rotasenin.com

Olympos Antik Kenti ve Plajı Teleferik / Çıralı ve Yanartaş

Olimpos, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir sit alanı içinde. 1972 yılında Olimpos Beydağları Milli Parkı kapsamında doğal ve tarihi güzellikleri korumaya alınan bölgede, yeşilin ve mavinin içerisinde harika bir tatil geçirmek mümkün.

Olimpos tarihi

Likya medeniyetlerinin en önemli şehirlerinden biridir Olimpos. MÖ 300 yılında inşa edildiği düşünülür. Fakat yazılı kaynaklara bakıldığında MÖ 78 yılında Roma Valisi Servilius Vatia‘nın, zamanın en büyük korsanı Zenicetes‘i deniz savaşında yendiği yazılıdır.

MS 43 yılında Likya’nın, Roma İmparatorluğuna katılması ve MS 130 yılında İmparator Hadrianus’un burayı ziyaret ettiği de yazılı kaynaklar arasındadır.

Olympos Antik Kenti

Olimpos Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir sit alanı içinde. 1972 yılında Olimpos Beydağları Milli Parkı kapsamında doğal ve tarihi güzellikleri korumaya alınan bölgede, yeşilin ve mavinin içerisinde harika bir tatil geçirmek mümkün.

Olimpos Genel Gorunum

Burası bir SIT alanı olduğu için yapılaşma yasak, dolayısıyla konaklama yapabileceğiniz ya da bir şeyler yiyebileceğiniz yerler ağaç evler içerisinde. Daha çok üniversite öğrencilerinin ya da sırt çantalı gezginlerin tercih ettiği Olympos, aynı zamanda Likya yolunun üzerinde bulunuyor.

Kumluca Kemer karayolundan Olimpos tabelasına saptığınızda bir süre doğanın içinde, dar ve virajlı yollarda seyredersiniz. Çevrenizde birçok kafe ve pansiyon olduğunu fark ettiğinizde Olimpos’un merkezine girmiş olursunuz.

Olimpos Antik Şehri
Olimpos Antik Şehri
Olimpos Yesillik

Araçlar için park alanı var, ancak yoğun dönemlerde burası yetmeyebiliyor. Aracınızdan inip kafeleri geçtikten sonra Kültür Bakanlığı’nın bilet gişelerini görürsünüz.

Olimpos Tarihi Kalintilar
Olimpos Antik Kent

Olympos Antik Kenti’ni tercih edenler daha çok denizi için tercih ediyor. Bu nedenle antik kentin içerisinde daha az insan var. nispeten daha sessiz, sakin bir ortam ile karşılaşıyorsunuz. Kenti gezerken büyük bir kapı çıkıyor karşınıza.

Kalıntıların arasında bir tapınak kapısı. Yanındaki kitabede, Roma İmparatoru Marcus Aurelius‘a ait olduğu yazıyor. Olimpos Antik Kenti haritasını ya da planını aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz. Tarih ilginizi çekiyorsa, şehrin orijinal halinin nasıl olduğunu da merak ediyorsunuzdur.

Olympos Antik Kenti Boyutlu Modellemesi

Kentin derinlerine daldığınızda çeşitli su birikintileri, doğal köprü halini almış ağaçlar ve yeşillikler ile kendinizi doğanın ortasında bulursunuz.

Nehrin karşı kıyısındaki pencereli yapı, şehrin hamam kalıntılarıdır. Nehrin ortasındaki iri taşlara basılarak geçilen nehrin karşı tarafında, tiyatro ve bazilika kalıntılarını da görmek mümkün.

