Antalya’nın onlarca antik kentinden birini daha ziyaret ediyoruz. Sillyon Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinde kurulmuş. Diğer Pamfilya kentleri gibi Truva Savaşı sonrası kuzeyden gelen göçler üzerine bölgede yaşam başlamış ve antik kent inşa edilmiş.
Deniz seviyesinden 200 metre yükseklikte düz bir tepenin üzerine inşa edilen Sillyon Antik Kenti, günümüze kadar birçok depremle tahribata uğramış. Günümüze bir çeşme, anıt mezar, bir miktar sur duvarı ve birkaç mimari yapının bazı bölümleri gelebilmiş.


Tepenin batı yönü Helenistik çağlardan kalma surlarla çevrelenmiş. Surlar arasında kuleler, kapılar ve kente çıkan yollar bulunuyor. Tepede ise ev kalıntıları, sokaklar, sarnıç, Bizans Kilisesi ve Selçuklu dönemine yetiştiği için Selçuklu Camii yer alıyor. Tepenin güneybatı eteğinde ise 8bin kişilik tiyatro ve hemen yanına bir odeon inşa edilmiş.


Sillyon Antik Kenti, çevre düzenlemesi yapılmadığı için rahatlıkla gezilebilecek bir yer değil. Bir mimari yapıdan bir başkasına ulaşmak için otları aşmanız ya da yıkılmış duvarlara basmanız gerekiyor. Yürüme yolları belirsiz.
Zaten kentin terkedilmiş bir havası da var. Çobanların koyun otlattığı bir otlak halini almış. Antik kent yapılarının önlerinde de bilgilendirme panoları yok. Eğer kazılara başlansa, şöyle bir derlenip toparlansa güzel bir yer olacağa benziyor.


Sillyon Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir?
Denizden 16km içeride yer alan Sillyon Antik Kenti, Belek merkeze 21km, Serik merkeze 18km mesafede. Perge Antik Kenti‘ne olan uzaklığı ise 19km. Bölgeye vardığınızda aracınızı yol kenarına parkedip yukarı yokuş çıkmanız gerekiyor. Önce bir köy evinin bahçesinden geçiyor ve biraz yukarıda antik kent kalıntılarına ulaşıyorsunuz.