Sinop’ta Az Bilinen 5 Gezilecek Yer

admin
|

Sinop’ta gezilecek yerler çok olmasına rağmen kıyıda köşede kalmış, az bilinen yerlerin sayısı da azımsanacak kadar değil. Bu yerleri de gezi planınıza ekleyebilirsiniz.

Bazalt Kayalıkları Doğal Anıtı

Sinop’un Boyabat ilçesinde Kurusaray Köyü yakınlarında yer alan Bazalt Kayalıkları Doğal Anıtı adında doğal bir miras bulunuyor.

Bazalt kayaları vadisinin önemi keşfedildikten sonra 1996 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiş. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat anıtı olarak belirlenen bazalt kayalıkları, Sinop gezinizde görülmeye değer.

Bazalt sütunlarının en temel özelliği, köşeli kaya yapılarına sahip olmalarıdır. 5 veya 6 kenara sahip kayalık sütunları, yanyana dizilmiş ince uzun prizmal gövdeli blok taş yığını şeklinde.

Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı‘ndaki sütunlar 30 – 40 metreyi bulacak yükseklikte olabiliyor. Bu kayaların, MTA ve 9 Eylül Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık 4 milyon yaşında olduğu belirlenmiş.

Sinop Boyabat Bazalt Kayaliklari Manzarasi
Sinop Boyabat Bazalt Kayaliklari Gezi Yazisi

Jeolojik miras olan bazalt kayalıkları, yapıları itibarıyla koyu renkte ve serttirler. Dünyanın çekirdeği dediğimiz mağmanın yer kabuğunda yer alan bir boşluğu doldurması ile bazalt oluşumunu başlamış oluyor.

Sonrasında yeryüzüne ulaşarak soğuması ile form almaya başlıyor. Hızlı soğuma gerçekleşirse karmaşık şekiller, yavaş soğuma gerçekleşirse altıgen gibi geometrik şekiller oluşturuyor.

Bazalt taşlar, günümüzde kaldırım, demiryolu, köprü yapımında kullanılıyorlarmış. Dünyada, İrlanda, ABD, Meksika, Fransa, İskoçya, Avustralya ve Arjantin’de bazalt kaya örnekleri görmek mümkün.

Sinop Boyabat Bazalt Kayaliklari Tabiat Aniti Gezi Notlari
Sinop Boyabat Bazalt Kayaliklari Tabiat Aniti Selalesi

Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, bir turizm noktası olarak düzenlendikten sonra iyi bir yürüyüş parkuru haline gelmiş. Vadinin sonuna kadar yürüyüp bazalt kayalıkları arasından akan şelaleyi yakından görebilirsiniz. Patikalar, mesire alanları ve biyolojik çeşitliliğe ait tabelalarla tabiat hakkında öğreniminizi de sağlıyorsunuz.

Sinop Boyabat Bazalt Kayaliklari Tabiat Aniti Gezilecek Yerler
Sinop Boyabat Bazalt Kayaliklari Tabiat Aniti Patika Yollari

Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı nerede ve nasıl gidilir?

Boyabat’taki bazalt kayalıklarını anayol üzerindeki tabelalar vasıtasıyla bulabilirsiniz.

Anayoldan yaklaşık 15 km içeride yer alan bazalt kayalıklarının bulunduğu bölgeye doğru yaklaştığınızı, çevrede yer yer karşılaşabileceğiniz bazalt kayalıklarından anlayabilirsiniz.

Eğer yolunuzu kaybederseniz Kurusaray Köyü’nü bulun. Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, Kurusaray Köyü’nden 2.5 km uzaklıkta.

Bektaşağa Göleti

Sinop’un doğal zenginliklerinden biri olan Bektaşağa Göleti, Sinop’un diğer güzellikleri gibi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Son yıllarda turizme kazandırılan ve çevresel düzenlemesi yapılan Bektaşağa Göleti, aktivitesi bol olmayan, ancak kafa dinlemek için gelebileceğiniz yerlerden biri.

