Pokut Yaylası: Rize Çamlıhemşin’in En Zor Yaylası

admin
|

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Pokut Yaylası, 2060 metre civarında bir yükseltiye sahip. Kaçkar Dağları’nın muhteşem manzaralarından birini görebileceğiniz yaylada, yollarının çok bozuk olmasına bağlayabileceğimiz bir korunmuşluk hakim. Adam gibi adam derler ya, işte yayla gibi yayla.

Pokut Yaylası, fotoğraflardan takip ettiğimiz kadarıyla harika bir bulut denizi manzarası sunuyor ziyaretçilerine. Ama Karadeniz’in hızla değişen havasından dolayı havanın nasıl olabileceğini önceden kestirmek çok güç.

Bin bir zorlukla çıktığımız Pokut Yaylası da bizi sisle karşıladı. Değil bulut denizini görmek, bir sonraki haneyi görmek bile güçtü sis yüzünden. Bu defa hava durumu bizden yana değildi.

Pokut’un kelime anlamı Ermenice’de Rüzgarlı Vadi anlamına geliyormuş. Bu vadide 75 kadar ev var, ama evlerin tamamı kullanılmıyor. Yaylacılık zor, doğanın şartlarına dayanamayan insanlar, hayatlarını sürdürebilecekleri yerlere göç etmiş.

Kullanılmayan evlerin arsaları da çok kardeşli olduklarından anlaşılıp satılamıyormuş. Burada yaşayan bir kesim de evlerini turizme açarak gelir elde etmek için pansiyona çevirmiş.

Rize Pokut Yaylasi Sis Altinda
Rize Pokut Yaylasi Geleneksel Mimari Evleri

Daha önce gelmediğimiz bu yayla, sisin ve kimselerin olmamasının etkisiyle gizemli bir hal almıştı. Yaz ayında olmamıza rağmen iliklerimize inceden işleyen yayla soğuğunda bir şeyler soracak birilerini arıyorduk ki dağlara bakan manzarasıyla harika bir konumda olan Platoda Mola‘ya rastgeldik.

O soğukta bizi içeri buyur edip, bize çay ikram ettiler. Orada kalan insanların, 4 gündür orada olduklarını ve bulut denizini hala görememiş olduklarını öğrenince Karadeniz havasının ne kadar yan çizebileceği bir kez daha anlamış olduk.

Rize Pokut Yaylasi Gezilecek Yerler
Camlihemsin Pokut Yaylasi Sisli Hava

Yaylada ne araba gürültüsü var, ne insan kalabalığı. Sanki terkedilmiş de siz yeniden keşfetmişsiniz gibi. Evler peşisıra estetik bir biçimde dizilmiş, manzaranın bozulmaması için elektrik kabloları bile yerin altına alınmış.

Rize yaylaları arasında en güzel yaylalardan olan Pokut Yaylası’na temiz bir havada çıkarsanız çevresindeki Sal Yaylası‘nı ve Hazindak Yaylası‘nı da ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Hazindak biraz uzak ama Sal Yaylası, açık havada Pokut’tan görülebiliyo,r yaklaşık yarım saat yürüme mesafesinde.

Rize Pokut Yaylasi Gorulecek Yerler

Pokut Yaylası’nda çadır kamp alanı bulunmuyor, yayla içine de çadır kurulmuyor. Ancak gezginler yayla evlerinin arkasındaki tepenin tepesine çadır kurabiliyor. Buradan yaylanın ve bulut denizinin en iyi manzarasına şahitlik edebilirsiniz.

Pokut Yaylası’nda nerede kalınır?

Pokut Yaylası’nda birkaç tane pansiyon var, bu pansiyonlar Türkiye’deki dağ evleri arasında en güzel manzaraya sahip olanlar. Pansiyonlar tamamen yerliler tarafından işletiliyor ve her pansiyonun şüphesiz ki süper manzaraları bulunuyor.

KAÇIRMA: Ürgüp Müzesi

Toplam 4 pansiyon var burada. Pokut Doğa Konukevi, boşluğa uzanan salıncağıyla Platoda Mola, Pokut Yayla Evi Aile Pansiyonu ve yaylanın en ucunda bulunan Değirmencioğlu Pokut Dağ Evi.

