Beyşehir Eşrefoğlu Camii Ahşap Süslemeciliğinin Zirvesi

admin
|

Eşrefoğlu Camii, adeta bir işçilik müzesi. Caminin her yeri ayrı güzel. Taş kapısı, tümü ile çini ile kaplı mihrabı, mihrap kubbesi ve minberi, kök boya ile boyanmış sütunları ile komple harika görünüyor.

Konya’daki Sahip Ata Camii (Sahip Ata Vakıf Müzesi) ile benzerlikleri olan camii, dışarıdan çok da gösterişli olmayan cami, içine girince başka bir atmosfere bürünüyor. İçi o kadar keyifli ki, girdiniz mi çıkmak istemiyorsunuz.

Taş ve ahşap işçilikleri muazzam olan Eşrefoğlu Camii‘nin en büyük ve muhteşem özelliği ağaç direklere, sütunlara sahip olması. 13. yüzyılın sonlarında inşa edilen Eşrefoğlu Camii, Anadolu’daki ahşap direkle inşa edilen camiler arasında en büyüğü ve günümüze kadar en iyi şekilde korunmuş olanı.

Beysehir Esrefoglu Camii Gezilecek Yerler
Beysehir Esrefoglu Camii Mimarisi

Dağlardaki ağaçlardan kesilen, gölde uzun süre bekletilerek ve sonrasında fırınlanarak kurutulan bu ağaçlar oldukça dayanıklılar.

İçeri girdiğinizde özellikle güneşli saatlerde mistik bir havası oluyor. Tüm bu özellikleriyle Beyşehir’in kültür ve turizmine yüksek katkısı oluyor bu caminin.

Beysehir Esrefoglu Camii Orijinal Ahsap Sutunlar
Beysehir Esrefoglu Ahsap Sutunlu Camii

Tam adı Eşrefoğlu Seyfeddin Süleyman Bey Camii olan caminin orta yerindeki karlık denilen çukur, kışın kar toplamaya, yazın ise bu karlardan gelen serinlik ile ibadet yapmaya yaradığı söylenir.

Aynı zamanda, kuyuya dolan karın, ahşap eserlere nemden dolayı zarar gelmesini engelliyor, nem oranını düzenliyormuş. Ama günümüzde bu havuzlara tesbih atan batıl inançlılar tarafından farklı amaçlarla kullanılıyor. Yukarıdaki boşluk da cam ile kapatıldığı için kuyu işlevini kaybetmiş.

Beysehir Esrefoglu Camii Suslemeleri
Beysehir Esrefoglu Camii Mihrabi

Caminin birçok noktası süsleme gibi görünse de, çoğu süslemenin bir ifadesi, bir yazısı var. Dini terimler, ayetler, Allah ve peygamberlerin isimleri hat sanatının çeşitli dalları ile bezenmiş olduğundan dekor gibi bütünlük sağlıyor.

Minberdeki çini kaplamaların büyük bir çoğunluğu günümüze kadar ulaşabilmiş mesela. Orijinallik yönünden cami mutlaka uğranması gereken bir yer.

Beyşehir Eşrefoğlu Camii nerede ve nasıl gidilir?

Eşrefoğlu Camii, Konya’nın Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü’nün yakınında, Eşrefoğlu Mahallesi’nde yer alıyor. Eşrefoğlu Camii, külliyenin bir parçası. Çevresinde restorasyon sürecinde olan yapıları da görebilirsiniz.

14. yüzyılda yapılan Taş Medrese veya diğer adıyla ismini yaptırandan aldığı İsmail Ağa Medresesi bunlardan biri. İçine girilmiyor ama taş ilçiliği ile süslenmiş kapısını mutlaka görün. Külliye içerisinde Eşrefoğlu ailesinin türbesi, medrese, bedesten, han ve hamamı görmek mümkün.