Nevşehir Kalesi: Yeraltı Şehrinin Üzerinde Şaheser

admin
|

Nevşehir’i kuşbakışı görebilen kale Nevşehir’de yer alan birkaç tepenin birinde, merkezdeki tepede yer alıyor. Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen Nevşehir Kalesi, Osmanlı döneminde Damat İbrahim Paşa tarafından onarılarak tahrip olmaktan kurtarılmış.

Nevşehir Kalesi’ni ziyaret ettiğimizde kalenin restorasyon ya da çevredeki düzenleme çalışmaları nedeniyle içine kadar giremedik.

Doğru yolu bulamazsanız aracınızla yıkık dökük binanların arasından geçmeye çalışırken bulursunuz kendinizi, böyle bir yola girdiğinizde devam etmeyin, geri dönün ve başka bir yol arayın.

Nevsehir Kalesi Yikinti Dokuntu Binalar
Nevsehir Kalesi Kentlesme Projesi

Kaleye doğru yoldan gittiğinizde, iki minareli cami olan Zülfikar Kılıç Arslan Camii‘ne kadar çıkarsınız. İsterseniz burada aracınızı parkedip kaleye kadar tırmanabilirsiniz. Ancak yol yokuş ve toprak üzerinden olduğu için biraz yorucu.

Nevsehir Kalesi Kilic Arslan Camii
Nevsehir Kalesi Gezi Notlari

Nevşehir’e gittiğinizde, kalenin bulunduğu tepenin çevresindeki yamaçlarda birçok yerin yıkılmış olduğunu görürsünüz. 11 mahallenin yıkılmasının nedeni ise Nevşehir Kalesi Etrafı Kentsel Yenileme Projesi.

Bu proje kapsamındaki çalışmalar, çok eski bir yerleşim yerinin, 1400 yıl öncesine ait bir yeraltı şehrinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Nevsehir Kalesi Yeralti Sehri Gezilecek Yerler
Nevsehir Kalesi Yeralti Sehri Gorulecek Yerler

Şehir içerisinde Ortodokslar için önemli bulgular içeren tarihi kilise ve manastıra da rastlandı. Tüf kayalara oyulu yapıların, dünyanın en büyük yeraltı şehrini oluşturduğu söyleniyor. Yapılan çalışmalar doğrultusunda 2018 yılında turizme kazandırılması hedefleniyor. Umarım Kapadokya’nın birçok şehri gibi burası da turizme layıkıyla kazandırılır.