Olimpos Hamam
Olimpos Kaptan Eudemas Mezari

Deniz kenarında, akropolün altındaki kayalığın oyuğunda bir mezar odasına mutlaka görürsünüz. Plaja giderken de bu mezarın yanından geçiliyor. Mezar odasındaki, Olimpos korsanlarından Kaptan Eudemas’a ait olan ve üzerinde gemi kabartması ile 4 satırlık bir şiir bulunan lahit mevcut. Şiirin anlamı ise şöyle:

Son limana girdi demirledi çıkmamak üzere,
Çünkü ne rüzgardan ne de gün ışığından medet var artık.
Işık taşıyan şafağı terkettikten sonra Kaptan Eudemas,
Oraya gömüldü gün misali kısa ömürlü gemisi, kırılmış bir dalga gibi.

Günümüzde Olimpos Antik Kenti kazıları hala devam ediyor ve ayağa kaldırılmaya çalışılıyor. Çeşitli üniversitelerin katılımıyla sağlanan bu kazıların iyi bir sonuç getireceğini düşünüyorum.

Olimpos Antik Kenti giriş ücreti

Olimpos Antik Kenti girişi ücretli, fakat Müzekart’ı olanlar Olimpos’a ücretsiz giriş yapabiliyor. Olimpos Plajı’na ulaşmak isteyenler de aynı kapıdan ücretli olarak giriş yapmak zorundalar. Denize ulaşmak için giriş yaptıktan sonra yaklaşık 600 metrelik bir vadi içinden ilerlemeniz gerek.

Vadinin ortasındaki Akçay Deresi Olimpos’u, dolayısıyla Olimpos’ta bulunan antik şehri ikiye ayırmış durumda. Olimpos Antik Kenti, yaz döneminde 08:30 – 19:00, kış döneminde 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Olympos Antik Kenti nerede?

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olan Olimpos Antik Kenti’ne veya Olimpos Plajı’na ulaşmak için seçeneğiniz çok. Antalya merkez Olimpos arasındaki mesafe 85km, Kaş ile arasındaki mesafe 110km, İzmir’den 520, İstanbul’dan 765km mesafede.

Özel aracınızla güzel ve asfalt yollardan buraya ulaşabildiğiniz gibi Antalya merkezdeki Olimpos otobüslerini de kullanarak ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Peki, Türkiye’nin bazı büyük şehirlerinden Olimpos’a ne kadar sürede ulaşabilirsiniz? İşte detaylar:

  • Antalya’dan Olimpos’a: Uzaklık 85 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 1,5 saattir.
  • İstanbul’dan Olimpos’a: Uzaklık 806 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 10 saattir.
  • İzmir’den Olimpos’a: Uzaklık 518 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 7 saattir.
  • Ankara’dan Olimpos’a: Uzaklık 571 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 9 saattir.
  • Bursa’dan Olimpos’a: Uzaklık 618 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 9 saattir.
  • Kaş’tan Olimpos’a: Uzaklık 119 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 2 saattir.
  • Adrasan‘dan Olimpos’a: Uzaklık 12 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 15 dakikadır.
  • Kemer’den Olimpos’a: Uzaklık 40 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 45 dakikadır.
  • Denizli’den Olimpos’a: Uzaklık 226 kilometre olup, yolculuk süresi yaklaşık 3,5 saattir.

Olimpos Plajı ve Çıralı Plajı

Olimpos ve Çıralı plajları yan yanadır, aralarında herhangi bir sınır yoktur. Doğayı seviyorsanız Çıralı’yı da keşfedin. Çıralı sahili doğa üzerinde önemli bir güzelliğe ev sahipliği yapar.

Caretta caretta kaplumbağalar, her yıl düzenli olarak buraya gelip yumurtalarını bırakırlar. Bu nedenle sahilde ateş yakmak ya da şemsiye kullanmak yasak.

Caretta caretta kaplumbağasının diğer bir adı da Sini kaplumbağasıdır. Balıklar, yengeçler ve diğer su canlıları ile beslenen kaplumbağalar, karaya yalnızca yumurta bırakmak için çıkarlar.