Bektaşağa Göleti çevresinde yürüyüş yapabileceğiniz yürüyüş yolları bulunuyor. Kayık ve deniz bisikletleri ile gölete açılıp keyifli dakikalar da geçirebiliyorsunuz.

Göletin sol tarafında da bir gözlem kulesi var. İlgililer kuleye çıkıp panoramik fotoğraf çekebilirler.

Sinop Bektasaga Goleti Trekking Yolu
Sinop Bektasaga Goleti Tesis At Ciftligi

Bektaşa Göleti’nin bulunduğu alana giriş ücretsiz. Aracınızı da ücretsiz bir şekilde, araçlar için ayrılan geniş alana bırakabiliyorsunuz.

Bektaşağa Göleti Parkyıldız Tesisleri’nin imkanlarından faydalandığınızda ücret ödersiniz, masalarını kullanmak, mangal ve semaver kiralamak gibi.

İşletmeyi kullanmak istemezseniz çevrede özgürce mangal yapabileceğiniz alanlar bulunmuyor. Bunun için Sinop ve Hamsilos tarafında çok güzel yerler var.

Bölgede çadır kampına da izin verilmiyor henüz. Yemekleri pahalı olsa da manzarası için kahvaltı yapılabilir.

Sinop Bektasaga Goleti Gezi Notlari
Sinop Bektasaga Goleti Tesis Deniz Bisikleti

Bektaşağa Göleti nerede ve nasıl gidilir?

Bektaşağa Göleti Mesire Yeri, Sinop merkezin güneybatı tarafında, merkezden 22km (25dk) uzaklıkta yer alıyor. Gölete ulaşmak için önce Bektaşağa Köyü’ne ulaşır, ardından tabelalarla gölete varırsınız.

Erfelek sınırına çok yakın olsa da Sinop merkeze bağlı bir alandır.

Sinop Etnografya Müzesi

Sinop Etnografya Müzesi, Sinop merkezde eski bir konak içine yer bulmuş kendine. Aslan Torunlar’a ait olan bu üç katlı konakta, geleneksel bir Sinop konağının nasıl olduğu ilgili fikir sahibi de olabilirsiniz.

Konağın tapu kayıtlarına göre 1890 yılında Rukiye Hanım’a aitmiş ve oğullarından sonra torunlarına geçen konağın ismi de torunlarından biri olan Aslan Torun tarafından satın alınmış. 1979 yılında Kültür Bakanlığı’na bağışlanmış,

Sinop Etnografya Muzesi Yatak Odasi
Sinop Etnografya Muzesi Namaz

Konağın iki girişi bulunuyor. Biri Kemalettin Sami Caddesi üzerinde. Ön taraftaki Derviş Sarabil Caddesi üzerinde de yapının ön giriş kapısı bulunuyor.

Binanın alt katının moloz taştan, üst iki katın ahşap ve tuğladan yapılmış. Müzenin avlusundan bahsetmeden geçmek doğru olmaz. En az konak kadar güzel ve bakımlı bir bahçeden geçerek giriyorsunuz konağa.

Sinop Etnografya Muzesi Dokuma Tezgahi
Sinop Etnografya Muzesi Mutfak Malzemeleri

Müze binası Kültür Bakanlığı’nın eline geçtikten sonra derleyip toparlamış ve Sinop’un geleneksel kültürünün ve yaşam biçiminin yansıtıldığı bir müze haline getirilmiş. Binanın duvar süslemeleri tavan süslemeleri, motifleri zaten kendi içinde birer sanat eseri.

Sinop Etnografya Muzesi Gezilecek Yerler

Şehrin kültürünü tanımak için en iyi yerdir etnografya müzeleri. Üst katlar geleneksel yaşam odalarına ayrılmış. İnsanların giydikleri kıyafetlerden, halılara, kilimlere, yataklara ve ahşap dolaplara kadar birçok şey sergileniyor.

