Birgi Köyü: Ödemiş Gezilecek Yerler ve Tarihi Birgi Evleri

admin
|

Birgi, Ödemiş’in en popüler noktası. Ortasından dere geçen bir yer ve kış mevsiminden sonra yaza doğru şırıl şırıl aktığına şahit olabilirsiniz. Gittiğiniz her yer, gördüğünüz her şey tarihin bir anına tanıklık etmiş. Tam bir açık hava müzesi gibi. Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış olan Birgi’de gezerken eski konaklar, türbeler, camiler, medreseler çıkacak karşınıza. Her biri de oldukça önemli yapılar.

Birgi tarihi hakkında kısa bilgi

Ödemiş’e bağlı ve Ödemiş’in en popüler köyü olan Birgi, tarihin her kesiminden izler barındıran turistik bir köy. Tarihi MÖ 2000’li yıllara kadar dayanıyor. Ödemiş Ovası’nın yanındaki Bozdağ’ın yamaçlarında kalan Birgi, Frigler’den Osmanlılara kadar birçok uygarlık geçirmiş.

1920’lerdeki Yunan işgali ile köydeki evlerin yıkılması ve eserlerin yok edilmesi gibi kötü bir geçmişi olsa da bugün Birgi, Bozdağ’ın eteğinde, yeşillikler arasında günümüze ulaşan değerleriyle bir sit alanı ve mimari unsurlarıyla İzmir’de görülmeye değer yerlerden biri.

Birgi Gezilecek Yerler Tarihi Evler
Birgi'de Ne Yapılır?

Yeşil Deniz dizisinin çekildiği yer olan Birgi’deki halk turiste alışkın olduğu için herhangi bir çekingenlik ya da soğukluk çekmiyorsunuz. Hatta turizmin olumlu yönden gelişmesine de oldukça sıcak bakıyorlar. Dolayısıyla rahatlıkla gezebiliyorsunuz.

KAÇIRMA: Kütahya Kalesi

Birgi’nin iki büyük meydanı var ve turistik yerler bu meydanlar etrafında toplanmış. Bunlardan biri Aydınoğulları Meydanı. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ve Türbesi, Birgi’nin en canlı noktasında yer alıyor. 14. yüzyılda inşa edilen cami, aynı zamanda Birgi Ulu Camii olarak da biliniyor.

Çinilerle kaplı minaresi görülmeye değer. Türbeyi ise camiyi yaptıran Mehmet Bey ve Mehmet Bey’in oğullarından, ölümünden sonra devletin başına geçen Gazi Umur Bey, İsa Bey ve Bahadır Bey’in de tabutları bulunuyor. Gazi Umur Bey’in bu meydanda bir heykelini de göreceksiniz.

Gazi Umur Bey, başarılı bir denizci ve devlet adamı. Onun, İzmir’i Bizans’ın elinden alan, Fatih Sultan Mehmet’ten önce gemileri karadan yürüten kişi olduğu söylenir. Gazi Umur Bey’in bulunduğu yer, yıkılmaya yüz tutmuş ya da restore edilmiş konaklarla birlikte doğanın güzel manzarasına eşlik ediyor.

Meydanın orta yerindeki Ümmü Sultan Şah Türbesi ise Mehmet Bey’in kız kardeşi için yaptırıldığı türbe. Hatuniye Kümbeti olarak da adlandırılıyor. Hemen bu meydanda, billboardlardaki Birgi haritasını da inceleyebilirsiniz.

Birgi Aydinoglu Mehmet Bey Camii
Birgi Ummu Sultan Sah Turbesi Gezilecek Yerler
Birgi Ümmü Sultan Şah Türbesi

Tarihi Birgi Evleri

Birgi gezinizde dikkatiniz çeken olan en önemli yapı topluluğu Birgi Evleri olacak. Çoğunlukla iki katlı olan bu evler depolardan, ahırlardan ve yaşam alanlarından oluşuyor.

Çoğu evin kendine özgü bir avlusu veya bahçesi bulunuyor. Bazı evler restore edilerek turizme kazandırılmış olsa da bazıları hala yıkılmak üzere gibi görünüyor. Kimi evler çeşitli sanatsal resimlerle süslenerek farklı bir havaya bürünmüş.

Birgi Tarihi Birgi Evleri
Birgi Odems Yapilacak Seyler
Birgi'nin İtalya Toskana'yı andıran manzarası

Eskiden bölgenin zenginlerinin oturduğu Birgi konaklarının kimi restore edilmiş kimi bakımsızlıktan kaderine terkedilmiş. Kerim Ağa Konağı, Sandıkoğlu Konağı, ziyaretimizde tadilatta olan ve kapalı olmasından dolayı giremediğimiz Çakırağa Konağı Birgi’nin görülmeye değer konakları arasında.

Şeyh Muhiddin Hamamı, gözetleme kulesi olan Küp Uçuranlar Kulesi, Osmanlı mağazacılığının örneklerinden Demirli Mağaza, Güdük Minare, Birgi’deki diğer turistik yapılardan.

Birgi Odemis Sanatsal Sokaklari
Birgi'deki sanatsal sokaklar
Birgi Tarihi Sokaklari Caddeleri

Birgi’de konaklamak da mümkün. Taş evlerin bazıları butik otele çevrilerek misafirlerine açılmış. Biz burada konaklamadık, internetten kısa bir araştırmayla Birgi’deki otellere ulaşabiliyorsunuz.

Bu işletmeler aynı zamanda Birgi’deki kahvaltı mekanları olarak da kullanılıyor. Kalmasanız bile Birgi’nin yerel lezzetleri tatmak için bu kahvaltı yapılacak yerleri deneyebilirsiniz.

Odemis Birgi Gezilecek Yerler
Ödemiş Birgi Gezilecek Yerler
Birgi Odemis Gezi Notlari Traktor

Ödemiş Birgi nerede ve nasıl gidilir?

Birgi, Ödemiş’in bir ilçesi ve ilçe merkezine 12km uzaklıkta. İzmir Birgi arası mesafe 125km (2sa). Ödemiş’e geldikten sonra Birgi yoluna ayrılarak ulaşabilirsiniz. Otobüs ile ulaşım sağlayacaksanız İzmir otogardan Ödemiş otobüslerini kullanabilirsiniz. Birgi’ye tren ile ulaşım da mümkün.

İzmir Basmane Garı’ndan iki saatte Ödemiş ilçe merkezine ulaşabiliyorsunuz. Trenin avantajı diğer ulaşım yollarından daha ucuz olması. Ödemiş’e geldikten sonra Birgi’ye ulaşım için Birgi minibüslerini kullanmanız gerekiyor.

Birgi’ye gittiniz ama Birgi çevresinde gezilecek yerleri de göz ardı etmemek gerekli. Terkedilmiş bir köy olan Lübbey Köyü ve Bozdağ’ın 1200 rakımdaki gölü Gölcük de görmeniz gereken yerler arasında olmalı.