Olimpos Manzara

Bu nedenle Akdeniz sahilleri, Sini kaplumbağaların üremesi için çok önemli bir altyapıya sahiptir. İnsanoğlunun artmasıyla nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kaplumbağalar için uygun olan sahiller koruma altına alınmıştır.

Sahile çıkan caretta caretta’lar, yumurtalarını gece kumsalda açtıkları çukurlara gömerler. Denizin gelgitlerinden etkilenmeyecek noktada olması onlar için önemlidir. Bir seferde 100 yumurta bırakabilirler.

Yaklaşık 2 aylık bir kuluçka döneminden sonra yavrular için yeryüzü hayatı başlar. Yumurtalarını delerler ve kumun yumurta boşluklarına girmesini fırsat bilerek merdivenden tırmanır gibi kumların üzerine tırmanırlar.

Bu dönemde yavru kaplumbağalarının çevresinde hiç ışık olmaması gerekir. Çünkü ışık, yavruları çeker. Dolayısıyla gün doğumuna kadar denize ulaşması gereken yavruların hassas vücutları, gün doğumuyla birlikte güneş ışığına maruz kalırlar ya da diğer canlılara yem olabilirler.

Çıralı’yı keşfe çıktığınızda önemli bir doğalgaz kaynağı olan Yanartaş ilginizi çekebilir. Yaz kış yanan bu kaynak, turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Olimpos kelimesi, Yunan mitolojisinde Tanrıların Evi anlamına geliyor. Anadolu dillerine bakıldığında Ulu Dağ anlamına geldiği de söyleniyor. İsmini, 16 km uzaklıkta bulunan ve 2,365 metre yüksekliğe sahip Olimpos Dağı’ndan, diğer bir adıyla Tahtalı Dağ’dan alıyor.

Kemer ilçesindeki Olympos Beydağlar Milli Parkı sınırlarında yer alan Çıralı, özellikle yaz döneminde sahili nedeniyle birçok turist tarafından tercih edilen küçük bir bölge. Aslında burayı tercih etmek için birçok sebep var. Doğal güzellikleri, güzel denizi, insanların rahatlığı gibi faktörler Çıralı’yı sevmeniz için temel nedenler arasında.

Çıralı

Çıralı çok küçük bir alanda kurulmuş bir yer. Her iki tarafında yüksek kayalık tepelerin bulunduğu bir koyda yer alıyor. Kafa dinlemek, dinlenmek, büyük şehirlerin karmaşasından uzaklaşmak isteyenlerin uğradığı bir yer.

Tahtalı Dağı’nın eteklerindeki bu sakin tatil beldesinde sahilde  geceleri ışık yakmak yasak. Bu karanlık ortam yıldızların muazzam görünmesini sağlıyor. Derdi tasayı geride bırakıp güzel tatil yapabileceğiniz yerlerden biri Çıralı.

Çıralı Plajı

Çıralı plajı denizi ve kumu nasıl? Çıralı’da denize girilecek yerler ve Çıralı plajları ile ilgili çok seçeneğiniz yok. Çıralı’da 3,2km uzunluğunda bir plaj bulunuyor ve plaj bir kısmını Olimpos Plajı ile paylaşıyor. Çıralı Plajı ince taneli taşlardan oluşuyor.

Çıralı’nın denizi çok temiz, çabuk derinleşiyor, ancak yüzmesi tat veren bir yer. Hem denizinin güzelliği, hem de çevresindeki yüksek dağları bu tadı daha da artırıyor. Özellikle akşam vakitlerinde güneş battıktan sonra denize girmenizi tavsiye ederim.

İşletmelerin kendi plajları yok, Çıralı’da herkes her yere girebiliyor. Kumsalı da geniş. Merkezi yerlerde ortalama 100 metre olan kumsal alan, Çıralı’nın kuzeyine doğru 250 metreyi bulabiliyor.

Çıralı’da ne yenir?

