Çıldır Gölü Nerede ve Ne Yapılır? Donmuş Gölde En İyi Etkinlikler

Çıldır Gölü Nerede ve Ne Yapılır? Donmuş Gölde En İyi Etkinlikler

Ardahan ve Kars sınırları arasında yer alan Türkiye'nin göllerinden biri Çıldır Gölü nerede? Donan gölde yürüyüş, atlı kızak turu, balık avlama...
admin |

Türkiye’de Ardahan ve Kars sınırları arasında yer alan Çıldır Gölü büyüleyici bir yer. Karla kaplı dağlarla çevrili hoş ve yeşil bir vadidir. Göl, dağdan eriyen karların birikmesiyle oluşmuştur.

Gölün maksimum derinliği 40 metredir ve bu da onu Türkiye’deki en derin tatlı su kütlelerinden biri yapar. Kıyıları huş ağaçları ve diğer bitki örtüsüyle kaplı ve suları kristal berraklığındaki berraklığıyla bilinir.

Çıldır Gölü çevresi, sakin güzelliği ve nefes kesici manzaraları nedeniyle turistler için popüler bir yer haline gelmiştir. Yerel restoranlar geleneksel yemekler sunarken, yerel halk gölün yüzeyinde yazın tekne gezintileri, kışın da donan göl üzerinde bazı organizasyonlar düzenleyerek ziyaretçilere Çıldır Gölü’nden keyif alma fırsatı veriyor.

Doğu Ekspresi turunun yaygınlaşması ve Kars’a ulaşımın keyifli ve kolay olması vesilesiyle Kars ve çevresine yapılan turlar arasında yer alan Çıldır Gölü’nü ziyaret eden herkes için unutulmaz bir deneyim yaratacağından emin olabilirsiniz.

Çıldır Gölü Neden Popüler?

Çıldır Gölü, Türkiye’nin Kars ilinde bulunan güzel ve sakin bir göldür. Göl, Çıldır Nehri tarafından beslenir ve dağlar, ormanlar ve çayırlarla çevrilidir. Hem yerel halk hem de manzaranın, temiz havanın ve huzur ve sessizliğin tadını çıkarmaya gelen turistler için popüler bir destinasyondur.

Yılın ilk 3 ayı ziyaret etmek için uygun aylardır. Aralık ayının 15’inden sonra donmaya başlaması ve Ocak ayında doygunluğa ulaşması buradaki aktivitelerin ve etkinliklerin rahatlıkla yapılmasını sağlar.

Çıldır Gölü’nde Ne Yapılır?

Her şeyden önce, kesinlikle çarpıcı bir yer, dinlenmek ve doğanın güzelliğini yaşamak için mükemmel bir nokta. Gölün donmasıyla birlikte yapılan bazı popüler aktiviteler var. Gelin şimdi bu aktivitelerin neler olduklarına bakalım.

Donmuş Çıldır Gölü’nde Yürüyüş

Havalar soğuduğunda ve kar yağmaya başladığında Çıldır Gölü’nün yüzeyi donar. Gölün donmuş yüzeyinde yürüyebileceğiniz için bu eşsiz ve güzel bir deneyimdir.

Cildir Golu Donmus Yuzey Aktiviteleri
Ricky K

Yaklaşık 40 metre derinliğindeki bir gölün donmuş yüzeyinde yürümek son derece heyecan verici. Sadece sıkı giyindiğinizden ve buz yer yer kaygan olabileceğinden dikkatli olduğunuzdan emin olun.

Donmuş Çıldır Gölü’nde Balık Tutmak

Donmuş bir gölde balık tutmak göz korkutucu bir etkinlik gibi görünebilir, ancak eğlenceli ve ödüllendirici bir deneyimdir. Sıcaklıkların -20 dereceyi gösterdiği göl üzerinde eskimo usulü balık tutmak Çıldır Gölü’nün popüler aktivitelerindendir.

Kalın buzu delmek için iyi bir çift buz burgusu şarttır. Kazma ve kürek kullanarak, zaman zaman testere ile balık tutacağınız alanı keserek de benzer sonuca varabilirsiniz. Pek tabii dayanıklı giyinmek göz ardı etmemeniz gereken en önemli konuların başında geliyor. Ek olarak güneş ışınlarının kardan yansıması da cildinize ve hatta gözünüze zarar verebilir. Güneş kredi ve güneş gözlüğü de kullanabilirsiniz.

Çıldır Gölü Atlı Kızak Turu

Eşsiz bir kış aktivitesi mi arıyorsunuz? Buz tutmasıyla bilinen Çıldır Gölü’nde atlı kızakla gezinti, muhteşem manzarayı seyretmek ve temiz havanın tadını çıkarmak için alternatif bir yoldur. Karla kaplı gölün üzerinde süzülürken sevdiğiniz kişiyle bir battaniyenin altına sarılmaktan daha romantik ne olabilir?

Kars Cildir Golu Atli Kizak
Charles Fred
Kars Cildir Golu Atli Kizak Aktivite
Charles Fred

Çıldır Gölü’nde atlı kızakla gezintiye çıkmakla ilgileniyorsanız yanınızda mutlaka nakit olsun. Fiyatları sezona göre değişmekle beraber 10 – 15 dakika kadar sürüyor. Kızağınızla Çıldır Gölü üzerinde kayarak unutulmaz bir deneyim yaşadıktan sonra, kasabaya döndüğünüzde bir fincan sıcak çikolata veya çay ile ısının. Bu eşsiz Türk macerasının anılarını yıllarca saklayacağınızdan emin olabilirsiniz!

Çıldır Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Çıldır Gölü, Doğu Ekspresi’nin son durağında yer alan Kars merkeze 65 km (1 saat 15 dakika) uzaklıkta yer alıyor. Kendi arabanızla gidecekseniz Çamçavuş’a doğru devam etmeniz ve ardından Akçalar sapağına dönmeniz gerekiyor. Gönülalan’a geldiğinizde sol taraftaki yol siz Çıldır’a götürür.

Kars’tan Çıldır Gölü’ne toplu taşıma ile ulaşmanın imkanı var, Kars Çıldır arası çalışan minibüs ve dolmuşlar aracılığıyla Çıldır’a ulaşabilirsiniz. Taksi kiralamalı ya da transfer hizmeti sağlayan firmalardan destek almak da alternatif bir seçenek.

Sonuç

Kars, ziyaret etmek için güzel ve eşsiz bir yerdir. Çarpıcı manzarası ve zengin tarihi, burayı hem yerli halk hem de turistler için ideal bir destinasyon haline getirmektedir. Çıldır Gölü ise özellikle kış sezonunda yürüyüş, atlı kızak ve balık tutma aktivitelerini sunan son derece keyifli bir yerdir.