Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir? Ölçüleri ve Kuralları

admin
|

Fotoğrafçıda çekilen fotoğraflardan çoğumuz memnun olmuyoruz. Üstelik birkaç adet fotoğraf için biyometrik fotoğraf fiyatı kaç tl oldu, kim bilir. Bir kağıt çıktısı için bu kadar masraf yapmak istemiyorsanız fotoğrafı evde de çekebilirsiniz. Yalnız gerekli ekipmanınız ve fotoğraf düzenleme bilginiz yoksa, fotoğrafı fotoğrafçıda çektirirseniz daha iyi olur sizin açınızdan.

Ben burada Amerika vizesi için olan kısmını anlatacağım, ama dediğim gibi riske girmek istemezseniz fotoğrafçı en garantili yol. Ben kendi yaşadığım süreci paylaşıyorum sadece.

Evde fotoğraf çekimi için gerekli malzemeler

  • Dijital kamera ve flaş sistemi: En az 5 mp civarı bir makineye sahip olmanız gerekli. Telefon ile olacak iş değil, fotoğrafın kaliteli olması gerekiyor. Sadece makine de yeterli değil, flaş ışık da olmalı. Fotoğraf makinelerinin üzerindeki flaşlar parlama yapabileceğinden, harici bir flaşınız varsa ya da paraflaş ışık sisteminiz varsa işiniz daha da kolaylaşır.
  • Beyaz arka plan: Fotoğrafınızın arka planı beyaz olmalı ya da kolayca dekupe edip düzenleme yapabileceğiniz açık tonda bir renge sahip olmalı. Bir büyük beyaz karton ile bile işi çözebilirsiniz, hatta beyaz perde bile olur.
  • Fotoğraf düzenleme programı: Ben Adobe Photoshop kullanıyorum. Ama yeteneğinize bağlı olarak herhangi bir fotoğraf düzenleme programı ile düzenleme yapabilirsiniz.

Evde Amerika vizesi fotoğraf çekimi

Öncelikle fotoğraf makinemizi doğrudan kafa hizasına getirdik ve tripod kullandık. Tripod bu tip hassas çekimlerde makinenin zamanlayıcısı ile birlikte kullanıldığında en garanti sonucu veriyor.

Arka planı sert gölgeden korumak için arka plan ile aranızda biraz boşluk olmasında fayda var. Ortam olarak ışık alan bir odayı da kullanabilirsiniz, varsa evinizdeki stüdyoyu da.

Koşullar uygunsa aydınlatmadan ve yüz ifadenizden memnun olana kadar birkaç fotoğraf çekin, odak noktanız gözler olsun. Fotoğrafları JPG olarak değil RAW formatında çekin ki, bilgisayarda düzenleme yapabilme imkanınız azalmasın.

Fotoğraf çekimlerinden sonra beğendiğiniz kareyi bilgisayara aktarın. Bu aşama önemli, çünkü fotoğrafı, çekme amacınıza uygun olarak boyutlandırmalı ve yerleşimini ona göre yapmalısınız. Ben Amerika vizesi için anlatacağım. Ama sonrasında diğer konulardaki ölçüleri çektikçe burayı da güncellerim.

Biyometrik fotoğraf boyutu

Amerika’nın vize için istediği boyut 2″x2″. Bu da yaklaşık 5,1 cm‘e denk geliyor. Amerika vizesi formunu doldururken fotoğrafı önce online olarak yüklüyoruz, sonrasında görüşmeye giderken bir çıktısını götürüyoruz. 2 inç boyutlarında bir çalışma alanı açalım ve baskı da yapacağımız için çözünürlük 300 dpi olsun. Fotoğrafı da buraya kopyalayalım.

Dg Evde Fotograf Duzenleme Asamalari
Biyometrik fotoğraf nasıl olmalı?

Fotoğrafı bu alanın içine aldıktan sonra Smart Object modunda çalışmak gerekli. Çünkü fotoğraf üzerinde düzenlemeler yapmamız gerekecek. Arka planı beyazlatma, varsa flaş etkisinin getirdiği parlaklık gibi fotoğrafta olmasını istemediğimiz durumları yok edelim.

Biyometrik fotoğraf kuralları

Fotoğraf düzenlerken belli başlı kurallar çerçevesinde olmalı. USA vizesi için biyometrik fotoğraf örnekleri web sayfasında bir fotoğrafın hangi hallerde kabul edilip hangi hallerde kabul edilmeyeceği açıkça ifade edilmiş. Kabul edilebilecek fotoğraflara yakın bir fotoğraf çıkarmalısınız ortaya.

Abd Vizesi Fotograf Ornekleri

Fotoğraf yerleşimi de en son aşama da fotoğraf düzenidir. USA Vize Fotoğraf Kalıbı linkine tıklayarak aşağıdaki şablona ulaşabilirsiniz. Kafanın yerleştirileceği ve dikkat edileceği bazı oranlar var. Amerika vizesi fotoğrafı hazırlarken aşağıdaki şablonu kullandım.

En üst ve en alt hizalar fotoğrafın kafa ve çene hizaları. Ortadaki kalın çizgi ve çevresi ise göz hizası. Fotoğrafı hazırladıktan sonra fotoğraf kağıdı yapan bir ozalitçiye gidip baskı yapabilir ya da biraz daha kaliteli olsun diye fotoğrafçıya gidip baskı isteyebilirsiniz.

Ey Amerika Vize Fotosu
Biyometrik fotoğraf nasıl olur?
Ey Amerika Vize Foto Sablonu
Biyometrik fotoğraf ölçüleri

Bu yöntemler Amerika vizesi ya da Schengen vizesi için veya vesikalık fotoğraflar, kimlik kartı ve uluslararası ehliyet fotoğrafı için gerekli kısımları değiştirilerek kullanılabilir. Ama her bir fotoğraf türünün standartları, boyutu ve gereksinimleri farklı olabilir, ne istendiğini, hangi boyutlarda olması gerektiğini araştırmak gerekiyor.

Vize, pasaport için biyometrik veya vesikalık fotoğrafları internet üzerinde düzenleyebileceğiniz online biyometrik fotoğraf uygulamaları da bulunuyor.

Bizzat denemedim ama persofoto.com adlı web sitesine fotoğraf yüklüyorsunuz ve online olarak ilgili boyutlarda kadrajlama yapıyor. iPhone ve Android gibi işletim sistemlerine kurabileceğiniz fotoğraf çekme uygulamaları da var. Deneyin, hangisi elinize yatkınsa onun üzerinden gidersiniz.