikler deniz tarafında, peşisıra restoranların olduğu yerlerde balık kokusu net bir şekilde kendisini belli ediyor. Restoranlar denizden birkaç metre ötede sadece. Mevzu balık olunca her yerde kedilere rastlamak bmümkün. Kediler varsa köpekler hiç eksik olur mu? Hepsi dünya tatlısı, dost canlısı.

Foca Gezi Rehberi Balikci Tekneleri
Foça Gezi Rehberi - Kıyıdaki balıkçı tekneleri

Eski Rum evlerini ve güzelliklerini de görmezden gelemeyiz. Kimisi deniz kenarında, kimisi arka sokaklarda yer alan bu taş evler, geniş balkonlu, bahçeli, renkli kapı ve pencereleriyle görmeye değer.

Sırf keyif olsun diye bilmediğiniz iç sokaklara bile dalmak gerekiyor. Foça genelinde bir sakinlik hakim. Bu sakinliğini de muhtemelen çok içeride kalmasından alıyor. Özellikle Foça’ya gitmiyorsanız buradan geçmiyorsunuz çünkü. Ana yoldan, şöyle bir uğrayayım, demek için çok uzak.

Foca Gezi Rehberi Tarihi Tas Evleri
Foca Gezi Rehberi Sahil Seridi Tekneleri

Foça’nın denizi nasıl?

Foça’da her yerden denize girilebiliyor. Ama plajı olan yerlerde denize girmenizi tavsiye ederim. Çünkü genel olarak kayalık bir yapısı var kıyı şeridinin. Plajlardaki kumsallarda daha rahat edebilirsiniz.

Denizi ılık değil, serine yakın. Girince alışılıyor ama uzun süre kalınca denizde de üşünebiliyor. Denize girerken de deniz kestanelerine karşı deniz ayakkabısı kullanmanız önemli. Kayalık alanlarda çok sayıda deniz kestanesi ile karşılaşabilirsiniz.

Foca Gezi Rehberi Koylari Plajlari
Foça plajları ve koyları
Foca Gezi Rehberi Tas Binalari
Foça'nın tarihi taş binaları

Foça’da yüzmek yerine denizle ilgili başka bir aktivite de tekne turları. Foça sahilde adaları ve koyları dolaştıran günübirlik tekne turlarını da değerlendirebilirsiniz. 11:00 – 17:00 arasında, Orak Adası, İncir Adası gibi yerlere uğramalı, yemekli turlar veya 1-2 saat küçük bir gezinti yapan turlar var.

Foca Yel Degirmenleri Manzarasi
Foça Gün Batımı Manzara Fotoğrafı

Foça gezilecek yerler

Foça’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri ağızları açık bırakacak cinsten değil. Eski Foça’da gezilecek yerler ile birlikte eski Foça köylerini ve Foça’daki tarihi yerleri hakkında biraz bilgi verelim.

Foça’da gezilecek yerler arasında Arkaik dönem Athena Tapınağı‘nın kalıntıları, Foça yolu üzerindeki Pers Anıt Mezarı,  Kutsal Alanı, Maltepe Tümülüsü, Herodotos Duvarı, tiyatro, surlar ve Beşkapılar Kalesi, surları, kayıkhane ve Osmanlı dönemi mezarlığı ile yine Osmanlı döneminde, 16. yüzyılda inşa edilen Fatih Camii bulunuyor.

Yeni Foça çevresinde de Kozbeyli Köyü yer alıyor, yine burada da eskiden Rumların yaşadığı taş yapılı evleri görebilirsiniz. Yeni Foça da taş evlerle inşa edilmiş bir yerleşim alanı.

Izmir Yeni Foca Gezilecek Yerler Tas Evler
Tas Evler Yeni Foca

Foça Yel Değirmenleri, Foça’nın merkezinde yer alıyor. Aracınızı ücretsiz alana parkedip yukarı, yel değirmenlerinin oraya yürüyebilirsiniz. Tırmanış biraz yorucu olsa da, çıktığınızda hem yel değirmenlerini yakından görmek hem de Foça manzarasını yukarıdan görmek için buna değer.

Foca Yel Degirmenleri Kalintilari
Foça Yel Değirmenleri
Foca Meydani
Foça Meydanı

Beş Kapılar Kalesi

Beş Kapılar Kalesi, antik dönemde Athena Tapınağı‘nın bulunduğu bu yarımadayı çevreliyormuş. Dış Kale veya Ceneviz Kalesi olarak geçen kale duvarları, bölgeyi ele geçirenler tarafından tarih boyunca sürekli restore edilerek kullanılmış.

En son Osmanlı döneminde onarım gören kaleye, bu 5 kapıdan giriliyormuş. Ataol Behramoğlu Foça’nın bekçisi Beşkapılar, önünden zümrüt bir derya akıyor, gözünü dört açmak yetmemiş ona, denize beş gözle bakıyor mısralarını yazmış burası için.

Foça’yı koruyan sur duvarlarını ve kalenin içine arka tarafından girmek mümkün. Foça sakinlerinin oturduğu evler arasında kale kalıntılarını görebildiğiniz kadarıyla inceleyebiliyorsunuz.

Izmir Foca Kybele Acik Hava Tapinagi
Kybele Açık Hava Tapınağı
Foca Kybele Heykeli

Beş Kapılar’ın hemen yanında Kybele Açık Hava Tapınağı‘nı görmek mümkün. Kayalıklara oyulmuş nişler ve nişlerin içinde Kybele’nin heykelleri ve kabartmaları yer alıyormuş. Denizden gelenler Kybele Tapınağı‘na gelir ve burada tapınırlarmış. Ortasındaki havuz ise adak havuzuymuş.

