Sinop Hamsilos Koyu Tabiat Parkı ve Akliman

admin
|

Sinop’ta Bozburun‘un bir kenarında, İnceburun Feneri‘ne doğru giderken Hamsilos Koyu adında harika bir koyla karşılaşırsınız. Hamsilos Koyu’nun gerçek adı Hamsaroz olsa da herkes tarafından Hamsilos olarak ünlenmiş. Çiçek ve ağaçlarla bezenmiş huzurlu bir ortamda yer alan dinlenme yeridir Hamsilos Koyu.

Karadeniz’de balıkçılıkla ilgilenen teknelerin, kötü hava şartlarında ve ani hava değişikliklerinde sığındığı doğal bir liman görevi gören Hamsilos, Türkiye’nin tek fiyordu olarak gösterilmek istense de, bir fiyord değildir.

Buzul aşındırması sonucu denizin yükselmesi ve Deveci Deresi Vadisi‘ndeki büyük yarığın su ile dolması nedeniyle limana dönüşmüş.

Özel jeolojik yapısı nedeniyle Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında 1. derece doğal site alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.

Sinop Hamsilos Koyu Gezi Notlari
Sinop Hamsilos Koyu Tabiat Parkı

Yürüyüş için yürüme alanları, oturma alanları ve seyir için ahşaptan izleme platformları yapılmış. Önceden buralar el değmemiş yerlerdi, şimdiki görünümü daha farklı.

Ama uçsuz bucaksız manzarası hala efsane. Ailecek gezilebilecek bir yer. Tur firmaları da bu bölgeyi gezi alanlarına dahil ediyorlar. Gittiğinizde geçici kalabalığa maruz kalabilirsiniz.

Oksijen yoğunluğu açısından bakıldığında üst sıralarda yer alan Hamsilos Koyu‘nda denize girmek de mümkün, karşı tarafa yüzmek de bir hayli keyifli.

Aradaki mesafe ise 115 metre. Zaman zaman rüzgar nedeniyle akıntılar olabiliyor bu alanda. Ona göre davranmak lazım. Kum sahil beklemeyin, denize taşlık bir alandan giriyorsunuz ve sonrası alabildiğine yosun türevlerinde deniz canlıları bulunuyor.

Ayakkabısız girmenizi pek tavsiye etmiyorum. Su karşı tarafa kadar derin seyrediyor, karşı tarafın kıyısında da sadece birkaç metre boyunca ayaklarınızı yere değebilirsiniz.

Hamsilos Koyu Tabiat Parki Plaji
Hamsilos Plajı diye anılan bu bölge Sinop'ta denize girilecek yerler arasında
Hamsilos Koyu Tabiat Parki Yuzme Molasi

Hamsilos Koyu’nun yine bu kısmında tekne turları düzenleniyor. 10-15 dakika deniz havası almak isteyenler Hamsilos çevresinde, çok da uzaklaşmadan mini bir tura dahil olabiliyorlar.

Bu turlar 6-8 kişilik motorlu balıkçı tekneleriyle yapılıyor. Hamsilos Koyu’nun arkasında kalan kısımda ise bir mağara yer alıyor. Bu teknelerle mağaranın civarını da geziyorsunuz.

Hamsilos Tabiat Parki Manzarasi
Sağ tarafta Hamsilos Koyu mağarasını görebilirsiniz. Mağaradan çok bir girinti gibi.
Sinop Hamsilos Koyu Gezi Yazisi

Hamsilos Koyu Tabiat Parkı nerede ve nasıl gidilir?

Hamsilos Koyu, Türkiye’nin en uç noktası olan İnceburun’a 10 km, Sinop merkeze 11 km, Akliman Koyu’na 1 km uzaklıkta yer alıyor.

Hamsilos Kamp Alani Hamak

Hamsilos’a ulaşmanın tek yolu Akliman’ın önünden geçen yolu kullanmak. Bölgeye vardığınızda önce aracınızı araba park alanına parkediyorsunuz ve tabiat parkına ulaşmak için yaklaşık 180 metre yürüyorsunuz.

Akliman Mesire Yeri ve Piknik Alanı

Hamsilos Köyü’nün yanında güzel bir koya sahip olan Akliman‘ı de gezinize ekleyebilirsiniz. Beyaza yakın bir kuma sahip olduğu için Akliman adınıa alan Akliman Mesire Alanı, çadır kamp alanı, yüzme, yemek gibi çeşitli hizmetler sağlıyor. Akliman Mesire Yeri, çam ağaçları altında olduğundan yazın sıcağından da kaçabilirsiniz.

Akliman Mesire Yeri Piknik Alani Girisi
Akliman Mesire Yeri Piknik Alani Plaji
Sinop Akliman Mesire ve Piknik Alanı

Akliman Mesire Yeri, piknik yapabileceğiniz, mangal yakabileceğiniz bir yer ve yine aynı yere bağlı Akliman Koyu da Sinop’ta güvenle denize girilebilen, yüzülebilen yerler arasında.

Buradan Hamsilos Koyu’nu ve araçla ulaşılamayan çeşitli koylara da tekne turları aracılığıyla gezintiye çıkabilirsiniz. Akliman Mesire Yeri ve Piknik Alanı‘na giriş ücretli tabii. Akliman’da konaklamak isterseniz tek seçenek çadır kampı.

Martı Kamping

Sinop’ta çadır kurulacak yerler arasında Martı Kamping adında bir çadır ve karavan alanı da bulunuyor. Deniz kenarında olan kamp alanında güncel çadır ücretleri ve karavanlılar için iletişime geçmeniz gerekiyor.

Marti Camping Cadir Karavan Alani
Hamsilos'taki çadır kampı alanlarından biri Martı Camping
Marti Camping Cadir Karavan Kamp Alani
Sinop Çadır ve Karavan Kamp Alanı

Ancak Hamsilos Tabiat Parkı’nın birçok yeri piknik için oldukça uygun. Zaten bölgede küçük bir tura çıktığınızda Sinop halkının Akliman’a girmeden, her yerde piknik yaptığını görürsünüz.

Özellikle hafta sonları aracınızı sıkıştıracak bir yer bulursanız şanslısınız demektir. Her taraf ağaçlık ve yemyeşil. Kurulun bir kenara ve yapın mangalınızı.