Eskihisar Kalesi

admin
|

Bizans döneminde dik yamaçlı bir tepenin üzerine Gebze limanını korumak amacıyla inşa edilen Eskihisar Kalesi, Gebze’ye bağlı bir yerleşim yeri olan Eskihisar’da bulunuyor.

Çevresinde birkaç kapı daha bulunmasına karşın, Eskihisar Kalesi’nin ana girişi iki kule arasındaki giriştir. İç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç tarafındaki kalesine giriş mümkün değil, yalnızca Kocaeli Belediyesi‘nin düzenlediği tiyatro, konser gibi çeşitli etkinlik günlerinde açılıyor iç kalenin kapıları.

Eskihisar Kalesi Kapisi
Eskihisar Kalesi Kapilari

I. Manuel Kommenos tarafından inşa edildiği düşünülen dikdörtgen planlı kalenin altında 8 sütunlu bir Bizans sarnıcı ve yaklaşık bin kişilik tiyatro ortaya çıkarılmış.

Eskihisar Kalesi Kulesi
Eskihisar Kalesi Kulesi 2

İstanbul’a 70 km mesafede olan Eskihisar Kalesi ziyarete açık olmadığı için görülmeye değer bir şey olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat Eskihisar Kalesi, denizin hemen yanına kurulduğu için, deniz tarafındaki yürüyüş yollarında kısa bir yürüyüşe çıkabilir, kaleyi bir de ön tarafından inceleyebilirsiniz.

Kocaeli Feribot İskelesi‘nin de bulunduğu kalenin ön tarafına ulaşmak mümkün. Kalenin solundan aşağıya doğru uzanan toprak yoldan ilerlediğiniz takdirde aracınızı park edebileceğiniz bir park alanı dahi bulabileceksiniz.

Eskihisar Kalesi Yuruyus
Eskihisar Kalesi Koyu

Çevresinde, ziyaret edebileceğiniz bir müze olan Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Türk müzeciliğinin kurucusu olması sebebiyle önemli bir yere sahip olan Osman Hamdi Bey‘in yaşadığı, ömrünün bir kısmını geçirdiği evdir.

Filleri, Roma’ya karşı savaş aracı olarak kullanan Kartacalı kahraman Hannibal‘a ait olan ve Atatürk’ün özel isteğiyle inşa edilen anıt ise ziyaret edebileceğiniz diğer bir yapıdır. Hannibal Anıtı, TUBİTAK sınırları içinde bulunuyor.