Çıralı’da birçok restoran işletmesi var. Çıralı’nın en ekonomik işletmelerinden Çıralı Restaurant‘ı tavsiye edebiliriz. Gözleme de yemeklerin aralarında en uygun ve doyurucu seçenek. Gözleme fiyatları genel olarak aynı ve bu tip tatil beldelerinde en çok gözleme yeniliyor.

Sıcak olduğu için diğer hamurlu yiyecekler ağır kaçabiliyor. Eğer kamp ocağınız varsa yanınızda, kendinize daha uygun yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Merkezde birkaç ufak market var, ihtiyaçlarınızı oralardan temin edebilirsiniz.

Çıralı’da nerede kalınır?

Çıralı’da sahile yakın ucuz konaklama seçeneği çadır kurmak. Çıralı’da çadır kurabileceğiniz kamp alanları ve işletmeler bulunuyor. Bazı pansiyonlar da bahçelerinde çadır alanı kiralıyor. Her biri denize yaklaşık 100 – 200 metre uzaklıkta. Genel olarak denize yakınlar ve hepsinde duş imkanı var.

Yoruk Park Pansiyon Otel Konaklama
Kemer Yoruk Parki Pansiyon Restoran

Çadır kurmak bizim için en uygun ve ekonomik çözüm olduğundan gideceğimiz yerlerde önce çadır imkanı olup olmadığını öğreniyoruz. Çıralı zaten küçük bir yer. Bu nedenle bayram döneminde gitmek isterseniz rezervasyonlarınızı birkaç gün önceden yaptırın mutlaka, yer kalmayabiliyor.

Tatilinizi Antalya’nın sakin tatil beldelerinden biri olan Çıralı’da geçirmek istiyorsanız ve Çıralı’daki pansiyonlar ve bungalovlar bütçenizi aşıyorsa ekonomik konaklama seçeneği olarak çadır kampını düşünebilirsiniz. Çıralı’da nerede kamp yapılır? Çıralı’daki en iyi kamp alanları nerelerdir?

  • Engin Pansiyon & Camping

Engin Camping yaz sezonunda rezervasyonla gitmeniz gereken bir kamp alanı. Çadır kurulabilen geniş bahçesinde karavanlar için de yerler bulunuyor. Zemin temizlenmiş ve çadırlar için uygun hale getirilmiş.

Özenli bir yer olduğu, içeri girer girmez belli oluyor. Kamp ziyaretçileri için buzdolabı, elektrik prizleri, ortak duş ve tuvalet bulunuyor. Denize 300 metre mesafede yer alıyor kamp alanı. Çadırlar arasında mesafe bulunmasına önem veriliyor. Bu nedenle kamp alanının alabildiğinden fazla çadır almıyorlar.

  • Secret Garden Tent Hotel & Bungalows

Kamp alanı deniz tarafında olan işletmelerden biri. Gitmeden önce yer olup olmadığını sormanız gerekiyor. Koordinat: 36°24’54.38″ N 30°28’52.70″ E

  • Almira Market

Secret Garden’ın tam karşısındaki bisiklet kiralayan ve çeşitli yerlere tur sağlayan bir firma görürsünüz. Onun hemen yanındaki dükkan Almira Market’tir. Market sahibi bahçesini çadır alanı olarak kiralayarak değerlendirmiş. Ücretsiz elektrik, duş, tuvalet ve wifi imkanı var. Koordinat: 36°24’56.81″ N 30°28’50.17″ E

Almira Market kamp alanında çadır içi görünüm
Almira Market kamp alanında çadır içi görünüm
Almira Market Bahçesi Kamp Alanı
Almira Market Bahçesi Kamp Alanı

Çıralı kamping fiyatları birbirine benzerlik gösteriyor. Çıralı’da kamp yapılacak yerler bunlarla sınırlı değil. Ancak gözümüze çarpan, Çıralı’daki bazı kamp alanlarının gerçekten para kazanmak için yapılmış olması. Çadırlar peşi sıra dizilmiş ve stresten uzaklaşalım derken sıkışık bir tatil geçirmeniz olası.

