Erikli Yaylası Kamp Alanı: Çifte Şelaleler ve Dipsiz Göl

admin
|

Bir hafta sonu şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, karmaşasını unutmak ve doğanın tadını çıkarmak için bir yer arıyorsanız Yalova’da Samanlı Dağları’nın eteklerinde birçok yeşil alan bulunuyor. Erikli Yaylası da hem kamp yapmak, hem de trekking yapmak için en uygun yerlerden biri.

Erikli Yaylası

Yaylanın girişi toprak yol olduğu için, özellikle yağmurlu havalarda araba ile ilerlemek biraz riskli, ama biz bu riski göze alarak anayoldan yaylanın içine kadar gidebildik ve arabamızı çadırı kuracağımız yerin hemen yanına çekebildik.

Herhalde sezonu olmadığından Erikli Yaylası Kamp Alanı‘na giriş için kimse herhangi bir ücret talep etmedi bizden ya da biz doğru yerde değildik. Etrafta, bulunduğumuz yerin kamp alanı olduğuna dair bir tabela da yoktu.

Tek tabela oranın Erikli Yaylası olduğunu gösteren tabelaydı. Bizim için önemli olan çadır kurmaktı, öyle de oldu, sessiz sakin, kimsesiz, bir başımıza bir gece geçirdik. Kurt sesleri, baykuş sesleri eşliğinde, ayın aydınlattığı yeryüzü ve milyonlarca yıldızı görebilmenin verdiği güzellikle birlikte hem de.

Erikli Yaylası’nın denize olan yüksekliği, yani rakımı 450 metre dolaylarında. Buna rağmen, sonbahar mevsiminde gündüz ile gece arasında 18 dereceyi bulan sıcaklık farkının olabileceğini bizzat gördük.

Erikli Yaylasi Cadir Kampi Uzun Pozlama
Erikli Yaylasi Cadir Kampi Kiragi

Hava güneşli, akşamı da normal olur gibi bir düşünceniz olmasın, gece üşümekten uyuyamazsınız. Sabah da buzlu bir çadırda, neredeyse bembeyaz bir yaylada uyanırsınız kırağılardan dolayı.

  • Bölgede elektrik yok, herhangi bir ışıklandırma da olmadığından yanınıza iyi bir aydınlatıcı almanızda fayda var.
  • Kafa ışıkları bu tip durumlarda çok işe yarıyor.
  • Yaylada tuvalet de yok, bizim bulunduğumuz yerde yoktu en azından. İhtiyaçlarınızı tamamen doğal yollarla hallediyorsunuz.
  • Erikli Yaylası’nın yanından bir dere akıyor. Elinizi, yüzünüzü bu derede yıkayabilirsiniz. Dere temiz ve akışkan bir suya sahip.
  • Sonbaharda mangal yapacaksanız kömür veya çıra gibi malzemelerinizi kendiniz getirin, çevredeki dalları yakmak nemli olduğundan zor olabiliyor. Ateşinizi daha önceden kullanılan ateş alanlarını kullanarak yakmanız önemli.
  • Ve lütfen yemeği yedikten sonra çöplerinizi çevrede bırakmayın, hatta mümkünse çevrenizdeki çöpleri de kendi çöp poşetinize ekleyin. Doğaya saygı, biz insanların en önemli görevi.

Erikli Yaylası’nda telefon çekmesi çok zor ihtimal. Şansınıza göre bazı yerlerde Turkcell çekebiliyor, biz yaylada çadır civarında Turkcell hattı ile birkaç kişiyi arayıp rahatlıkla konuşabildik, çekmediği zamanlar da oldu tabii, ancak her ne kadar hat çekiyor olsa bile internete giremedik. Bu nedenle en son Teşvikiye Köyü‘nde yakınlarınıza haber vermeniz yerinde bir karar olur, sonrasında ulaşım sağlayamayabilirsiniz.

Erikli Yaylası’nda çadır kuracaklara öneriler

Elektrik yok, yanınızda kafa lambası mutlaka olsun. Kendi sandalye ve masanızı getirirseniz çok rahat edersiniz. Yemek yedikten sonra yemeğinizi, çöpünüzü dışarıda bırakmayın, bu yerli hayvanların ilgisini çekebilir. Yürüyüş yapmayacaksanız yapabileceğiniz hiçbir şey yok, kitap ya da okey, kağıt oyunları gibi grup oyunları getirebilirsiniz.

Erikli Yaylasi Cadir Kampi Mangal
Erikli Yaylasi Cadir Kampi Mangal Nasil Yapilir

Erikli Yaylası’na giderken kampta yemek için alacağınız malzemeleri, Yalova‘ya gelirken görebileceğiniz Migros’lardan temin edebilirsiniz. Eğer Kocaeli üzerinden geliyorsanız Atatürk Bulvarı üzerindeki 3M Migros‘tan (40.718489, 29.795807) her şeyi temin edebilmeniz mümkün.

