Kabak Koyu: Likya Yolu’nun Prensesi

admin
|

Fethiye, çok girintili çıkıntılı bir yeryüzü şekline sahip. Nice güzelliklerin yer aldığı bu tatil beldesini keşfetmenin çok keyifli olduğunu söyleyebilirim. Kabak Koyu’da tıpkı Kelebekler Vadisi gibi derin bir vadinin denizle buluştuğu bir noktada yer alıyor. Tarihi Likya yolu üzerinde yer alan Kabak Koyu’nun eski adı Gemile Koyu.

Kabak Koyu’nun denizi nasıl?

Sahil, taş, çakıl ve kum karışık. Denizi ise kumlu ve dalgalı, hiç öyle abartıldığı gibi güzel değil. Denizden çıktıkten sonra plajın arka tarafında, minibüs yoluna doğru giderken göreceğiniz bakkalın yanında duş alanı var, ücretsiz olarak duşu kullanabilirsiniz.

Fethiye Kabak Koyu Gezilecek Yerler
Kabak Koyu

Kabak Koyu’na gitmeden önce insanın beklentisi gerçekten yüksek oluyor. Düşünsenize herkes oraya gitmek için can atıyor, meşakkatli yolları çekiyor, çadır kurulacak ideal alanlardan biri falan.

Ama işin aslı öyle değil. Akdeniz ve Ege’nin birçok noktasında denize girmiş biri olarak söyleyebilirim ki, denizin albenisi yok. Kumlu ve dalgalı bir deniz. Eskiden hippi insanlar vardı, şimdi çeşitli maddeler kullanan, tuhaf insanlar ve daha çok aile var.

Kabak Koyu’nda nerede kalınır?

Kabak Koyu’ndaki işletmelerin bungalov tarzı odalarında kalınabiliyor, bunu sağlayan birkaç yer var. Kabak Koyu’nda bungalov fiyatları sezonuna göre değişiyor. Kabak Koyu’nde konaklamak için en uygun seçenek çadırdır.

Likya yolu üzerinde olması nedeniyle birçok gezgin Kabak Koyu’nda çadırlarını kurar, dinlenir ve Likya gezisine buradan devam eder. Kabak Koyu’nda çok sayıda çadır kamp alanı işletmesi bulunuyor. Kabak Koyu’nda çadır ve kamp alanı fiyatları genel olarak çadır sizdense daha ucuza geliyor. Yemeğin dahil olmadığı yerler var.

Yemek için de restoranlara gitmeniz gerekiyor ki onlar da oldukça pahalı. Sahile çadır kurmak yasak, ücretsiz çadır kurmak için denetimin daha seyrek olduğu ormanlık alanlar tercih ediliyor.

Fethiye Kabak Koyu Gorulecek Yerler
Fethiye Kabak Koyu Tekne Turlari Taksileri

Kabak Koyu’nda ne yapılır?

Kabak Koyu’nda denize girmek ve güneşlenmek dışında yapabileceğiniz aktiviteler de bulunuyor. Yürüyüş en temel aktivite. Likya yolu üzerinde bulunduğu için çevrede yürünebilecek, trekking yapılabilecek alanlar bulunuyor.

Bu yürüyüş sırasında aslında başka bir aktivite olarak sayabileceğimiz Aladere Şelalesi‘ni ziyaret edebilirsiniz. Yol güzergahı üzerinde çeşitli gölcüklerde yüzmeniz de mümkün.

Kabak Koyu’nda Mavi Mağara adında küçük bir girinti bulunuyor. Sırtınızı denize verdiğinizde sağ taraftaki küçük patikadan ulaşılıyor. Güneş ışınlarının yansımasıyla mavi bir hal aldığı için Mavi Mağara olarak geçiyor.

Teknelerle ya da vaktinize göre yürüyerek ulaşabileceğiniz Cennet Koyu ise Kabak Koyu’ndan bir sonraki koy. Kara ulaşımı yok, ulaşım olmadığı için Kabak Koyu’ndan daha tenha.

Kabak Koyu’na nerede ve nasıl gidilir?

Fethiye sınırları içinde kalan Kabak Koyu’na ulaşım için özel aracınızla geliyorsanız Kelebekler Vadisi’nin köyü Faralya ve Uzunyurt istikametinde devam etmelisiniz.

Ölüdeniz’den sonraki yol dağ kenarından olduğu için oldukça virajlı. Kabak Köyü’ne girdiğinizde çevrenizde arabaları ve yemek yeme mekanını farkedersiniz. O bölgeden ilerisindeki yol zaten bir yere gitmiyor, bitiyor.

Aracınızı oraya parketmeniz isteniyor. Eğer Kabak Koyu’nda konaklayacaksanız üstte başka bir alana, konaklamayacaksanız yol üzerindeki park alanına park etmenizi istiyorlar.

Kabak Koyu Ulasim Minibus Beklerken
Kabak Koyu Ulasim Nasil Gidilir

Öncelikle Dalaman Havailmanı’ndan Kabak Koyu’na ulaşmak istiyorsanız havalimanındaki Havaş’ları kullanarak Fethiye’ye gelmeniz gereikyor.

Fethiye’den Kabak Koyu’na ulaşım için Faralya minibüslerini kullanmalısınız. Yolculuk Fethiye’den yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. Bilmeyenler için minibüsler, koya, denize kadar gitmiyor. Kabak Koyu’nun tepesine, ana yolun sonuna kadar gidiyor.

Bu noktadan Kabak Koyu’na minibüsler aracılığla iniliyor. Aracınızı parkettikten sonra minibüs beklemeye başlıyorsunuz. Yolcuları aşağıdan yukarıya çıkaran minibüs, sizi alıyor ve yeteri kadar sayıya ulaştıysanız aşağıya götürüyor.

Fethiye Kabak Koyu Servis
Fethiye Kabak Koyu Doga Manzarasi

Minibüs yolculuğu 15 dakika kadar sürüyor. Yollar engebeli ve inerken de çıkarken de zaman zaman sallanıyorsunuz. Altınızda 4×4 olsa dahi aşağıya kadar aracınızla inmeniz mümkün değil, çünkü yol üzerinde uzaktan kumanda ile açılan kapılar bulunuyor, uzaktan kumanda da içerideki otel sahiplerinde ve minibüslerde bulunuyor.

Kapıyı herhangi bir kişi açamayacağı için aşağı inmek de söz konusu değil. Ya minibüsleri tercih edeceksiniz ya da gezginlerin yaptığı gibi yaklaşık yarım saatlik bir yolculukla inebileceğiniz topraklı, taşlı, yokuş yolları tercih edeceksiniz. Sarı kırmızı boyalarla işaretlenmiş patika yollardan inmek kondisyonsuzlar için zorlayıcı olabilir.