Sinop Etnografya Muzesi Silah Odasi
Sinop Etnografya Muzesi Tarihi Eserler

Yatak odaları ve oturma odalarının yanısıra yemek odaları ve yemeklerin pişirilmesi için kullanılan mutfak malzemeleri, yemek yemek için kullanılan tabaklar, kaşıklar, yer sofraları da görebilecekleriniz arasında.

Dokuma tezgahları, cilt kapakları, makaslar, gerdanlıklar, kemerler, savaşlarda kullanılan kılıçlar, miğferler, ok ve yaylar, tabancalar da yapılan bağışlar neticesinde sergi salonlarında yer bulmuşlar.

Sinop Etnografya Müzesi nerede ve nasıl gidilir?

Müze, Sinop’un merkezinde yer alıyor. Aşıklar Parkı da denilen Barış Manço Parkı’ndan ve Sinop Kalesi’nden 500 metre uzaklıkta, 250 metre ilerisinde de Sinop Arkeoloji Müzesi bulunuyor. Tarihi Sinop Cezaevi’ne giderseniz 1km uzaklıktaki etnografya müzesini de ziyaret edebilirsiniz.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Şehrin tarihi kalıntılarının fazla olması ve bu eserlerin korunmasını sağlamak bir müze ihtiyacı doğmuştur. Müzecilik faaliyetleri ilk olarak 1921 yılında başlamış.

Korunmaya ihtiyacı olan eser sayısının gittikçe artması arkeolojik eserler sergisinin Pervane Medresesi’nde devam etmesini sağlamış. Daha sonra bu amaç için inşa edilen günümüzdeki müze kurulmuş ve 1970 yılında ziyarete açılmış.

Sinop Arkeoloji Muzesi Sinope Heykeli
Sinop Arkeoloji Muzesi Canak Comlekler

Sinop Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserler Sinop merkezi ve çevresindeki antik yapılarda yapılan kazılar sonucu bulunan eserlerdendir.

Boyabat’taki höyük ve nekropollerden çıkarılan çanak çömlekler, bilezik, yüzük gibi ziynet eşyaları, bazı cam eserler ile heykeltıraşlık eserler, mezar stelleri, az sayıda mozaik burada sergileniyor.

Müze büyük bir müze olmadığından kısa sürede gezmeniz mümkün olabiliyor.

Sinop Arkeoloji Muzesi Heykeltiraslar
Sinop Arkeoloji Muzesi Arkeolojik Eserler

Sinop Müzesi’nin bahçesinin bir bölümü Serapis Mabedi’ne ait tarihi kalıntıları içeriyor. Müze binası bu kalıntıların yanına inşa edilmiş ve bütünlük olması sağlanmış.

Mabette yapılan kazılar sonucunda bulunan eserler de müzede sergileniyor. Mısır kökenli bir tanrı olan Serapis, Osiris, Iuppiter, Asklepios gibi tanrılarla bir arada bulunuyor.

Hastaları iyi eden Serapis için yaptırılan başka bir tapınağı Bergama’daki Kızıl Avlu’dan hatırlayabilirsiniz.

Sinop Arkeoloji Muzesi Serapis Mabedi Eserleri
Sinop Arkeoloji Muzesi Serapis Mabedi Kalintilari

Bahçede gezilmesi gereken yerlerden biri de 1853 yılında Osmanlı Rus savaşı sırasında Rusların ani baskını sonucu hayatını kaybeden şehitlerin anısına inşa edilen 1853 Sinop Deniz Şehitleri anıtıdır.

Bir süredir Ruslarla Kafkas cephesinde savaşan Osmanlı güçlerinin merkezi noktaları Sinop’a bir hayli uzaktı. Daha doğrusu Rusların üssü olan Sivastopol’dan Sinop’a ulaşmak, Osmanlı’nın yardım noktalarından çok daha kısaydı.

