Silifke Kalesi: Bizans Su Sarnıcı ve Roma Tapınağı

admin
|

Silifke’ye uğradığınızda gezmeniz gereken yerlerden biri Silifke’yi tepeden görebilen ve harika bir manzarası olan  Silifke Kalesi‘dir.

Mersin’in tarihi kalesinin yapılan çalışmalar sonucunda erken Roma dönemine ait olduğu anlaşılmış. Zaman içerisinde yapılan düzenlemeler ve eklemeler ile birlikte bir Orta Çağ görünümü alan kale, yerden 185 metre yüksekliğe sahip bir tepe üzerine inşa edilmiş.

Mersin Silifke Kalesi Manzarasi
Mersin Silifke Kalesi Gezilecek Yerler

Kalenin içinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depo gibi bir kalede olması gereken yapı kalıntıları bulunuyor. Ancak, kaleye tırmandığınızda sizi henüz aktif olan bir çalışma alanı karşılıyor. Açıkçası kalenin üzerine çıkmak o kadar da gerekli değilmiş. Kalenin bulunduğu tepeye çıkıp Silifke manzarasını izleyebilir ve Silifke Kalesi‘ni daha yakından görebilirsiniz.

Mersin Silifke Kalesi Calisma Alani
Mersin Silifke Kalesi Alan Manzarasi

Bizans Su Sarnıcı

Silifke’de günümüze kadar gelebilen bir Bizans dönemine ait bir su sarnıcı bulunuyor. Tarihi yapılar ilginizi çekiyorsa bu küçük su sarnıcını görmek isteyebilirsiniz. Silifke Tepesi‘nin alt kesiminde yer alan ve Tekir Ambarı olarak bilinen bu yapı, 45 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 12 metre derinliğe sahip. Ancak bu yapı da Silifke Kalesi gibi korumasız ve harap halde.

Silifke Bizans Su Sarnici Tarihi Yapi
Silifke Bizans Su Sarnici Tarihi Kalintilar

Roma Tapınağı

Su sarnıcının ilerisinde yer alan İnönü Bulvarı’nın yanı başındaki Roma tapınağı ise MS 2. yüzyılda inşa edilmiş. Aralarında yalnızca bir sütunun ayakta olduğu yapı ziyaretçiler tarafından gezilemiyor. Çünkü etrafı dikenli tellerle çevrilmiş ve kapısı kilitlenmiş. Ancak tellerin arasından izleyebiliyorsunuz.

Silifke Roma Tapinagi Alani
Silifke Roma Tapinagi Kalintilari

Silifke Müzesi

Silifke Müzesi, arkeolojik ve etnografik açıdan oldukça zengin koleksiyona sahip bir müzedir. Silifke ve çevresinde bulunan bölgelerde yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan eserler, ilk olarak 1958 – 1973 yılları arası Cumhuriyet İlkokulu’nda saklanmış, 1976 yılında ise bugünkü binasına taşınmıştır.

Cennet – Cehennem Mağaraları, Seleukeia, Korykos, Uzuncaburç, Tisan’daki Aphrodisias, Azize Thekla Kutsal Alanı, Kkoriasion, Kelenderis, Mylea, Meydancık ve Ura gibi taşınmaz kültür varlıkları, Silifke Müzesi sorumluluğunda olan başlıca bölgelerdir.

Bu bölgelerde yapılan çalışmalardan çıkarılan eserler Silifke Müzesi deposuna taşınır ve eğer sergilenebilecek kadar önem arz eden bir eser olursa bu eser müzede yerini alır.

Silifke Müzesi, Neolitik dönemden itibaren Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar birçok devre ait eserleri bünyesinde barındırıyor. Müze, normal büyüklükte. Her döneme ve alana ait belli başlı eserler sergileniyor.

Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Amforalar
Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Aslan Heykeli

Arkaik ve Roma dönemine ait eserlerin sergilendiği Taş Eserler Salonu‘nda çeşitli heykel veamfora gibi eserler sergileniyor. Altın, gümüş gibi süs eşyaları ve sikkeler de Sikke ve Takılar Salonu‘nda sergileniyor.

Bu salonda İskender sikkeleri, Mısır, Trakya, Makedonya, Bergama krallıklarına ait sikkeler, Roma ve Osmanlı sikkelerini yakından görebilirsiniz.

Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Lahit
Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Sikkeler

Müzede görülebilecek önemli tarihi kalıntılardan biri de bir deniz ineği fosili. Günümüzdeki sahilden 120 km içeride ve 300 metre rakımda bulunması ise meseleyi daha ilginç bir hale getiriyor.

Normalde kıyı sularında yaşayan deniz ineğinin, Mersin’in Mut ilçesinde bulunması, günümüzden 20 milyon yıl önce Mut ilçesinin sular altında olması anlamına geliyor. Müzeye girişteki odada fosili görebiliyorsunuz.

Arkeolojik Eserler Salonu‘nda Kilistepe Höyüğü kazılarında elde edilen birçok eseri görmek mümkün. Damga mühürleri, Miken kapları, çanak çömlekler görebileceğiniz eserlerden. Kelenderis kazılarında bulunan figürlü kaplar, pişmiş toprak heykeller, ağırlıklar, kandiller, şamdanlar görebileceğiniz buluntular arasında.

Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Canak Comlek
Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Buluntular

Genelde arkeoloji müzelerinin bir bölümünün ayrıldığı Etnografik Eserler Salonu‘nda ise yöre halkının kullanmakta olduğu giysiler, para keseler, kemerler, bilezik ve yüzük gibi takılar, kilim ve heybeler, tüfek, tabanca, kılıç gibi silahlar sergileniyor.

Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Fisekler
Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Tabanca

Müzenin bahçesinde de birçok eser sergileniyor. Antik dönem ve geç antik döneme ait sütun başlıkları, friz parçaları, steller, mezar taşları, yazıtlar görebileceğiniz tarihi eserler arasında.

Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Bahcesi
Mersin Silifke Arkeoloji Muzesi Odalari