rotasenin.com

Düden Şelalesi: Antalya’nın Gür Doğa Harikası

Antalya’nın dünyaca ünlü şelalesi Düden Şelalesi (Düden Park Şelalesi), Antalya merkeze 10 km, Varsak Beldesi’ne ise 1 km uzaklıkta. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alan bu muhteşem şelale 20 metre yükseklikten dökülüyor.

Düden Şelalesi, iki noktaya sahip bir şelale. Bunlardan biri, Lara plaj yolu üzerinde, 40 metre yükseklikten direkt olarak denize dökülen Aşağı Düden Şelalesi, diğer bir ismiyle Karpuzkaldıran Şelalesi‘dir. Daha üst noktadaki Düdenbaşı Şelalesi olarak da bilinen Yukarı Düden Şelalesi.

Yukarı Düden Şelalesi

Düden Şelalesi, 1970’li yıllarda Devlet Su İşleri tarafından piknik alanı haline getirilmiş. Bu alana girdiğinizde ilk olarak antik mezar kalıntıları çıkıyor karşımıza. Varsak yakınlarında bulunan ve antik ismi Lyrboton Kome olarak adlandırılan bir köye ait olan bu antik mezarda, kayaya oyulmuş mezar odaları ve üzeri kapakla örtülü sandıklar bulunuyor.

Düdenbaşı Şelalesi tarihi mezarlar
Düdenbaşı Şelalesi tarihi mezarlar
Düden Park Şelalesi
Düden Park Şelalesi

Düden nedir? Düden kelimesi, suyu yutan deliklere verilen isimdir. Düden Şelalesi’nin suyu, kaynağından çıktıktan sonra, yerin altında giderek gözden kaybolur ve tekrar görünür.

Ana kaynağı, Toros Dağları’nın yamaçlarında olan Kırkgözler ve Pınarbaşı olmak üzere iki kaynak birleşir ve ardından Bıyıklı Düden’de kaybolan akarsu, 14 km kadar yerin altına girer ve Varsak‘tan çıkar. Kısa bir süre sonra Varsak’tan 2 km kadar yerin altına inen su, ziyaret ettiğimiz şelalenin olduğu noktada, yani Düdenbaşı’nda tekrar görünür.

Duden Waterfall Things To Do
Through Urizen

Gürül gürül akan Düden Şelalesi’ni izlemek oldukça keyif verici. Şelalenin çevresinde doğal yollardan oluşmuş oluklar var. Mağara niteliği taşıyan bu olukların her biri Düden Şelalesi’ne bakan birer seyir terası niteliğinde.

Düden Şelalesi’ni mağaralar vasıtasıyla farklı açıklardan izleyebilir, hatta şelalenin aktığı yerin altından bile geçebilirsiniz. Özellikle akan şelalenin arkasındaki mağaradan şelaleyi izlemeyi ihmal etmeyin. Kimi zaman eğilmeniz gereken mağaralarda yerler oldukça nemli. Dolayısıyla ayağınızın kayma ihtimalini düşünerek dikkatli olmakta fayda var.

Duden Selalesi Delikler Gezi Rehberi
Duden Selalesi Delikler Gezi Yazisi

Mağaralardan sonra Düden Şelalesi’ni tam karşıdan görüp fotoğraflayabileceğiniz harikulâde bir alan mevcut. Özellikle yaz aylarında Düden Şelalesi’nin enfes görüntüsü ve sesini anlamak isterken, sizi yüzünüze vurduğu su damlacıklarıyla serinletmeyi tercih ediyor.

Düden Şelalesi’nin bulunduğu bölgede gezerken o kadar acıktık ki, su sesinin insanı acıktırdığını düşünmeye başladık.

Düden Şelalesi içinde bulunan çeşitli restoranlardan birinde, mesela Değirmen Restaurant’ta yanınızdan Düden’in soğuk suları akarken yemek yemeniz mümkün. Eğer yer varsa akarsuyun kenarına oturmayı tercih edin.

Düden Şelalesi Antalya
Düden Şelalesi AntalyaThrough Urizen

Düden Şelalesi giriş ücreti ne kadar?

Şelalenin bulunduğu mesire ve piknik alanı, yaz dönemi 09:00 – 19:30, kış aylarında 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Düden Şelalesi girişi ücretli ve Müzekart geçerli değil.

Düden Şelalesi nerede?

Otobüsleri ve minibüsleri kullanarak şelalenin yakınına ulaşım sağlayabilirsiniz. Antalya merkezden VC30, CV17, CV17A, VC30, VL62, VF66, VC69 numaralı otobüslerle şelalenin bulunduğu bölgeye yaklaşık 45 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Özel aracınızla şelaleye ulaşmak için Sütçüler Caddesi üzerinden ilerlemek gerekiyor.

Aşağı Düden Şelalesi

Aşağı Düden Şelalesi, Yukarı Düden Şelalesi’nin denize dökülen noktası. Yaklaşık 40 metre yukardan aşağı doğru, Akdeniz’e boşalan bir şelale. Muratpaşa ilçesinde Lara istikametindeki bu şelale Karpuzkaldıran Şelalesi ya da Lara Düden Şelalesi olarak da biliniyor.

Aşağı Düden Şelalesi / Karpuzkaldıran şelale resmi
Aşağı Düden Şelalesi / Karpuzkaldıran şelale resmiOlen Anisimov

Aşağı Düden Şelalesi’ni görebileceğiniz yerlerden biri altından döküldüğü Gençlik Parkı. Ama falezlerden çok gür bir şekilde dökülen bu şelaleyi tam karşıdan izlemek gerekiyor. Bu da sadece tekne turları ile mümkün oluyor.