Ani bir baskınla Ruslar saldırdı ve Osmanlı donanmasına ağır bir darbe indirdi. Anıtın hikayesi de buradan geliyor.

Sinop Arkeoloji Muzesi Sehitler Aniti
Sinop Arkeoloji Muzesi Gezilecek Yerler

Sinop Arkeoloji Müzesi nerede ve nasıl gidilir?

Sinop Arkeoloji Müzesi şehrin merkezinde bulunan bir müzedir. Tarihi Sinop Cezaevi’nden 950 metre, Sinop Kalesi’nden 650 metre, Sinop Etnografya Müzesi‘nden 250 metre uzaklıkta yer aldığı için çevresinde de gezilecek güzel tarihi yapılar bulunuyor.

Sinop Paşa Tabyaları

19. yüzyılda Osmanlı Rus savaşları sırasında denizden gelebilecek saldırılara karşı müdafaa etmek ve liman ile tersanenin güvenliğini sağlamak için yapılan Sinop Paşa Tabyaları, Sinop’un Bozburun adı verilen yarımadasının güneyinde yer alıyor.

Arapça’dan türemiş olan tabya kelimesi hazırlık, donatma anlamında kullanılıyor. Stratejik olan bir bölgenin güvenliğini sağlamak için inşa edilen tabyalar genellikte dış taraftan görünmüyorlar.

Paşa tabyalarının denize bakan tarafı ağaç ve yeşilliklerle kaplı. Dolaylsıyla denizden bakıldığında askeri bir alan olduğu anlaşılmıyor. Bu nedenle tabyalar, korumak istedikleri bölgeye yakın bir yerde yapılıyorlar.

Sinop Pasa Tabyalari Gezilecek Yerler
Sinop Pasa Tabyalari Manzarasi

Düşmana karşı en ileri savunma hattı diyebileceğimiz tabyaların en güzel örneklerinden biri Sinop’taki tabyalardır. Sinop’ta bulunan Paşa Tabyaları’nda 11 adet siperlik ve top yatağı, cephanelik ve mahzenler bulunuyor.

Bölgenin altyapısı jeolojik yapısı itibarıyla sert volkanik kayadan oluşuyor ve burada büyük bir çukur kazılarak tabyalar inşa ediliyor. Herhangi bir mimari endişe olmadan hazırlanan yapıların en önemli özellikleri sağlam ve güvenli olmaları.

Tabyalar yapılış şekillerine göre kategorilendiriliyor. Yıldız, toprak, hilal ve yay türü tabyalar arasında Sinop’taki Paşa Tabyaları, Hilal Tabya türüne giriyor. Kuşbakışı bakıldığında yarım ay şeklinde olduğu net bir şekilde anlaşılıyor.

Sinop Pasa Tabyalari Kapisi
Sinop Pasa Tabyalari Ormanlik Alan

Siperlik ve top yatağındaki toplar 600, 900 metre menzile sahipler, ancak düştükleri yeri patlatmıyor, ağırlıkları nedeniyle kırma ve parçalama görevi görüyorlardı.

Sinop’taki Şehitler Çeşmesi‘nin bulunduğu tophanede dökülen toplar, yıllar sonra yapılan arkeolojik kazılarla çıkarılmış ve Sinop Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlanmış.

Sinop Pasa Tabyalari Gezilecek Yerler 1

Sinop Paşa Tabyaları nerede ve nasıl gidilir?

Günümüzde kahvaltı, yöresel yemekler ve düğün organizasyonları gibi etkinlikler yapılan bir yer haline gelmiş  Sinop Paşa Tabyaları. Bu tarihi mekanda eskiden ortadaki masalar yoktu ve daha iyi anlaşılıyordu savaşın hissiyatı.

Sinop Paşa Tabyaları şehir merkezine 3 km mesafede yer alan Nisi Köyü sınırları içinde bulunuyor. Yakın tarihe ve savaş stratejisine ilginiz varsa tabyaları mutlaka ziyaret edin.