Çıralı’ya nasıl gidilir?

Çıralı ve Fethiye, Ölüdeniz arası 220km (3sa 40dk), Kaş Çıralı arası 125km (2sa 10dk). Özel aracınızla Çıralı’ya ulaşım D-400 Antalya Kumluca karayolu üzerinden mümkün oluyor.

Antalya’dan gelirken Tekirova’dan sonra kahverengi Çıralı tabelasından sapmanız gerekiyor. Çıralı anayoldan 7km içeride kalıyor. Özel aracınız yoksa Antalya Otogar’dan, Antalya Migros’tan ve Kumluca’dan sürekli olarak Çıralı yol kavşağına seferler bulunuyor.

Çıralı çok küçük bir yer, Araba parkı konusunda da oldukça sıkıntılı, yollar dar olduğu için merkezde park edecek bir yer bulamayabilirsiniz.

Çıralı’ya girdiğiniz köprüden sonra sağ taraftaki geniş alana yer varsa ücretsiz park edebilirsiniz. Kaldığınız işletmenin içinde araçlar için park alanı varsa şanslısınız. Bayramlarda çok kalabalık olabileceğini belirtelim.

Çıralı Yanartaş / Mouth Chimera

Olimpos’un sönmeyen ateşi olan Yanartaş, Çıralı’nın kuzeyinde yer alan doğal bir gaz kaynağı. Dünyanın çeşitli yerlerinde birkaç noktada yeraltından çıkan alevleri duymuşsunuzdur. Çıralı yanartaş da onlardan biri.

Yanartaş efsanesi

Yer altından dışarı sızan bu doğal metan gazı, Yunan mitolojisinde bir efsane olarak kayda geçmiş. Yunan mitolojisinde Ephyra Kralı’nın oğlu Hipponus, bir av sırasında yanlışlıkla kardeşi Belleron’u öldürür ve Belleros’u yiyen anlamına gelen Bellrophontes ismini alır.

Bu kişi yaşadığı yerden sürülür ve Argos kralına sığınır. Argos kralı da onu Likya kralına gönderir. Likya kralı da Olympos dağında yaşayan ve ağzından alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir.

Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına biner ve Chimera’nın yanına gider. Bellerophontes, Chimera’yı alt eder ve onu yerin yedi kat dibine gönderir. Orada bile Chimera rahat durmaz. Günümüzdeki alevler ise hala Chimera’nın ağzından çıkan alevlerdir.

Yanartaş nasıl yanıyor?

Yanartaş’ın sırrı yeraltındaki bir doğalgaz yatağının yeryüzüne sızmasıyla açıklanıyor. Doğalgaz basınç ile birlikte kayaların arasındaki çatlaklardan çıkarak yüzeye ulaşıyor. Tek bir noktadan değil, o bölgede çeşitli kayaların arasında birkaç farklı noktada alevler yanıyor.

Hatta birçok deliğin alevinin de sönmüş olduğunu görüyoruz. Muhtemelen gaz çıkışlarının dönemsel durumları oluyor. Yanartaş’ın dünyada tek olduğunu söyleyenlere pek itibar etmeyin.

Belirttiğimiz gibi dünyanın çeşitli yerlerinde bu tip doğal olaylar bulunuyor. Türkmenistan’daki Derweze krateri, Azerbaycan’daki Ateş Toprağı, Irak’taki Baba Gurgur, Bakü’deki Ateşgah Tapınağı verebileceğimiz örneklerden.

Olimpos Cirali Yanartas Gezilecek Yerler
Olimpos Cirali Yanartas Nerede Nasil Gidilir

Yanartaş’a geri dönelim. Madem alev yanıyor, biz de bunu değerlendirelim diyen insan da az değil. Sucuk yapan, marşmellov kızartmaya çalışan insanlara mutlaka denk gelirsiniz çıkarsanız. Bunu yapmalarından ziyade çöplerini orada bırakması fena.

