Konak İzmir Gezilecek Yerler

admin
|

İzmir’in en canlı, en hareketli ilçesi Konak, İzmir’in en merkezi noktasında. İzmir Körfezi, Bornova ve Buca ile bitişik bir konumu bulunuyor. Antik dönemden kalma kentleri, Osmanlı döneminden kalma çarşıları ile tarih için ziyaret edilebilen Konak, son dönemlerde açtığı ücretsiz butik müzelerle birlikte gezilecek yerleri artırılmış. İskele merkezli bir ulaşım ağı olduğundan diğer semtlerden ulaşım da vapurlarla kolaylıkla sağlanıyor.

Aracınızla geliyorsanız Konak’ta aracınızla rahat rahat gezemeyeceğinizi söyleyelim. Yollar geniş değil, dolayısıyla kenarlara park edemiyorsunuz.

Park edebileceğiniz alanlar da ücretli. İç taraftaki gecekonduların bulunduğu mahallelerin arasına park etmek de bir çözüm, ama güvenli bir çözüm değil. Biz Alsancak Camii’nin karşısındaki katlı otoparka bıraktık aracımızı.

Izmir Katli Otopark
Izmir Kat Otoparki

Tavsiye ederim, saatlerce bıraksanız bile fiyatı en uygun yerlerden biri. Üstelik robot sistemleriyle çalışılıyor.

Siz eşyalarınızı alıp aracınızı bir platforma koyuyorsunuz, robotlar otomatik olarak boş aracın olduğu yere çekiyor katlar arasında. Hızlı ve uygun bir yöntem Konak’ta araba parkı için. Koordinat: 38°26’01.86″ N 27°08’41.82″ E

Aracı bıraktıktan sonra yaklaşık 8km bir yol ile tamamlayacağız bu geziyi. Şimdi Konak gezilecek yerler listemizde yer alan önemli yerleri sırasıyla adımlamaya başlayalım.

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi

Park alanından 1km uzaklıktaki fabrikaya gidiyoruz öncelikle. Alsancak’ın kuzeyine Fransızlar tarafından 19. yüzyılın ortalarında inşa edilen tarihi Havagazı Fabrikası, havagazı üretirken 20. yüzyılda elektriğin yaygınlaşmasıyla işlevini yavaş yavaş kaybetmeye başlar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon sonucunda günümüzde bir kültür sanat merkezi olarak kullanılıyor. Fabrikayı ziyaret etmek istediğimizde girememiştik, daha doğrusu güvenlik görevlisi yasak olduğundan bahsetmişti. Etkinlik dönemlerinde mi açılıyor yoksa tadilat mı vardı bilemiyoruz.

Izmir Havagazi Fabrikasi Gezi
İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası

Havagazı fabrikasından sahile doğru yürüdüğümüzde karşımıza Alsancak Tren Garı çıkar. Alsancak Garı, 1857 yılında temeli atılan İzmir Aydın Demiryolu’nun başlangıcındaki gardır ve 1858 yılında hizmete girmiştir. Önünde ve yan tarafında tarihi tren lokomotifleri sergileniyor.

Izmir Alsancak Gari
Izmir Tcdd Muzesi Binasi

İzmir TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi

Alsancak Garı’nın karşısında ise TCDD Müzesi yer alıyor, fakat müze Pazar ve Pazartesi günleri kapalı. İki katlı olan binanın üst katı sanat galerisi, alt katı da buharlı trenlere ait objelerin, yol yapım malzemelerinin, fenerler ve lambaların, haberleşme gereçlerinin sergilendiği bir müze olarak kullanılıyor. Açık olduğu günler 09:00 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

İzmir Mask Müzesi

Dünyanın çeşitli yerlerinden toplanıp sergilenen onlarca maskenin bulunduğu İzmir Mask Müzesi‘ne doğru yol alıyoruz. TCDD Müzesi’nden 750 metre yürümemiz gerekiyor. Maskelerden korkmazsanız Afrika’dan Amerika’ya çok çeşitli maskeleri yakından inceleyebilirsiniz.

Izmir Mask Muzesi Maskeleri
Izmir Mask Muzesi Uzun Maskeler

Mask Müzesi’ni bulmak biraz zor olabilir, çünkü Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin kalabalık dünyası arasında bir yerde kalıyor. 1448. Sokak’ta, barların arasında.

İzmir Atatürk Evi ve Müzesi

Atatürk’ün İzmir seyahatlerinde kaldığı ve önemli kararların alındığı İzmir Atatürk Evi ve Müzesi ise 150 metre Alsancak Gündoğdu tarafında, Atatürk Caddesi üzerinde. Müzede Atatürk’ün eşyaları ve burada kaldığı süre boyunca kullandığı odaları görebilirsiniz.