Phokaia Antik Kenti

Antik dönemde, Miletos, Priene, Efes gibi İyon uygarlığına ait 12 şehir devleti vardı ve Phokaia Antik Kenti de İyon yerleşiminin bulunduğu yerlerden biri. İsmini çevresindeki adalarda yaşayan fok balıklarından almış.

Antik dönemde Fok balığının ismi olan Phokaia, zamanla Foça olarak söylenmeye başlamış. Bunun yanı sıra Phokisliler tarafından kurulduğu için ve Luwi dilinde sulak yer anlamına gelen benzerlikten yola çıkarak Foça kelimesinin günümüze geldiği de bazı kaynaklarda yer alıyor.

Foça’nın bazı noktalarında antik dönemden kalma arkeolojik eserlerin sergilendiği birkaç yer var. Phokaia Antik Kenti‘nin büyük bir çoğunluğunun, kentin altında yattığı söyleniyor.

Çarpık kentleşmeden dolayı da sit alanlarının iyice daraldığı, kazı çalışmalarını da olumsuz yönde etkilediği yönünde fikirler var. Buna rağmen günümüzde bu antik kentten kalan birkaç yeri görmek hala mümkün olabiliyor.

Eski Foça’da sahilde dolaşırken kürek ve yelken gücü ile çalışan bir gemi canlandırması görürsünüz. Phokaia, gemicilik konusunda ileri düzey yetenekleri ile adından çok söz ettirmiş.

Bu gemi de antik dönem gemisi olan Kybele. Antik dönem denizcileri bu tip gemilerle Karadeniz’den Akdeniz’e, Ege Denizi’nden Fransa, İspanya’ya kadar gidebilmişler.

Izmir Foca Kybele Gemisi
Kybele Gemisi
Izmir Foca Bes Kapilar Kalesi
Foça Kalesi

Kybele’nin bir modeli anıt niyetine Aşıklar Caddesi üzerinde, Beş Kapılar Kalesi’nin yakınında sergileniyor.

Pers Mezar Anıtı‘nın Anadolu’daki en eski Pers mezarı olduğu düşünülüyor. Bir tüf kaya kütlesinin oyularak oluşturulan mezar bloğunun bir tarafı sembolik bir kapıya sahip.

Bu sembolik kapı, ölüm ve yaşam arasındaki kapı olarak düşünülüyormuş. Mezarın gerçek giriş kapısı ise yan tarafında. Bu kapı önce giriş odasına açılıyor, oradan da mezar odasına. Ancak içerisi çok karanlık ve gözün alışması vakit alabilir.

Fotoğraf makinesi daha çabuk adapte olduğundan, içeride ne olup olmadığını önce fotoğraf makinesiyle kontrol ettim hızlıca. Sorna gördüm ki, hiçbir şey yok mezar yerinden başka.

Izmir Foca Pers Anit Mezari Gezilecek Yerler
Izmir Foca Pers Anit Mezari Ici

Pers Mezar Anıtı, MÖ 5. yüzyılda Pers Kralı Kyros tarafından yaptırılmış. Arkeolojik çalışmaların başladığı dönemlerde arazide öylece dururken, günümüzde tel kafes içerisine alınmış.

Bir çevre düzenlemesi var gibi görünse de, olmasa daha iyi olurmuş sanki. Yanına girmek isterseniz yol tarafında bir giriş kapısı bulunuyor tel kafesin. Kapı muhtemelen sürekli açık ve mezar herhangi bir şekilde korunmuyor.

Foça Pers Mezar Anıtı nerede ve nasıl gidilir?

Pers Mezar Anıtı, Eski Foça’nın 7,5 km daha iç tarafında. İzmir Foça karayolu üzerindeyken, Yenibağarası’ndan sonra kahverengi tabela sizi yönlendiriyor.

Antik dönem kazılarında yeni yeni ortaya çıkarılan Athena Tapınağı, MÖ 300’lü yıllara tarihlenen Anadolu’nun en eski tiyatrosu, Şeytan Hamamı adı verilen antik mezarlık da Foça Antik Kenti’nde gezilmesi gereken yerlerden.

Foça nerede ve nasıl gidilir?

Ege’nin incisi İzmir’in kuzey sahillerinde yer alan bir ilçedir Foça. Menemen ilçesini geçtikten hemen sonra denize kıyısı olan sevimli bir yer. Foça tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Foça’nın İzmir merkeze olan uzaklığı 60km (1sa), Balıkesir’e 180km (2sa 30dk), İstanbul’a 530km (7sa) uzaklıkta yer alıyor.

Adnan Menderes Havalimanı’ndan Foça’ya nasıl gidilir?

Havayolu ile Foça’ya ulaşım için İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı kullanmak gerekiyor. 90 km uzaklıktaki Foça’ya ulaşmak için İZBAN veya otobüs tercih edilebiliyor.

Eski Foça’ya İZBAN ile ulaşmak isterseniz Hatundere istasyonunda inip, 744 numaralı otobüs olan Foça – Hatundere ESHOT hattını kullanmanız gerekiyor.

İzmir’den Foça’ya nasıl gidilir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi ESHOT’un İzmir’den de otobüsleri bulunuyor. Havalimanından 204 numaralı Bornova Metro otobüsü ile otogara geçebilir, otogardan Foça dolmuşlarına binebilirsiniz.