Anayolun hemen yanında olduğu için de vakit kaybetmiyorsunuz, üstelik geniş bir park alanı da var. Osman Gazi Köprüsü üzerinden gelirseniz şayet, daha küçük Migros’ları ya da marketleri tercih etmeniz gerekiyor. Malzeme alabileceğiniz son yerleşim yerinin Çınarcık olduğunu hatırlatalım. Yayla çevresinde böyle bir alışveriş olanağınız yok.

Erikli Yaylasi Cadir Kampi Mangal Yakmak
Erikli Yaylasi Cadir Kampi Aksam Yemegi

Erikli Yaylası’na geldiğinizde yapacağınız iki temel şey ve bunların arasına ekleyeceğiniz onlarca güzel anı var. Erikli Yaylası’ndan şelalelere, hatta Dipsiz Göl‘e kadar iyi bir yürüyüş parkuru bulunuyor.

Bunun için kaymayan, ağrıtmayan yürüyüş ayakkabılarınızı almayı unutmayın. Hava durumuna göre yağmurluklarınızı, yürüyüş yolunda bulamayacağınız içme suyunuzu yanınıza mutlaka alın.

Erikli Yaylası çevresinde kamp kurulabilecek alanlar nereler?

Yayla civarı olduğu gibi müsait, Dipsiz Göl bölgesinde, çok olmasa da düzlük alanlar mevcut. Burada çadır kurulup, ateş yakıldığını gözlemledik, ancak şelalelerin olduğu yerlerde kamp alanı bulmak güç.

Erikli Yaylası’na hangi mevsimde gidilir?

Aslında her mevsim için ideal bir yer, yaz sezonunda ziyaretçi sayısı daha fazla olabiliyor. Artı olarak sıcak havalarda şelalelerin oluşturduğu küçük göletlere girme ve yüzme şansınız var. Kış sezonunda ise daha sakin bir tatil geçirebilirsiniz.

Erikli Yaylası (Çınarcık, Yalova) kamp alanı nerede ve nasıl gidilir?

İstanbul’dan Erikli Yaylası’na ulaşım oldukça kolay ve arasındaki mesafe çok yakın, Osman Gazi Köprüsü’nden gelirseniz 120 km, eğer köprüyü kullanmam Kocaeli üzerinden gelirim derseniz iki mesafe arası 200 km. Erikli Yaylası’na ulaşım için öncelikle Çınarcık‘a gitmelisiniz.

Çınarcık’a ulaştıktan 15 km sonra Erikli Yaylası’na ulaşmış olursunuz. Yollar asfalt, sıkıntı yok, ancak çok virajlı olduğundan yaklaşık 30 dakika sürüyor yaylaya ulaşmak. Çınarcık’tan sonra sürekli olarak Erikli Yaylası tabelalarını göreceğiniz için kaybolmanız mümkün değil.

Erikli Yaylası tabelasının bulunduğu yerde İsmail’in Yeri Et Mangal tabelası da var. Buradan aşağı doğru inip sol ve sağ yaparak yaylaya ulaşırsınız.

Erikli Yaylası ve çevresi, doğaya doğru kısa bir kaçamak yapmak ve İstanbul’dan uzaklaşmak için iyi bir tercih.

Erikli Yaylası’na gittiğinizde gezilecek ve kamp kurulacak yerler arasında Dipsiz Göl Bölgesi’nin bulunduğu alanın biraz daha ilerisindeki Delmece Yaylası ve Karlık Yaylası da düşünülebilir.

Erikli Çifte Şelaleler

Erikli Yaylası’ndan çıkınca, yaylayı solunuza alacak şekilde devam ettiğinizde, Erikli Yaylası Kent Orman Girişi Mesire Alanı görünür.

Yol üzerindeki tabelada Kent Ormanı ve Çifte Şelale yazan kahverengi tabelaları görürsünüz. Erikli Yaylası’na 1 km mesafededir burası. Aracınız ile içeri girin ve uygun bir yere parkedin. İçeride bir tuvalet de var, ihtiyacınız varsa kullanın, çünkü 20 dakika süren bir yürüyüş rotasında ilerleyeceğiz.

Yalova Erikli Cifte Selaleler Asma Kopru
Yalova Erikli Cifte Selaleler Trekking Yolu

Erikli Şelaleleri olarak da bilinen Erikli Çifte Şelaleler yoluna, tuvaletin önündeki yolu takip ederek başlayabilirsiniz. Biraz ileride göreceğiniz asma köprünün üzerinden geçin ve sağa dönün. Ardından yeşil ok ile belirtilmiş yönlendirmeleri takip edin. Bu yönlendirmeler sizi çifte şelalelere götürecek.