Izmir Ataturk Evi Muzesi Ataturk Esyalari
Izmir Ataturk Evi Muzesi Girisi

Gündoğdu Meydanı’nın ve Kordon’un bulunduğu alan denizin doldurulmasıyla ortaya çıkarılmış bir dinlenme alanı. Alsancak’ın en renkli yerlerinden biridir burası. Faytonların Konak sahili boyunca seyir ettiği, birçok kesimin çimler üzerinde dinlendiği, bisikletseverlerin İzmir’in bisiklet kiralam asistemi BİSİM duraklarından bisiklet kiralayarak eğlendiği, kaykaycıların, patencilerin sevdiği mekanlardan biridir.

Kordon, çok kalabalık olsa bile şehrin ortasında bu kadar rahat davranılacak bir yeşil alanın olması çok aranan bir durum. Güneşin doğuşunu ve batışını da buralardan izleyebilirsiniz, hatta Kordon boyunca bulunan birçok restoran ve kafelerde vakit de geçirebilirsiniz.

Izmir Kordon Faytonlari
Izmir Kordon Insanlari

Cumhuriyet Bulvarı’ndan devam edelim. Cumhuriyet Meydanı’na 200 metre mesafede, İzmir Ticaret Odası’nın yanında Ticaret Tarihi Müzesi bulunuyor.

Müze, sadece hafta içi açık olduğundan biz giremedik, lakin girmek isterseniz hafta sonu kapalı olduğunu bilerek gidin. Müzeye giriş ücretsiz. Müzede arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor, ama İzmir tarihi ile ilgili biraz daha kapsamlı bilgilerle.

Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi

Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi, İzmir Konak‘ta deniz üzerinde bir gemide müze olarak ziyarete açık. Gemi, bir zamanlar İstanbul Boğazı’nın iki yakasında günümüzdeki gemiler gibi yolcu taşımacılığı yapıyordu ve gün geldi, görevini tamamladı.

1987 yılında inşa edilen gemiye Atatürk’ün annesinin ismi konmuştu. Zübeyde Hanım’ın mezarı da Karşıyaka’da olduğundan geminin hurdaya çıkması yerine değerlendirilmek üzere İzmir’e götürüldü.

Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Gezilecek Yerler
Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Izmir Konak

Zübeyde Hanım Gemi Müzesi, aynı zamanda denizcilik mesleğine ulaşmak isteyenler için bir eğitim gemisi görevi de görüyor. Pusula, dümen gibi çeşitli denizcilik malzemelerine dokunarak eğitimlerini pekiştirebiliyorlar.

Daha çok denizcilik mesleği ilgi alanlarına giren kişilerin ilgisini çekeceği malzemeler arasında yoma makası, devirdaim makara, 1900’lü yıllara kadar doktor ve sağlık memurları tarafından kullanılan sağlık malzemeleri, kalorimetre cihazı göreceklerinize verebileceğimiz örneklerden.

Izmir Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Hekim Gerecleri
Izmir Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Denizcilik Urunleri

Tarihin ilk deniz fenerlerinde kullanılan mercek sistemi, denizciler için düğüm türleri, pusulalar, basınç gösterge aletleri, işaret fişeği tabancaları ve fişekleri bulunuyor sergide.

Izmir Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Gezi Yazisi
Izmir Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Denizcilik Malzemeleri

Müzedeki odalardan biri yemek odası gibi bir oda ve sergi salonu olarak kullanılıyor. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’a ait büyük boy fotoğraflar sergileniyor.

Izmir Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Fotograflari
Izmir Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Sergisi

Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?

Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi 10:00 – 16:00 saatleri arasında Pazartesi hariç haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Izmir Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Gorulecek Yerler
Izmir Zubeyde Hanim Gezi Egitim Muzesi Gezi Notlari

Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi nerede ve nasıl gidilir?

Yüzer müze Zübeyde Hanım Gemi Müzesi, Pasaport Vapur İskelesi’nin güneyinde Atatürk Caddesi üzerinde yer alıyor. Pasaport Vapur İskelesi’nden 350 metre güneye, İzmir Saat Kulesi’nden 700 metre kuzeye yürürseniz deniz kenarında müze gemiyi görürsünüz.

İzmir’in en popüler ve aktif meydanlarından biri olan Konak Meydanı‘na doğru gidelim. Konak Meydanı gerçekten çok kalabalık. Her türden insan olduğunu söylemek zor değil.

İzmir Saat Kulesi de bir o kadar popüler ve herkes önünde fotoğraf çektiriyor. Önünü boş görmeniz mümkün değil. Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı ile küçük bir cami olan Konak Yalı Camii de Konak Meydanı’nda bulunan diğer görülecek yerler.

Konak Meydanı’nın güneyindeki parktan devam edip, Halil Rıfat Paşa Caddesi’ne bağlanın ve iç tarafa doğru hafif yokuş eşliğinde devam edin. İleride güzel bir binada İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yer alıyor, onun da az ilerisinde Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi bulunuyor.

İzmir ve çevresinde yapılan kazılar sonucu çıkarılan eserlerin toplandığı arkeoloji müzesi, İzmir yöresini yansıtan etnografya müzesi ve içinde dünyadan çeşitli oyuncakların olduğu oyuncak müzesi göreceğiniz müzeler.