O değil de, biz sönmüş alev havzalarının yanına gidip çakmakla yeniden tutuşturmaya çalışanını da gördük. O nedenle çok da bir şey söylemeye gerek duymuyorum.

Yanartaş’a ne zaman gidilir?

Ana konu ateş olduğu için genellikle insanlar gece gidip ateşi daha iyi görmek isterler. Ama bizce öyle değil. Geceleri çıkış yolunda herhangi bir ışıklandırma olmuyor. Telefon ışıklarınız veya el fenerlerinizle çıkmak zorunda kalırsınız. Gece taşlar nemlenir, ayağınız kayabilir.

Olimpos Cirali Yanartas Gorulecek Yerler
Olimpos Cirali Yanartas Giris Ucreti

Bizce Yanartaş’a çıkmak için en uygun vakit güneşin batmasından hemen önceki zamandır. Güneş batmadan yukarıdaki alevlerin yanında olmak en ideali.

Hem gidiş yolu aydınlık, hem alevleri güzel bir şekilde görmüş oluyoruz, hem de dönüş yolunu rahatlıkla yürüyebiliyoruz. Özellikle karanlıkta görmek isterseniz güneş batmadan rahatlıkla gidin, güneşi yukarıda batırırsınız.

Yanartaş kaya bloğunun girişinde antik kalıntı dikkatimizden kaçmıyor. Kilise kalıntısı olan yapı MS 6. yüzyıla ait bir erken Bizans dönemi eseri. Tabii alanda herhangi bir kazı ve düzenleme yapılmadığı için ot ve toprak içinde.

Olimpos Cirali Yanartas Kilise Kalintilari
Olimpos Cirali Yanartas Bizans Kilisesi

Yanartaş giriş ücreti

Yanartaş’a çıkmak için arabayı parkettikten sonra çıkış yolu üzerindeki gişe görevlisi sizden giriş ücreti rica ediyor ve Müzekart geçmiyor. Geceleri rağbet yüksek olduğundan gündüz gibi geceleri de Yanartaş’ı görmeye gidebilirsiniz.

Yanartaş nerede?

Çıralı’nın merkezine geldiğinizde Yanartaş’a 1km uzaklığı gösteren Likya tabelalarını görürsünüz. Ama tabelanın bulunduğu yerden Yanartaş’ın girişi olan Çıralı Yanartaş Mesire Alanı‘na ulaşmak için ister arabayla, ister yürüyerek 3,3km katetmeniz gerekiyor.

Aracınız için geniş bir park alanı bulunuyor. Aracınız yoksa, yürüyerek de gitmek istemezseniz Çıralı’da bisiklet kiralayan yerler var, 2 saate gider gelirsiniz, bu da bir alternatif olabilir sizin için.

Likya Yolu Yanartaş Tabelası
Likya Yolu Yanartaş Tabelası
Yanartaş'a giden Likya yolu
Yanartaş'a giden Likya yolu

Tabii orası Yanartaş’ın olduğu bölge değil. Bu daha başlangıç. Gişeleri geçtikten sonra 800 metrelik bir tırmanışa geçiyorsunuz. Zaman verecek olursak da 20-30dk’da çıkarsınız.

Yüksek basamaklar, büyük ağaç kökleri derken elbette insan yoruluyor. Terlikle çıkmanız da zor olur, yollar engebeli. Bir ayakkabı giyerseniz kendiniz rahat edersiniz. Sonra bir bakmışsınız Yanartaş’a geldiğinizde 140 metre yukarı tırmanmışsınız.

Yanartaş gezisi, Antalya gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Özellikle Adrasan, Olimpos veya Çıralı’ya geliyorsanız ve Yanartaş’ı hiç görmemişseniz Yanartaş’a mutlaka vakit ayırın ve en az bir kere görmüş olun.