Karadeniz’in en güzel yiyeceklerini ve kahvaltısını yapabileceğiniz yerlerden olan bu Pokut pansiyonlarının fiyatları bir miktar cep yakar cinsten. Manzaranın güzelliğinin ve sofranın tadını fiyatlarına ekleyen pansiyonlarda iki kalacak olsanız 300TL vermeniz gerekiyor. Buna değer tabii, ama şöyle birkaç gün keyif süreyim demek için zengin olmanız gerekiyor.

Rize Pokut Yaylasi Yayla Salincagi
Rize Pokut Yaylasi Otelleri Pansiyonlari

Pokut Yaylası’na nasıl gidilir?

İşte Pokut’u ulaşılması en zor yayla yapan şeylerden biri de yolu. Şenyuva Köyü’nün yakınlarındaki ana yoldan Pokut Yaylası’na ulaşmak için aradaki 12km’yi aşmanız gerekiyor. Ama yol Türkiye’de gördüğüm en zor yollardan biri. Normalde buraya 4×4 araçlar haricinde çıkmak pek mümkün görünmüyor.

Yolu zor yapan, sürekli yukarı doğru bir ivmeye sahip olmasının yanı sıra yol üzerinde arabanın patinaj çekmesini sağlayacak taşlar ile yukarıda olmasının getirdiği yağmurun yolu çamura dönüştürmesi ve araçların üzerinden zor geçebileceği yol üstü sabit kayaları. Bildiğiniz offroad yolları.

Bizim altımızda Dacia Sandero Stepway vardı, yerden yüksekliği 20cm. Yüksekçe bir araba olduğu için yaylaya çıkmayı denemek istedik. Denemezsek içimizde kalacaktı çünkü. Başladık tırmanmaya. Pokut’un yolunun bir kenarı daima uçurum, ama her yer ağaçlık. Yolun genişliği de bir aracın geçebileceği kadar.

İki araç karşılaşınca gerçekten sınırları zorlamanız gerekiyor. Biri uçuruma iyice yaklaşırken, diğeri yolun diğer tarafındaki toprak veya kayalara çok yaklaşmak zorunda. Yolların bazı kısımlarında iki araçtan biri iki arabanın geçebileceği genişlikteki alanlara geri geri gidip yol vermek zorunda.

Saatlerce birinci viteste, ayağınızı gazdan çekmeden ilerlemeniz gerekiyor, bir durdunuz mu yeniden kalkması biraz dertli oluyor.

Yaklaşık 2km kadar ilerledikten yol öyle bir hal aldı ki, arabayı çok zorladığımızı ve daha fazla gidemediğimizi fark ettik. Hemen geride Dovor Mahallesi adı verilen birkaç hane vardı ve arabayı bu evlerin birinin önüne park ettik.

Ne yapalım, yürüyelim mi, otostop mu çeksek derken orada yaşayanlardan biri aracı jip zannederek bu araçlarla çıkıyorlar, siz de çıkarsınız deyince, abinin bu sözleri içimizdeki gazı ateşe verdi ve atladık arabaya.

Doblo arabalarıyla yolda kalmış iki arkadaşı da arabamıza aldıktan sonra ıkına sıkıla 10km’lik yolu 2 saatte gerçekten zorlu bir parkuru arkada bırakarak Pokut Yaylası’na çıkmayı başardık.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sis çökmüş olmasına rağmen ve hiçbir şeyi görememiş olmamıza rağmen bu başarı bize yetmişti. Şimdi her Pokut yolu dediğimizde o anları hatırlayıp hafif bir tedirginliğe bürünmüyor değiliz.

Rize Pokut Yaylasi Arac Cikisi
Bizim muhterem
Camlihemsin Pokut Yaylasi Yolu
Standart bir Pokut yolu zemini

Pokut Yaylası’na ulaşmak için aracınız yoksa başka seçenekleriniz daha var. Çamlıhemşin’deki tur otobüslerinden faydalanabilirsiniz ya da yaylada bir pansiyonda kalacaksanız ücret karşılığı servis imkanı sağlıyorlar.

Bir de yaylaya yürüyebilirsiniz. Pokut sapağından itibaren 12km’lik yolu 4sa 30dk’da yürümeniz mümkün. Ama yanınıza su falan alın, yolda hiçbir şey bulamazsınız. 460 metre rakımdan başlayıp 2060 metre rakıma çıkacağınızdan iyi bir ayakkabı da olmalı ayağınızda. Yolda giderken bir otostopla yolunuzu kısaltabilirsiniz.