Ayder Yaylası: Rize Çamlıhemşin’in En Meşhuru

admin
|

Rize’nin ilçelerinden biri olan Çamlıhemşin’de en çok ziyaretçi çeken yerdeyiz. Kartpostallardan bildiğimiz Ayder Yaylası, asfalt yolu sayesinde yaz kış demeden birçok turisti ağırlıyor.

Ayder’in tarihine bakacak olursak kaynaklara göre ilk olarak 1300’lü yıllarda Halalılar adında bir topluluk tarafından kurulmuş.

Ayder, besledikleri büyükbaş hayvanların kışlık ot ihtiyacını sağlamak ve diğer yaylalara geçerken dinlenmek amacıyla kullanılıyormuş, yani hiç yayla olarak kullanılmamış aslında. Biz buraya Ayder Yaylası diyeceğiz, çünkü ismi bu.

Eskiden çok güzel yeşil bir alanmış burası, eski fotoğraflarını görmüştüm, tıpkı Rize’nin diğer yaylaları gibi. Ama uğradığı kentsel dönüşüm tadındaki yapılanmayla yayladan çok bir lunaparkı andırdığını söyleyebilirim.

Camlihemsin Ayder Yaylasi Gezilecek Yerler
Rize Camlihemsin Ayder Yaylasi Yolu

Aşırı kalabalıktan, şehir yaşamından uzaklaşıp tatil yapmak için güzel bir yer diyeceğim, bu size de komik gelecek.

1987 yılında Bakanlar Kurulu’nun kararıyla Turizm Merkezi olarak işletilmeye başlanmasından itibaren sürekli artan bir ivmeyle yapılaşma sürecine girmiş ve günümüzdeki haline dönmüş bir yer Ayder Yaylası. Ayder’in rakımı 1300 metre.

Bu kadar yüksekte yer alması hava durumunun soğuk olmasına işaret, ancak asfaltlı yolu sayesinde yılın her mevsimi yolları açık. Tüm kaosuna rağmen yine de gidilip görülmesi gereken yerlerden biri Rize’de.

Camlihemsin Ayder Yaylasi Gorulecek Yerler

Gelintülü Şelalesi

Ayder Yaylası’nda sabah erken saatte kalkıp bir keşif turuna çıkmanızı tavsiye ederim. Sabah vakitleri hem kalabalık olmuyor, hem de gizemli bir hava oluşuyor yaylada.

Yaylanın yukarısına doğru çıktığınızda sağ tarafta sizi, eski adı Tikçe olan ama son yıllarda bir gelinin duvağını andırdığı için ismi Gelintülü olarak değişen 23 metre yüksekliğindeki Gelintülü Şelalesi karşılıyor. Bu şelale Hala Deresi’ne akıyor ve sonunda Fırtına Deresi ile birleşiyor.

Rize Camlihemsin Ayder Yaylasi Gelintulu Selalesi
Ayder Yaylası Gelintülü Şelalesi

Ayder Kaplıcaları

Ayder Kaplıca Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Merkezi adı altında Ayder kaplıcalarından da faydalanmanızı öneririm.

Ayder Yaylası merkezinde, Ayder Taksi ve jandarmaya inmeden sol tarafta bulunan Ayder Camii’nin bitişiğindeki, bol çatılı yapıya girmeniz gerekiyor. Aracınızla geldiyseniz yol kenarında boş bulduğunuz bir alana parkedebilirsiniz aracınızı.

Ayder Yaylasi Kaplicalari
Ayder Yaylasi Otopark Alani

Ayder kaplıcalarından faydalanmak için iki seçeneğiniz var. Biri başta Araplar olmak üzere herkesin girdiği ve ücreti 16TL olan sıcak havuzlardan faydalanmak.

Biz eşlere özel odaları tercih ettik. Özel odaların fiyatı oda başına 60TL ve 1 saat takılabiliyorsunuz. Oda diye bahsettiğimiz yer iki küçük odadan oluşuyor, biri giyinme soyunma alanı, diğeri ise genişçe bir küvetin olduğu yıkanma alanı. İkisi de oldukça temiz.

Musluktan iyi derecede tazyikli su geliyordu, üstelik yaklaşık 55 derecesiyle birçok derde şifa niteliğinde. Odada temiz havlu ve saç kurutma makinesi bulunuyor. Çıkışta alacağınız bir gazozla da sıcak banyo sefasını taçlandırmak gerekiyor.

Ayder Kaplicalari Ozel Odalar
Ayder Kaplicalari Ozel Odalar Kuvet

Yayla içinde, muhlama yemek için restoranlar ve yeşilin sefasını sürmek için kafeler mevcut. Eğer hediyeilk bir şeyler almak isterseniz yayladaki yol boyunca hediye eşya dükkanları görürsünüz.

Ayder Yaylası da, fotoğrafçılar için diğer tüm yaylalar gibi harika bir mekan. Tepeye doğru çıktığınızda sisli Ayder Yaylası manzarasını tümüyle görebilirsiniz. Çiçeklerden, ender rastlanan mantarlara ve gruplar halinde güneşlenen kertenkelelere kadar bir çok kare sizi bekliyor olacak güneşli havalarda.