Olimpos’ta konaklama

Olimpos, ne ucuz ne de pahalı olan ortalama bir mekan. Denize yakın kesimlerde kahvaltı ve akşam yemeği dahil fiyatlar değişiyor. Arabanız var ve sadece konaklama niyetiniz varsa, geceyi daha uzak pansiyonlarda, daha uygun fiyata ve daha sakin bir şekilde geçirebilirsiniz. Bizim tercihimiz aile işletmesi olan Acar Pansiyon olmuştu.

Olimpos kelimesi, Yunan mitolojisinde Tanrıların Evi anlamına geliyor. Anadolu dillerine bakıldığında Ulu Dağ anlamına geldiği de söyleniyor. İsmini, Olimpos Antik Kenti’ne 16 km uzaklıkta bulunan ve 2,365 metre yüksekliğe sahip Olimpos Dağı‘ndan, diğer bir adıyla Tahtalı Dağ‘dan alıyor.

Olimpos Dağı / Tahtalı Dağı ve teleferik

Mitolojik tanrılar, doğa olaylarını yönetirler. İnsanların kaderini belirleyen doğaüstü varlıklar olan tanrılar, Yunan mitolojisinde dünyada ve evrende olan bitenle yakından ilgilidirler. Erkek ve dişi (tanrıça) olabildikleri gibi cinsiyetsiz de olabilirler.

Evren meydana gelmeden önceki boşluğa Khaos denir. Yunan mitolojisindeki ilk Tanrıça ve Khaos’tan türemiş ilk varlık, toprak ana diye bilinen Gaia‘dır. Bunun üzerine Titanlar ve Tanrılar hüküm sürmeye başlarlar.

Bunların en güçlüleri Olimpos’un Oniki Tanrısı olarak geçen tanrılardır. Diğer küçük tanrılardan ayırmak için Oniki Tanrı olarak geçen tanrılar; Zeus, Hera, Poseidon, Hades, Hestia, Demeter, Afrodit, Athena, Apollo, Artemis, Ares, Hephaestus, Hermes ve Dionysus’tur.

Antik Yunan inancına göre Olimpos Dağları’nın zirvelerinde tanrılar yaşar. Yunan Tanrıların gerçek evi Yunanistan’da bulunan 2,917 metre yüksekliğindeki Olimpos Dağı’dır. Antalya’daki Olimpos Dağı, bu dağlardan bir tanesi.

Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alan Olimpos Dağı’nın  yüksekliği 2,365 metre. Havanın bulutsuz olması durumunda, seyir terasında görünen doğal atmosferin görüntüsü büyüleyici.

Antalya Olympos Teleferik Gezilecek Yerler
Antalya Olympos Teleferik Kabinleri

Zirvesine teleferik ile çıkmak mümkün. Anayol üzerinde birkaç dakikada bir kalkan minibüsler ile ya da aracınız ile 8km sonunda Olimpos teleferik istasyonuna kadar virajlı yollardan çıkıyorsunuz önce. Yol güzel, asfalt ve orman içinde ağaçlıklar arasında tüm yol boyunca. İlk istasyonun rakımı 716 metre. Özel araç ile gelenler için burada ücretsiz park alanı bulunuyor.

Olimpos Teleferik Istasyonu
Olimpos Dagi Zirve Yolculugu

Olympos teleferik hakkında bilgi

Teleferikte her biri 80 kişi kapasiteli 2 kabin bulunuyor. 80 kişi diyorlar da 80 kişi o kadar yere nasıl sığar anlamış değilim, sığmak için Metrobüs gibi olmak gerek. Kabinlerin saatleri belli olduğundan genelde 35 kişi civarında binen oluyor en fazla.

Kabinlerin kenarları camdan, dolayısıyla Olimpos Dağı’na çıkarken ya da dağdan geri dönerken dört bir yanı panoramik olarak izleme imkanınız oluyor. Olimpos Dağı’nın zirvesine teleferik ile çıkış süresi yaklaşık 10 dakika.

