Harran Evleri ve Harran Gezilecek Yerler

admin
|

Harran, binlerce yıllık tarihi hâlâ içinde barındıran ender şehirlerden. Asurca bir kelime olan Harran kelimesi, kesişen yol (yolların birleştiği yer) anlamına gelir. İpekyolu üzerinde bulunan Harran, aynı zamanda, Balıklı Göl’den tanıdığımız Hz. İbrahim’in babası Azer’in de vefat ettiği yerdir.

Harran’ın zirvesine doğru çıktığımızda bizi karşılayan ilk eser Harran Ulu Camii‘dir. Anadolu’nun en eski camii olma özelliğini taşıyan Harran Ulu Camii – Cami el-Firdevs (Cennet veya Cuma Camii) olarak da anılır – 1260’lı yıllarda Moğollar tarafından gördüğü olumsuz şartlar sebebiyle yıkılmış olmasına rağmen mihrabı ve minaresiyle hâlâ “Ben buradayım” diyebilmektedir.

Harran Universitesi

Eski zamanlarda camiler, aynı zamanda medrese olarak hizmet vermekteydi. Harran Ulu Camii, ilk İslam üniversitesi olarak da bilinir. Burada büyük âlimler yetişmiştir.

Bunlar arasında dünyanın aya olan uzaklığını doğru hesaplayan Battani, atomun parçalanabileceği fikrini ortaya atan fizikçi Cabir bin Hayyan ve matematikçi Sabit bin Kurra da vardır.

Harran Ulu Camii’nden çıkıp devam ederek biraz ileride bulunan Harran Evleri’ni ziyaret edebilirsiniz. Konik kubbeli bu evler, maksimum 5 metre yüksekliğinde.

Harran Evleri

Bölge kurak bir yapıya sahip olduğundan kuleler, ağaçlarla değil emevi tuğlalarıyla örülmüş. Kışın sıcak tutabilen bu yapılarda yazın üşüme ihtimaliniz var.

Kışın, odaların ortasında yanan ocaklar, konik şekildeki çatılardan çıkarlar, bu nedenle çıkış noktalarının çevresindeki tuğlaların isli olduğu gözlemlenebilir.

Harran Evleri Konik

Harran’daki bu evlerin birinde; mutfak, yatak odası gibi odalara dönemine ait objelerle canlandırma yapılmış ve Harran Kültür Evi adı altında ziyaretçilere açılmıştır.

Harran Kultur Evi