Ayder Yaylası’nda ne yapılır?

Ayder Yaylası’na kadar gelmişken bu yaylada neler yapabileceğinizden bahsedelim. Öncelikle yaylanın yeşil bölgelerinin tadını çıkarabilir, fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yaylanın içinden yukarıya doğru tırmanış ve yaylanın yolundan üst taraflara doğru yürüyüş yapabilirsiniz. Bu şekilde yaylanın tamamını yukarıdan fotoğraflayabilirsiniz.

Rize Ayder Yaylasi Gezilecek Yerler
Ayder Yaylasi Konaklama Nerede Kalinir

Son dönemde bir zipline tesisi gibi küçük bir şey kurulmuş, kimse kullanmadığından çalışanlar kendileri binip göstermeye çalışıyordu. Bence zipline Fırtına Deresi üzerinde yapılmalı. Fırtına’ya kadar gitmişken rafting yapmadan dönmeyin. Rize’de Yapılacak Şeyler yazımıza göz atın.

Ayder Yaylası, aslında çevredeki birçok yerin merkezinde yer alıyor. Ayder çevresinde gezilecek ve görülecek yerlerin fazla olması nedeniyle konaklamayı Ayder’de yapıp, çevreyi bu şekilde gezebilirsiniz.

Ayder’den devam ederek Kavrun Yaylası‘na ve Avusor Yaylası‘na ulaşabiliyorsunuz. Merkezden kalkan minibüsleri kullanarak ya da tur firmaları ile görüşerek çevredeki yaylalara ulaşım sağlayabilirsiniz.

Altı yüksek bir arabaya sahip olmak, yürümek ve otostop çekmek de diğer alternatifler. İsterseniz ulaşımı kolay olan ve konumu çok da uzak olmayan Palovit Şelalesi‘ni ve Zilkale‘yi de gezebilirsiniz.

Rize Ayder Yaylasi Dag Evleri
Rize Ayder Yaylasi Kadinlari

Ocak ayının sonuna doğru Ayder’e gelirseniz karla kaplı farklı bir yayla ile karşılaşırsınız. Bu dönemde Ayder Kar Festivali yapılıyor burada ve folklor gösterileri, yöresel sanatçıların konserleri, havai fişek gösterileri gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Ayder Yaylası’nda nerede kalınır?

Neredeyse her ev özlerinden çıkarak otel ve pansiyon olarak hizmet vermeye başlamış. Ayder Yaylası’nda otel fiyatları 100TL’den başlayıp 500TL’ye kadar, hatta sezonunda 800TL’ye kadar çıkabiliyor.

Ayder Yaylası otellerin çoğu bir yayla evinden çok, lüks otellerden oluşuyor. En popüler oteller Ayder Doğa Resort, Ayder Taş Apart,  Ayder Gelgör Otel. Eğer otelde kalacaksanız sezon dışı bir zamanı tercih etmeniz bütçeniz için en iyisi olacaktır, tüm Ayder Yaylası otelleri için tıklayın.

Yayla yaz mevsiminde en fazla 26 dereceye kadar yükselebiliyor. Sezonunda giderim, çadırda da konaklarım diyen ekonomik gezginlerdenseniz çadır ile yaylanın birçok noktasında kalabilirsiniz.

Ayder Yaylası’nda çadır kampı yapabileceğiniz bir çadır alanı tesisi de bulunuyor. Yaylanın yukarısına doğru yolu takip edin ve sağ tarafta,  Ihlamurlar Altında Ayder Camping adında içinde çadırların olduğu geniş bir kamp alanı görürsünüz. Biz burada kamp kurmuştuk ve oldukça keyifliydi. Kuralları olan bir kamp alanı.

Ayder Yaylası giriş ücreti ne kadardır?

Ayder Yaylası’na giriş ücretli değil ama yaylanın bulunduğu alan Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırlarında yer aldığı için otomobil ile gidiyorsanız ücret ödemeniz gerekiyor.

Ayder Yaylası nerede ve nasıl gidilir?

Ayder Yaylası, Çamlıhemşin’deki Fırtına Deresi üzerinden sol taraftaki istikamette varacağınız nokta. Bu köprüden 17 km (22 dk) sonra Ayder Yaylası’na ulaşırsınız.

Ayder Yaylası’nın yolları Rize’deki en iyi asfalt yollara sahip, trafik olmadığı takdirde rahatlıkla yol alabilirsiniz. Bazen öyle anlar oluyor ki, sadece bir yol ve her yer yeşillik. Karadeniz’de olmak güzel bir duygu. Yaylaya doğru çıkarken sol tarafta, buralarda sıradan olan, ama gözardı etmemeniz gereken küçük bir şelale ile karşılaşırsınız.

Ayder Yaylasi Girisindeki Selale

Ayder Yaylası’na Trabzon Havalimanı’ndan ulaşım

Trabzon Havalimanı Rize’ye en yakın havalimanı. Buradan Rize’nin Pazar ilçesine gelip Ayder minibüslerini kullanarak yaklaşık 2 saatte Ayder’e ulaşım sağlayabilirsiniz.