Oyuncak müzesi biraz yüksekte yer alıyor, az ilerisindeki İzmir manzarasını kaçırmamanızı öneririm.

Arkeolojik unsurlar ilginizi çekiyorsa Cumhuriyet Meydanı’nı arkanıza alın ve 800 metre yürüyün. Karşınıza çıkan kavşağın devamı Kültürpark. Kültürpark’ın bir kapısından girin İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müze. İçeride taş eserler de var, seramik eserler de var.

Izmir Konak Kentpark Tarih Muzesi

Symrna Antik Kenti Agora Örenyeri

Arkeoloji Müzesi’nden 1,5km uzaklıkta olan Agora Örenyeri’nde sıra. Büyük İskender’in bölgeyi fethetmesinden sonra bugünkü Konak bölgesinde Symrna Antik Kenti kurulmuş.

Kadifekale’den başlayıp tepenin eteklerine doğru inen bir kent düşünün. Bugün büyük bir kısmı toprak altında, hatta evlerin altında. Tiyatro ve stadyum gibi antik yapılar bulundu ve ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Bir kısmı ayakta kalan ve günümüzde ziyaret edebileceğimiz yapı agoradır.

Antik çağ ile ilgileniyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gerekli. Çünkü antik dönemde Symrna en az Efes ve Bergama kadar önemli bir konumdaydı.

İzmir Kadın Müzesi

Arkeolojiye biraz ara verip 550 metre ilerideki İzmir Kadın Müzesi‘ne doğru gidiyoruz. Agora’dan yaklaşık 10 dakikalık bir mesafede. İzmir Kadın Müzesi, tamamen kadın temalı bir müze.

Izmir Konak Kadin Muzesi Arkeolojik Eserler
Izmir Kadin Muzesi Toplumsal Olaylar

Tarihe damga vurmuş kadınlardan, antik dönem kadınlarına kadar tarihteki çeşitli kadınların toplanıp bir müzede sergilendiğini düşünün.

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

Bu sefer hem yorgunluğumuzu üzerimizden atacak, hem de arkeoloji ilgilmisi perçinleyecek yeni bir müzeye gidiyoruz. İzmir Arkeoloji Müzesi’nde teşhir edilen eserlerin sayıca fazlalığından dolayı, bir kısım eserlerin İzmir Tarih ve Sanat Müzesi’nde sergilenmesine karar verilmiş.

Müze de parkın içinde olunca, hem park keyfi yaparak dinlenebilir, hem de müzeyi gezebilirsiniz. İzmir Kadın Müzesi’nden 1km mesafede.

Şimdi arabamızı alıp Konak’ın diğer yerlerini de ziyaret edebiliriz. Tarihi asansöre doğru yola çıkıyoruz. Asansöre yaklaştıkça çevrede park alanı bulmak zorlaşıyor, o bölgeye yaklaştığınızda aracınızı müsait bir yere park edin.

Yollar dar zaten, park alanı buldunuz mu kaçırmayın. Aracınızı park ettikten sonra İzmir Tarihi Asansör‘e doğru yürüyün. Tarihi Asansör’ün altında kalan caddeye giderseniz asansörün hemen önü ücretsiz otopark, yer varsa buraya da bırakabilirsiniz.

Tarihi Asansor Manzara

İzmir Tarihi Asansör, iki cadde arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için yapılmış bir asansördür. Asansörün alt tarafı Dario Moreno’nun yaşadığı sokak. Asansöre binmek ücretsiz, şayet binerseniz siyah beyaz fotoğraflar ve Dario Moreno’nun şarkıları eşliğinde çıkıp inersiniz.

Yukarıda da İzmir’in harika bir manzarası bulunuyor. Kafede oturup bir şeyler içebilirsiniz. Anasör Restaurant’ın fiyatları yüksek değil, normal düzeyde.

Konak seyahatimizin son noktası Uşakizade Köşkü. Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in kurtuluşundan sonra gelip karargah olarak kullandığı evlerden biri. Evin sahibi Latife Hanım ise sonraları Atatürk’ün eşi olmuştur. İlk nikah burada kıyılmıştır. Bina, günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor, ama Pazar günleri kapalı.

Izmir Konak Latife Hanim Usakligil Kosku Gezilecek Yerler
Izmir Konak Latife Hanim Usakligil Kosku Gramafon

Konak içi ulaşım

Konak’ın, tıpkı İstanbul gibi oldukça gelişmiş bir ulaşım ağı bulunuyor. Otobüs ile gezilebilecek birçok noktaya gidebiliyorsunuz. Körfez Vapurları sayesinde Karşıyaka’dan Konak’a her 20 dakikada bir vapur seferleri bulunuyor. Konak’a çevre ilçelerden günübirlik geziye gelmek mümkün. Çeşme Konak arası mesafe 90km (1sa 20dk), Gaziemir Konak arasındaki mesafe ise 12km (25dk). Şirince Köyü tarafından gelmek isteyenler ise 85km’lik yolu aşmaları gerekiyor.