Datça Plajları ve Koyları

admin
|

Ege ve Akdeniz’i birbirinden ayıran, Türkiye’nin güneybatısındaki nokta Datça. Huzurlu ve keyifli bir tatil için, sakin koyları ve doğanın keyfini sürmek için tercih edilen Muğla’nın turistik beldesi.

Datça yarımadasının çoğu yabani hayvanların yaşam alanı. Sadece küçük bir bölümü ziyaret edilebilecek koylara, plajlara, tarihi yapılara sahip. Datça yarımadasının bir ucundan diğer ucu 100km, ancak o kadar virajlı ve dar yollar çıkıyor ki zaman zaman karşınıza bu yolu kat etmek en az 1sa 50dk sürüyor.

Uzunluğundan dolayı geçerken uğranacak bir yer olmadığını söyleyebilirim. Özellikle en uç noktasına kadar gitmek isterseniz ciddi saatler harcamanız gerekir.

Datça’nın tarihi

Datça’nın geçmişi MÖ 2000’li yıllara kadar uzanıyormuş. Datça’daki ilk yerli halk Karyalılar, Karyalılardan sonra Dorlar hakimiyet kurar ve Datça’da Knidos şehrini kurarlar. Lidya egemenliğine giren Knidos, Perslerin eline geçmesiyle bugün olduğu yere, Datça yarımadasının en uç noktasına taşınır.

Gel zaman git zaman derken Osmanlı egemenliğine giren Datça’nın ismi Sultan Reşat döneminde Reşadiye olarak değişir, ancak Cumhuriyet ile birlikte tekrar Datça’ya çevrilir.

Datca Plaji Gezilecek Yerler
Datca Gorulecek Yerler Gezi Yazisi

Antik kentlere ilginiz varsa Datça yarımadasının en uç noktasında bir liman kenti olan Knidos Antik Kenti bulunuyor.

Buraya belli bir ücret karşılığı giriş yapabiliyorsunuz. Antik kent döneminde liman olarak kullanılan koylarında yüzebilir ve yüzyıllar önce önemli bilim adamlarının yaşadığı antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Günümüzde antik kentten ulaşan, tiyatro haricinde pek bir eser yok, ancak restorasyon çalışmaları hala devam ediyor.

Datca Knidos Antik Kenti Denize Girilecek Yerler
Knidos Antik Kenti Plajı
Datca Knidos Antik Kenti Tiyatrosu
Knidos Antik Kenti Tiyatrosu

Datça’ya ulaşım karadan olduğu gibi Bodrum’dan kalkan feribotlarla da mümkün. Bodrum Datça feribot seferleri haftanın her günü düzenli olarak bulunuyor.

Feribotlar 1 saatte Datça yarımadasına Karaköy’ün kuzeyindeki limana varıyor. Buradan Datça tatil beldesine geçmek 9km (14dk) sürüyor. Bodrum Datça sefer saatleri ve fiyatları için Bodrum Ferryboat web sitesini inceleyebilirsiniz.

Datca Yarimadasi Gezi
Datça Yarımadası

Kargı Koyu

Kargı Koyu, Datça merkezin batısında kalan en yakın koydur. 5km mesafedeki koyun ağzı güneydoğuya doğru baktığı için denizi çoğunlukla dalgasız ve sakin oluyor. Plajı için aynı şeyi söyleyemeyiz, çünkü şehir merkezine yakınlığından dolayı halkın çoğu bu plajı tercih ediyor.

Şehir merkezinden düzenli aralıklarla kalkan minibüsleri kullanarak da Kargı Koyu’na ulaşabiliyorsunuz.

Kargı Koyu’na alternatif bakıyorsanız Datça yarımadasında onlarca koy var. Aracınız varsa araç yolu olan koyları gezmeniz veya aracın ulaşamadığı koylara tekne kiralayarak ulaşmanız mümkün.

Datça’da bük kelimsi ile biten birkaç yer bulunuyor. Bük kelime anlamı olarak akarsu kenarlarında zamanla biriken verimli tarlalara deniyormuş. Datça’da denize girilebilen plajların bir kısmının bük kelimesi ile bittiğini görürseniz şaşırmayın.

Hatta plajlarda yürürseniz karşınıza bir anda içeriden gelen durgun su veya akarsuya rastlayabilirsiniz. Bu arada Datça’nın koyları ve plajları kum değil, çakıl taşlı olduğu için bu bölgeye gitmeden bir deniz ayakkabısı almanız sizin faydanıza.

Eski Datça Evleri

Datça merkezin biraz kuzeybatısında Eski Datça Evleri bulunuyor. Datça’nın günümüzdeki merkezi olmadan önce insanlar Eski Datça’da yaşarmış.

Eski Datça Evleri’nde, bir kısmı otel, pansiyon olarak işletiliyor ve bu taş evlerde, begonvillerin süslediği sevimli sokaklarda aktif olarak yaşam devam ediyor.

Eski Datca Evleri Gezilecek Yerler
Eski Datca Evleri Gorulecek Yerler

Datça ile eşleşen Can Yücel’in evini de Eski Datça’da, adının verildiği Can Yücel Sokak’ta görebilirsiniz.

Ev, müze değil özel mülk, onun için kapıyı ya da zili çalıp içeridekileri rahatsız etmeye gerek yok. Can Yücel’in yaşadığı evin kapısı, şairin ölüm yıldönümü olan 12 Ağustos’ta açılıyor sadece.

Başka türlü bir şey benim istediğim. Ne ağaca benzer, ne de buluta. Burası gibi değil gideceğim memleket. Denizi ayrı deniz, havası ayrı hava. – Can Yücel

Datça’nın taş binaları, sokakları gerçekten etkileyici. Can Yücel’in yaşamında mekanı olan ve günümüzde sembolü olmuş Orhan’ın Kahvesi‘ni de unutmayın. Can Yücel sürekli bu kahveye uğrar, sohbet edermiş. Kahve, bir köşesini Can Yücel köşesi yapmış. Can Yücel’in fotoğrafları, şiirleri ve yarım kalan şarabı sergileniyor.

Datca Renkli Sokaklari
Datca Renkli Sokaklari Kedileri

Datça Palamutbükü

Palamutbükü, ismini daha önce çok defa duyduğumuz ama nerede olduğunu bile bilmediğimiz bir yerdi. Knidos Antik Kenti dönüşü, Reşadiye kavşağında bir anda karşımıza çıkınca merak edip tabeladan sapıverdik.

Datça merkeze 26km (40dk) uzaklıkta olan Palamutbükü’nün plajı küçük çakıl taşlarından oluşuyor. 1,400km uzunluğundaki plajı, temiz ve berrak deniz suyu ile Datça’nın en çok tercih edilen koylarından biri. Palamutbükü, eskiden var olan Palamut ağaçlarının çokluğundan dolayı bu ismi almış.

Datca Palamutbuku Plaji
Datca Palamutbuku Koyu

Palamutbükü bir SIT alanı olduğu için burada yapılaşma yasak. Palamutbükü’nde konaklamak isterseniz plajın gerisindeki bungalovları, köy evlerini ve küçük pansiyonları kullanabiliyorsunuz.

Palamütbükü’nden doğuya doğru gittiğinizde Ovabükü Koyu ve Hayıtbükü Koyu adlarında, Palamutbükü’ne benzer iki koyla daha karşılaşırsınız. Aralarında en gelişmişi Palamutbükü’dür.

Devam ederseniz Kızılbük, Domuz Çukuru gibi birbirinden bakir koylar çıkıyor karşınıza. Araları çok yakın olduğu için birini beğenmeyip diğerine geçme imkanınız var.