Konya Karatay Müzesi‘nin bulunduğu Karatay Medresesi, II. Giyaseddin Keyhüsrev’in oğlu Türkiye Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus’un devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından inşa edilmiş. 1251 yılında yaptırılan medrese, 2000 derecelere kadar ısıya dayanıkl ve genelde fırın yapımında kullanılan Sille taşı kullanılarak inşa edilmiş.
Karatay Müzesi hakkında bilgi
Hz. Mevlana’nın ders verdiği söylenen Karatay Müzesi ve Medresesi‘nin içine girdiğinizde bir avluya girmiş olursunuz önce. Bu avlu eskiden bir kubbeyle örtülüymüş, şimdi ise üstü açık bir avlu şeklinde ziyaret edilebiliyor.
Avludan medreseye girdiğinizde kafanızı yukarı kaldırın ve muhteşem mozaik çinilerle kaplı olan kubbeyi görün. Duvarlara da çeşitli ayet ve hadisler işlenmiş. Kubbeye geçiş elemanlarında ise peygamberlerin ve dört halifenin isimleri yazılmış.


Anadolu Selçuklu Dönemi çini işçiliğinde önemli bir yeri olan Karatay Medresesi, 1955 yılında Çini Eserler Müzesi olarak ziyarete açılmış.
Karatay Müzesi eserleri arasında duvar çinilerinden, çinilerle yapılmış cam tabaklara, gaz lambası altlıkları ve çeşitli çini parçalara kadar geleneksel sanat ile süslenmiş çinilerle ilgili çeşitli eserler sergileniyor. Çini bölümünü gezerken özellikle duvar çinilerindeki av hayvanları, çift başlı kartal gibi zengin figürlere dikkatinizi çekiniz.
Konya Karatay Müzesi çinilerinin çoğu Selçuklu sultanlarının yazlık sarayı olarak kullandığı Beyşehir Gölü’nün kenarına inşa edilen Kubad Abad Sarayı kazısından bulunan ve getirilen eserlerden.


Karatay Medresesi’ni yaptıran ve ismini veren Selçuklu devlet büyüğü Celaleddin Karatay‘dır. Celaleddin Karatay’ın doğduğu yer ve tarih bilinmiyor.
Karatay, uzun yıllar Alaeddin Keykubad’ın komutanlığını yapmış biri. Ölümünden sonra Kayseri’den yaptırdığı bu medreseye getirilmiş ve mumyalanarak defnedilmiş.


Medreseye girerken ya da medreseden çıktığınızda kapının güzelliğini farketmezse gözleriniz dönün bir daha bakın. Selçuklu Devleti’nde birbirinden güzel oymalı kapılardan biri de bu kapıdır.
Her Selçuklu kapısı gibi bu kapının da üzerinde medresenin yapımı ile ilgili bilgiler ve hadis ile ayetler kabartma olarak işlenmiş, bitkisel öğrelerle bezenmiş.
Karatay Müzesi nerede ve nasıl gidilir?
Karatay Müzesi’ne ulaşım çok kolay. Alaaddin Tepesi’nin kuzey yamacındaki yolun karşısında yer alıyor. Çini sanatına meraklıysanız Alaaddin Tepesi’nin güneyinden yaklaşık 400 metre içerideki Sahip Ata Vakıf Müzesi‘ni de ziyaret etmeyi unutmayın. Çini duvarları ile günümüze kadar iyi bir şekilde gelebilmiş.