4,350 metre hat uzunluğuyla dünyanın en uzun ikinci, Avrupa’nın en uzun teleferiği olduğu söyleniyor. Yolculuk esnasında 4 ana direkten geçiyor kabinler ve özellikle inişlerde kendinizi bu direklerden geçerken çok az bir süre boşluğa düşmüş gibi hissediyorsunuz. Ama kabinler havalandırmalı. Korkuları olanlar havalandırmanın altında durursa kendilerini daha rahat hissedebilirler.

Olimpos Teleferik
Olimpos Dagi Zirvesi

Olimpos teleferik sefer saatleri

Tahtalı Dağı teleferik çalışma saatleri yaz döneminde 09:00 – 19:00, kış döneminde 09:30 – 17:00 saatleri arasındadır. Teleferikler her yarım saatte bir, yarımlarda ve tamlarda aynı anda hareket eder. Yoğun talep olduğu durumlarda da çeyreklere de sefer koyarlar.

Tahtali Dagi Zirve Yolculugu
Tahtali Dagi Zirve Macerasi

Antalya’da gezilecek yerler arasında önemli bir yeri olan dağın zirvesinde yapabilecekleriniz sadece manzarayı izlemekle sınırlı değil. Tesis, yamaç paraşütü hizmeti de veriyor. Tahtalı Dağ‘ın zirvesi, yamaç paraşütü sporunda dünyanın en uzun parkuruymuş.

Bu nedenle macera severlerin yoğun ilgisini çekiyormuş. Burada ayrıca çeşitli dönemlerde Redbull tarafından düzenlenen Enduro Race motosiklet yarışları düzenleniyor. Bungee Catapult Trampoline adındaki aktivite ise sizi ve içinizi hop hop zıplatıyor.

Antalya’nın en sıcak günlerinde Olimpos’a çıkacaksanız sorun yok, ama yaz sezonu dışında zirveye çıkmak isterseniz yükseklik farkından dolayı yukarının çok soğuk, hatta yağmurlu, hatta kar yağışlı olabileceğini de hatırlatalım. Aşağıda güneş olsa bile 12 dereceye kadar sıcaklık farkı oluşabilir. Bunu düşünerek yağmurluk veya montunuzu yanınıza alın.

Olympos Dağı teleferik ücreti

Tahtalı Dağı teleferik fiyatları biraz yüksek, ama toplamda 20 dakikalık teleferik yolculuğu ve yukarıdaki muhteşem manzaranın karşılığını verdiğini düşünüyorum. Bilet gişesinde size verilen bileti atmayın ve saklayın. Kabinlere girişlerde bu bilet üzerindeki barkodlar okutuluyor, aşağıda da, yukarıda da.

Olympos Dağı nerede?

Özel aracınızla Olimpos teleferiğe ulaşım çok kolay. Antalya merkezden 60km (60dk), Olimpos’tan 30km (40dk), Adrasan’dan 35km (35dk) sürüyor. D-400 Kumluca Kemer yolu üzerindeyken Tahtalı Dağı tabelasını takip etmeniz yeterli.

Otobüs ile ulaşım için Antalya 5M Migros‘un yanından Tekirova’ya kadar giden Kemer Express otobüslerine binmeniz gerekiyor. Ancak siz oraya kadar gitmeden, Phaselis Antik Kenti’nin iki kilometre gerisindeki teleferik yolu üzerinde ineceksiniz.

Karayolu üzerinden teleferiğin, 8km ilerideki başlangıç noktasına gitmek için de her saat başı anayoldan alt istasyona kadar hareket eden servisleri kullanabilirsiniz. Belli bir ücretle sizi yukarı kadar çıkarıyorlar. Herhangi bir sorunuz olursa Olympos teleferik telefon numarası olan 0242 242 22 52 numarasını kullanarak sorabilirsiniz.