Havalar ısındığında aklınıza ilk gelen şey doğaya kaçıp ateşi yakmak olabiliyor. Ancak İstanbul gibi bir metropolde temiz hava alabileceğiniz, arabanızı rahatça park edip kendi mangalınızı kurabileceğiniz düzgün bir yer bulmak bazen tam bir bulmacaya dönüşüyor.
Eğer rotanızı kuzeye çevirdiyseniz, Arnavutköy ormanları ve gölet çevreleri tam aradığınız kaçış rotası. Hangi mesire alanında kendi etinizi pişirebiliyorsunuz, hangilerinde sadece yürüyüş yapıp termostaki çayınızı içebilirsiniz, gelin birlikte inceleyelim.
- Mangal İzni: İmrahor ve Tayakadın gibi alanlarda belirlenen yerlerde serbest. Emirgan veya Belgrad ormanlarının bazı iç kısımlarındaki gibi katı yasaklar burada her noktada geçerli değil.
- Otopark: Çoğu tesiste geniş araç park alanları mevcut.
- Ulaşım: Özel araçla Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden oldukça pratik, İETT hatları ile merkezden aktarmalı ulaşım imkanı var.

İBB İmrahor Mesire Alanı
Arnavutköy merkeze oldukça yakın olan bu alan, hafta sonları ailelerin favori buluşma noktalarından biri. İçeri adım attığınızda ortada geniş bir gölet, etrafında ise boylu boyunca uzanan yürüyüş yolları görüyorsunuz. Göl manzarası oldukça dinlendirici, etraftaki yeşillik ise tam anlamıyla nefes aldırıcı.

Mangal ve Tesis Olanakları: Burada kendi ateşinizi yakıp mangal yapabiliyorsunuz. Ancak güvenliğiniz için ateşinizi sadece gösterilen özel ünitelerde yakmalısınız. Alanda çocuk oyun parkları, temiz tuvaletler ve küçük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfeler işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Masalar hafta sonları öğle saatlerine doğru tamamen dolduğu için, özellikle pazar günleri sabah erken saatlerde gidip yerinizi kapmanızda fayda var.
Nasıl Gidilir? Özel aracınızla gidiyorsanız, Arnavutköy merkezden tabelaları takip ederek yaklaşık on dakika içinde giriş kapısına ulaşıyorsunuz. İçerideki otopark sayesinde araç park etme stresi yaşamadan doğrudan piknik alanına geçebiliyorsunuz.
Şamlar Tabiat Parkı (Kayabaşı)
Eski Edirne Yolu üzerinden gittiğinizde Şamlar Tabiat Parkı karşınıza çıkıyor. Devasa çam ağaçlarının gölgesindeki bu alan, oldukça geniş bir araziye yayılmış durumda. Fıstık çamları öylesine sık ki, yazın en sıcak günlerinde bile içerisi oldukça serin.

Neler Yapabilirsiniz? Altı farklı giriş kapısı olan bu büyük ormanda yürüyüş parkurları oldukça uzun. Ailenizle birlikte ahşap masalara kurulup rahatça mangal ateşinizi canlandırabiliyorsunuz. Parkın içinde tilki ve şahin gibi yabani hayvanlara rastlama ihtimaliniz oldukça yüksek. Çocuklar için oyun alanları, bisiklet yolları ve mescit gibi donatılar sayesinde gün boyu dışarıya ihtiyaç duymadan vakit geçirebiliyorsunuz. Günübirlik rotalar arasında İstanbul'daki en güzel piknik alanları seçeneklerinden biri olan Şamlar, özellikle geniş aile buluşmaları planlıyorsanız beklentilerinizi fazlasıyla karşılıyor.
Tayakadın Piknik Alanı ve Terkos Çevresi
Havalimanı yolu üzerinde, Terkos Gölü'ne oldukça yakın bir noktada konumlanan Tayakadın, daha sakin bir doğa günü arayanların favorisi. Özellikle bisiklet sürmeyi seviyorsanız buradaki parkurlar gerçekten tatmin edici.
Geniş yeşil alanlara örtünüzü serip termostan çayınızı yudumlarken, etraftaki sessizlik zihninizi tamamen boşaltıyor. Kendi malzemelerinizi getirip mangal yapabileceğiniz özel alanlar burada da mevcut. Ayrıca içerideki voleybol sahasında arkadaşlarınızla ter atıp eğlenceli anlar yaşayabiliyorsunuz. Kuzey Marmara Otoyolu gişelerine çok yakın olduğu için İstanbul'un diğer ucundan bile oldukça hızlı bir şekilde buraya varabiliyorsunuz.
Göktürk Göleti Tabiat Parkı
Teknik olarak Eyüpsultan sınırlarında kalsa da Arnavutköy ormanlarıyla iç içe olan Göktürk Göleti, manzaraya doyacağınız bir diğer harika alternatif. Etrafı tamamen sık ormanla çevrili bir su kütlesi düşünün. Su yüzeyindeki yansımalar ve ağaçların renk cümbüşü, özellikle bahar aylarında fotoğraf çekmeyi sevenler için muazzam kareler veriyor.
Göl çevresinde ateş yakmak veya suya girmek kesinlikle yasak. Sadece ormanın belirlediği iç kısımlardaki alanlarda mangalınızı kurabiliyorsunuz. İçerideki çeşme, tuvalet ve otopark gibi imkanlar günübirlik ziyaretlerinizi son derece konforlu hale getiriyor. Hafta sonu oluşan yoğunluktan etkilenmemek adına buraya da sabah erken saatlerde gitmeniz iyi bir fikir.

Arnavutköy'de Mangal Yakmak Yasak Mı?
Gelelim herkesin kafasını kurcalayan o kritik soruya. İstanbul genelinde orman yangınlarını önlemek amacıyla dönem dönem sıkı yasaklar uygulanıyor. Ancak Arnavutköy sınırlarındaki İBB İmrahor, Şamlar ve Tayakadın gibi resmi mesire alanlarında, kendi başınıza rastgele bir orman kenarına gitmediğiniz sürece belirlenmiş mangal ünitelerinde ateş yakmanıza izin veriliyor.
Ormanın derinliklerinde, yol kenarlarında veya resmi tesis olmayan herhangi bir ağaçlık alanda ateş yakmak hem son derece tehlikeli hem de ciddi idari para cezalarına tabi. Güvenliğiniz ve doğanın korunması için sadece beton veya taşla çevrilmiş hazır barbekü ünitelerini kullanın.
Yorumlar (0)
Yorum yapmak için giriş yapın
Şikayet Et