Konya Arkeoloji Müzesi

admin
|

Konya’nın merkezine çok yakın bir konumda yer alan Konya Arkeoloji Müzesi, küçük bir müze olmasına karşın özellikle Çatalhöyük‘ten çıkarılan eserlerin bolluğu için ziyaret edilir. Müzede bilgilendirme eksikliği olsa da bu eserler Konya ziyaretinizde mutlaka görülmeli.

Konya Arkeoloji Müzesi‘nin kurulumu çok eskilere dayanıyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra, 1901 yılında kurulan müze, en eski müzeler arasında.

Arkeolojik eserler ilk olarak Sultani Mektebi’nde, 1927 yılında Mevlana Dergahı’nda, 1953 yılında Alaaddin Tepesi’nden Mevlana Türbesi’ne doğru giden yol üzerindeki İplikçi Camii’ne, 1962 yılında ise Larende Caddesi üzerinde yer alan bugünkü yerine taşınmış ve olması gerektiği gibi sergileniyor.

Müzeye giriş yaptığınızda önce bahçedeki eserlerle karşılaşıyorsnuz. Çevrede bulunan sütunlar, lahitler, amforaları bahçede görebilirsiniz. Sonrasında müze binasının içine giriyoruz.

Müzede MÖ 7000’lere tarihlenen ve Çatalhöyük‘ten çıkarılan kase, tuzluk, çömlek gibi buluntular, duvar resimleri, kolyeler, yüzükler, mızraklar, ok uçları gibi savaş malzemelerini görebilirsiniz. Doğal olarak Çatalhöyük’e çok yer ayrılmış.

Konya Arkeoloji Muzesi Bahcesi
Konya Arkeoloji Muzesi Catalhoyuk Galerisi

Çatalhöyük, günümüzden 9bin yıl önce yerleşim yeri olan bir yerdir ve bu sebeple, boyutu ne olursa olsun Çatalhöyük’ten çıkarılan her şey çok önemlidir. Çatalhöyük’ten birçok duvar resmi çıkarılmış, mutlaka görmenizi isterim.

Ancak bu duvar parçaları Çatalhöyük Müzesi’nde sergileniyor. Konya Arkeoloji Müzesi‘nde de bu duvarlardan birkaç parça getirilmiş. Bunlardan biri çeşitli geometrik şekillerin olduğu duvar kalıntısı. Diğeri ise kırmızı aşı boyasıyla uygulanan el izli sıva parçasının bulunduğu duvar parçası.

Konya Arkeoloji Muzesi Duvar Boyalari
Çatalhöyük'ten duvar kalıntısı
Konya Arkeoloji Muzesi El Izi Boyalari
Kırmızı aşı boyasıyla boyanan el izi

Müzede çeşitli mezarlara da rastlıyoruz. Çatalhöyük’te ölüler dizleri karınlarına çekik bir biçimde evlerin tabanlarına gömülüyormuş. Gömülmüş bir bebek örneğini, yanına konulan boncuklarla birlikte gözlemleyebilirsiniz.

Konya Arkeoloji Muzesi Catalhoyuk Bebek Mezari
Bir bebek mezarı
Konya Arkeoloji Muzesi Sivali Kafatasi
Çatalhöyük'ten çıkarılan sıvalı kafatası

Roma Devri Salonu’nda ise Romalıların meşhur sidemara tipli lahitleri çıkıyor karşımıza. Bunun yanısıra koku kapları, gözyaşı şişeleri, bardaklar, bilezikler ve mozaikler gibi Roma devrine ait olabilecek birçok eseri görmek mümkün.

Konya Arkeoloji Muzesi Sidemara Tipi Lahitler
Konya Arkeoloji Muzesi Sidemara Tipi Lahit Kabartmalari

Konya Arkeoloji Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?

Müze, yaz sezonunda 09:00 – 18:40, kış sezonunda 09:00 – 16:40 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Pazartesi günleri kapalı olan Konya Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücretli, Müzekartlılara ücretsiz.

Konya Arkeoloji Müzesi nerede ve nasıl gidilir?

Konya’nın Meram ilçesinde yer alan Konya Arkeoloji Müzesi, Alaaddin Tepesi’ne 300 metre mesafede yer alıyor. Sahip Ata Vakıf Müzesi’nin ise bitişiğinde, Sahibiata Caddesi ile Ahmet Küçük Armağan Sokağı’nın kesiştiği noktada.

Konya Arkeoloji müzesine kadar gelmişken yanındaki Sahip Ata Vakıf Müzesi’ni, 230 metre yakınındaki Konya Etnografya Müzesi‘ni ve 200 metre kuzeyindeki Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.