Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır? Başvuru Süreci ve Ücreti

admin
|

Öğrencilik hayatınıza devam ediyorsanız, pasaporta yüzlerce lira vermeden pasaport sahibi olabilirsiniz. Dünyanın en pahalı pasaportuna sahip olduğumuzdan dolayı öğrenciler için bulunmaz bir nimet sadece defter bedeli ödeyerek pasaport sahibi olmak.

Öğrenci pasaportu nedir?

25 yaş altındaki tüm öğrenciler, harçsız bir şekilde, yalnızca defter ücreti vererek bordo pasaport sahibi olabilirler. Önceden bir dilekçe ile alınması mümkün olan öğrenciler için harçsız pasaport, 10 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenlemelerle birlikte dilekçesiz, harç bedeli ödemeden alınabiliyor.

Kimler öğrenci pasaportu alabilir?

Harçsız bordo pasaport alabilmek için bazı şartlar var, bu şartlar size uyuyorsa rahatlıkla öğrenci pasaportu alabiliyorsunuz.

  • Öncelikle öğrenci olmanız ve 25 yaşının altında olmanız gerekiyor.
  • İlköğretim, lise veya üniversite okuyor olmanız yeterli.

Aldığınız pasaportun süresi de 25 yaşında bitecek şekilde ayarlanıyor. 23 yaşında olanlar için 2 yıllık, 20 yaşında olanlar için 5 yıllık öğrenci pasaportu veriliyor. Yukarıdakiler 18 yaşından büyük olanlar için harçsız öğenci pasaportu alma şartları.

18 yaşından küçük öğrenciler için direkt olarak 5 yıllık pasaport veriliyor. Belgeleri toplayın ve pasaportunuzu bir an önce alıp gezmeye başlayın.

Kimler öğrenci pasaportu alamaz?

Pasaportunuz en az 6 aylık olabileceği için 24,5 yaşında olsanız dahi pasaport alamazsınız. Pasaportu 25 yaşına bastığınızda geçerliliğini yitirecek şekilde veriyorlar ve pasaport sahibi olmak için 25 yaşından 6 ay öncesine kadar pasaport başvurusu yapabiliyorsunuz. Öğrenci değilseniz ya da 25 yaşından büyükseniz bordo pasaport ücretinin tamamını ödeyerek pasaport almanız gerekiyor.

Öğrenci pasaport defter bedeli ne kadardır?

2023 yılı harçsız öğrenci pasaportu başvurusu defter bedeli 501,00 TL. Sadece bu ücreti ödeyerek pasaport sahibi olabilirsiniz.

Öğrenci pasaportu çıkarmak için gerekli belgeler nelerdir?

Öğrenci pasaportu almak için, standart bordo pasaportu ile aynı belgeleri götürmeniz gerekiyor. İkisi arasında tek fark, sizin öğrenci olduğunuzu kanıtlayacak bir öğrenci belgesi.

Örgün, ikinci öğretim, açıköğretim (AÖF) öğrencisi olmanız ya da ön lisans, lisans, yüksek lisans öğrencisi olmanız bir şeyi değiştirmiyor, yine aynı şartlarda öğrenci pasaportu alabilirsiniz. Öğrenci pasaportu almanız için gereken belgeleri sıralayalım.

  1. Öğrenci Belgesi: Öğrenci belgenizi, son 60 gün içerisinde almak koşulu ile e-devlet üzerinden alabilirsiniz. Diğer seçenek; öğrenci belgesini okulunuzdan/üniversitenizden almak. Üniversitenin öğrenci işlerinden aldığınız belgenin ıslak imzalı olduğuna dikkat edin. E-imzalı belgeler de kabul ediliyor. Eskiden öğrenci belgesini defterdalık / mal müdürlüğüne onaylatmanız gerekiyordu. Bu işlem güncellendi ve artık gerekmiyor.
  2. Pasaport Bedeli Dekontu: Pasaport ücretini bankalara yatırabiliyorsunuz. Bankalara öğrenci olduğunuzu ve pasaport defter ücretini yatırmak istediğinizi söylerseniz onlar yardımcı olurlar. Bankaya ödeyeceğiniz defter bedeli 108TL. Banka, bu ödemeniz karşılığında size bir dekont verecek ve siz bu dekonta gözünüz gibi bakacaksınız. Pasaport defter bedelini anlaşmalı bankalara yatırabilirsiniz.
  3. Nüfus Cüzdanınızın Aslı: Nüfus cüzdanınızın kendisini götürmeniz gerekiyor. Onun yerine ehliyet götüreyim gibi bir seçeneğiniz yok. Nüfus cüzdanınızın üzerinde TC kimlik numarası yazdığına emin olun, yazmıyorsa öncelikle yeni bir kimlik çıkarmalısınız. Nüfus cüzdanınızı götürürken fotokopisini de götürün, yanınızda bulunsun.
  4. Biyometrik Fotoğraf (2 Adet): Her fotoğrafçıda çektirebilirsiniz. Alnın açık olması, kulakların görünmesi, fonun beyaz olması gibi zorunlulukları var biyometrik fotoğrafların. Siz fotoğrafçıya biyometrik fotoğraf istediğinizi söyleyin, gerisini fotoğrafçı halleder.
  5. Eski Pasaport: Varsa eski pasaportlarınızı da götürün, görevliler bu pasaportları görmek isteyebilirler. Sonrasında pasaportlar size iade ediliyor.

Pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Pasaport almak için öncelikle randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu almanız gerekiyor. Randevu Al > Pasaport > Bordo yönlendirmesini takip edebilirsiniz. Öğrenci belgesi için başvursanız bile bordo pasaporta başvuruyormuş gibi devam etmelisiniz.

Kalabalık semtlerde bu randevular genellikle 2-3 hafta sonrasına alınabiliyor. Eğer daha erkene almak isterseniz, şehir merkezinden uzak yerleri tercih edebilirsiniz, ama gidebileceğiniz bir yer olsun.

Nufus Mudurlugu Kimlik Basvuru Formu
Nüfus Müdürlüğü Harçsız Öğrenci Pasaportu Randevu ve Başvuru Formu

Randevu zamanı geldikten sonra, tam zamanında randevu aldığınız semtteki nüfus müdürlüğüne giderek sıranızı bekliyor ve işlemleri başlatıyorsunuz. Öğrenci pasaportu almak istediğinizi de merkezde belirtiyorsunuz.

Önceden parmak izi vermediyseniz, sizden parmak izi alıyorlar. Ardından görevli memurlar gerekli işlemleri yerine getiriyor. En fazla 7 gün sonra pasaportunuz PTT Kargo aracılığıyla adresinize ücretsiz olarak ulaştırılıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Öğrenci pasaportu ne renk olur?

Öğrenci pasaportu görünüş olarak standart pasaport ile aynıdır. Tek farkı öğrenci iseniz harç ödemek zorunda olmazsınız.

Açık öğretimde okuyanlar öğrenci pasaportu alabilir mi?

Evet, 25 yaşın altında olmak kaydıyla alabilir. Harçsız pasaport almak için öğrenci olmanız yeterli.

Öğrenci pasaportunun süresi bittikten sonra önceden aldığım vizeler geçerli oluyor mu?

Öğrenci pasaportunuzun süresi bittiğinde, yani 25 yaşına geldiğinizde aldığınız yeni pasaport ile eski pasaportu götürüyorsunuz seyahatlere. Yeni pasaportu ile vizenin olduğu eski pasaportu göstermeniz gerekiyor.