Yalova Erikli Cifte Selaleler Yuruyus Yolu
Yalova Erikli Cifte Selaleler Gezisi

Erikli Çifte Şelale, bir alt şelale ve onun kaynağı olan üst şelaleden oluşuyor. Her ikisi için de akan suyu daha iyi izleyebilmek adına seyir teras alanları inşa edilmiş. Biz kahvaltımızı şelalenin yanındaki kayalarda, ekmek arası bir şeyler yiyerek yapmıştık.

Yalova Erikli Cifte Selaleler Gezi Yazisi
Yalova Erikli Cifte Selaleler Gezi Notlari

Dipsiz Göl

Erikli Çifte Şelaleler’den aynı yol ile aracınıza geri dönüp Dipsiz Göl adlı yere doğru çeviriyoruz rotamızı. Dipsiz Göller Piknik Alanı, Şelale Çay Bahçesi’nden 2,5 km uzaklıkta. Araç ile 5 dakikada katedilebiliyor bu yol, trekking yapanlar da 40 dakikada ulaşabilirler.

Yalova Erikli Yaylasi Dipsiz Goller Kamp Alani
Yalova Erikli Yaylasi Dipsiz Goller Kamp Bolgesi

Dipsiz Göller bölgesine doğru ilerlerken, asfalt yolun yanında Dipsiz Göl diye büyük bir tabelayla karşılaşırsınız. Aracınızı bu civarda bırakarak gölü görün, çevresinde şöyle bir dolaşın.

İyi bir güneşe denk gelirseniz, yansımalı çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Küçük Dipsiz Göl ise 2km daha ötede.

Delmece Yaylası

Erikli Yaylası’ndan sonra Yalova’nın en çok bilinen ve kamp için tercih edilen yaylası Delmece Yaylası’dır. Kamp için tesis olmasa bile huzur verici yerlerinden biridir Yalova’nın.

Delmece Yaylası, kamp kurmak için uygun kamp alanına sahip. Evleri geçince sağ tarafta Delmece Yaylası Tabiat Parkı tabelasını görürsünüz. Kamp için en uygun yer, düzlük olması nedeniyle tabelanın çevresidir.

Yalova Delmece Yaylasi Tabiat Parki Tabelasi
Yalova Delmece Yaylasi Tabiat Parki Kamp Alani

Delmece Yaylası’nda neler yapılır?

Erikli Yaylası’nda kaldığımız zaman Delmece Yaylası’nda küçük bir keşfe çıkmıştık. Yayla, trekking rotaları içerisinde yer aldığı için yürüyüş yapanlar genelde Delmece Yaylası’na da uğrarlar. Bölgede herhangi bir market olmadığı için tüm ihtiyaçlarınızı en son Çınarcık’ta satın alabilirsiniz. Delmece Yaylası’nın rakımı 730 metre. Bu nedenle bahar aylarında soğuk olabilir, üşütmemeniz için önlem almalısınız. Bölge ile ilgili geniş ve detaylı bilgileri Erikli Yaylası yazımızda anlatmıştık, ilgilenirseniz ilgili yazımıza gözatın.

Delmece Yaylası nerede ve nasıl gidilir?

Delmece Yaylası’na ulaşım asfalt yol üzerinden sağlanır. Her türlü motorsiklet veya araç bölgeye rahatlıkla ulaşım sağlayabilir. Çınarcık ilçesinin Teşvikiye beldesinden sonra kahverengi tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz Delmece Yaylası’na. Yol sizi önce sırasıyla Erikli Yaylası’na, ardından Yalova Kent Ormanı içerisindeki Erikli Şelaleleri‘ne ve Dipsiz Göller‘e götürür. Sonrasında ise Delmece Yaylası’na ulaşırsınız.

Yalova Delmece Yaylasi Tabiat Parki Evleri
Yalova Delmece Yaylasi Tabiat Parki Hayvanlari

Çınarcık tarafından geliyorsanız yukarı doğru çıkan asfalt yol bir anda düzleşir ve zaten tabelasını da göreceğiniz Delmece Yaylası’na varmış olursunuz. Yaylanın sol tarafı tarladır. Sağ tarafta ise ahşap ve kagir yapılar yer alır. Hayvanları rüzgardan korumak için naylonların duvar olduğu ahırlar inşa edilmiş. Bizim ziyaretimizde ortada pek kimseler yoktu, az insan gördük.

Karlık Yaylası

Delmece Yaylası’nın girişinde siyah bir tabelayla farklı bir yol ayrılır. Bu yol asfalt değil topraktır, sonbahar vakti gittiğimiz için aracımızla devam edemedik. Yol ayrımından 3km içeride kalan Karlık Yaylası, kış gibi yağışlı mevsimlerde sularla kaplanıyor. Ancak yazın geniş bir düzlükle karşılaşırsınız ve çadır kampı yapabilirsiniz.

Karlik Yaylasi Yolu
Yalova Delmece Yaylasi Tabiat Parki Yolu