Kanlıdivane Ören Yeri ve Antik Kenti

admin
|

Mersin, toprak yapısı itibarıyla büyük obruklara sahip ve bu obruklardan bir tanesi de Kanlıdivane Obruğu. Yüzeyde yol bulamayan yağmur suları toprak altından düden türü delikler açarak denizle buluşur. Zaten kireçli bir arazi yapısına sahip olan coğrafya zaman içerisinde kendisine kolaylıkla delikler açabiliyor ve yeraltında büyük mağaralar oluşturabiliyor.

Zaman geçtikçe genişleyen yeraltı yolları üzerinde kalan yüzey, daha fazla dayanamıyor ve bu yüzeyde çöküntüler meydana geliyor.

Bu çöküntüler Kilikya Bölgesi‘nde sıklıkla karşılaşılan doğal bir oluşumdur. Kanlıdivane‘de bulunan obruk da bu şekilde oluşmuş ve 142×95 metre ebatlarına 50 metreye yakın derinliğe sahip obruğu meydana getirmiştir.

Kanlıdivane ziyaretinizde yalnızca bir obruk değil, obruk etrafında kurulmuş antik bir kent ile de karşılaşıyorsunuz.

Bu antik kent hakkında da kısa bir bilgi verelim. Tarihi kaynaklarda Canytellis veya Kanytelleis olarak geçiyormuş antik kentin adı. Roma döneminde bu obruğun içerisine suçluların atılıp hayvanlara yem edilmesi efsanesi ise bölgenin Kanlıdivane olarak anılmasını sağlamış.

Başka bir rivayete göre de, yağan yağmur sularının kırmızı renkli toprak ile bütünleşmesi sonucu boyadığı obruk duvarlarından üretilmiş.

Mersin Kanlidivane Kilise Obrugu
Mersin Kanlidivane Obruk Gezisi

MÖ 3. yüzyıldan MS 11. yüzyıla kadar hayatın var olduğu düşünülür bu antik kentte. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bulguların rastlandığı antik kent, yapılan arkeolojik kazılarla birlikte pres ağırlık taşları, kırma tekneleri, pres yatakları gibi üretim araçlarının bulunması, kentte yaşamın sonlarına doğru önemli bir zeytinyağı merkezi olduğunu gösteriyor.

Mersin Kanlidivane Gezilecek Yerler

Antik kentte ayakta kalan çok yapı yok ama günümüze kadar gelebilmiş bazı kalıntılar var. Bunlardan biri Bizans döneminde şehri iyi bir Hıristiyanlık merkezi haline getiren ve ismini Neopolis olarak değiştiren Bizans İmparatoru II. Theodosius‘un döneminden kalma Bizans kilisesi.

Mersin Kanlidivane Bizans Kilisesi
Mersin Kanlidivane Bizans Kalesi Yapisi

Antik kent çevresinde birçok nekropol alanı görmek mümkün. Roma döneminden kalma bir mezarlık olan obruğun 450 metre batısındaki Çanakçı Kaya Mezarları, obruğun yakınındaki üç sütunlu anıt mezar ile birlikte obruğun 250 metre kuzeybatısında yer alan Aba ve ailesinin mezarı görülmeye değerdir.

Kanlıdivane giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Bizans’tan sonra Türkmen aşiretler tarafından kışlak olarak kullanılan antik kentin çevresinde birçok Müslüman mezarlığı görmek mümkün. Günümüzde SIT alanı olarak ilan edilene kadar da köy hayatı burada varlığını korumuş.

Müzekart’ınız varsa Kanlıdivane Ören Yeri adı da verilen bu tarihi alana ücretsiz giriş yapabilirsiniz. 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen Kanlıdivane Harabeleri çok farklı bir görsel deneyim.

Mersin Kanlidivane Gezi Yazisi
Mersin Kanlidivane Gorulecek Yerler

Kanlıdivane nerede?

Kanlıdivane, Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı. Mersin’in 60km batısında bulunan ören yeri, Yemişkumu Mahallesi’nden 3km kuzeyde yer alıyor. Kanlıdivane çeşitli dönemlerde konserlerin yapıldığı bir konser alanı olarak da kullanılabiliyor.

Mersin ziyaretinizde Kanlıdivane gibi başka bir çöküntü görmek isterseniz Cennet Cehennem Mağaraları‘nı ziyaret edebilirsiniz. Özellikle Cennet Mağarası hem daha büyüktür, hem de içine girip gezilebiliyor.

Kanlıdivane, Mersin’in görülmeye değer ilginç doğal oluşumları arasında ve Mersin’e 50 km uzaklıkta yer alıyor. Erdemli – Silifke karayolunun da 3 km içerisinde. Denize yakın olan bu kenti tabelalar aracılığıyla rahatlıkla bulabilirsiniz.