Xanthos Antik Kenti

admin
|

Likya’nın en büyük kentlerinden biri olan Xanthos Antik Kenti, 1988 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası koruması altında. Kenti, ilk olarak 1838 yılında Charles Fellows kazmış ve bulduğu önemli eserleri Londra’ya götürmüş, günümüzde pek çok eser British Museum‘da sergileniyor.

Xanthos Antik Kenti’nin önüne kadar aracınızla gidebiliyorsunuz. Ortadaki geniş alana aracınızı park edip ödeme işlemlerinden sonra gezmeye başlıyoruz. Antik kenti gezebilmemiz için iki farklı yöne gitmemiz gerekiyor.

Sırtımızı gişeye verdiğimizde önce sol tarafı ziyaret ediyoruz. Bu alan, Xanthos Antik Kenti‘nin nekropolünün ve bazilikasının olduğu alan. Soldan devam ederseniz nekropole ulaşırsınız. 430 metre yürümeniz gerekir.

Dar patikada çalılıkların arasında yürümek biraz zor olabilir. Sağa dönersek bazilikanın bulunduğu alanı görmüş oluruz. Bazilikadan da geriye birkaç duvar kalıntısı kalmış sadece.

Xanthos Antik Kenti Sutunlu Yol
Xanthos Antik Kenti Bazilikasi

Xanthos Antik Kenti tarihi

Xanthos aslında savaşçı bir millete sahipti. Pers’lerin istilası üzerine sonuna kadar savaş Xanthoslular, kazanamayacaklarını anlayınca tüm kadın ve çocukları öldürmüşler.

Ardından kenti yakmış, kendilerini de bu alevlerin içine atarak intihar etmişler. Xanthos’un böyle trajik bir hikayesi var.

Xanthos Antik Kenti Tiyatrosu

Yangından kurtulanlar da olmuş ve kurtulanlar Xanthos şehrini yeniden ayağa kaldırmak istemiş. 100 yıl sonra çıkan bir yangın Xanthos’u tekrar vurmuş, ancak savaşçı bir soya sahip olan Xanthos insanları, şehri yeniden kurmuş ve uzun süre önemli bir merkez olarak varlığını sürdürmüş.

MÖ 429 yılında Atinalıların vergi sistemine karşı çıkan Xanthoslular bir savaşa sürüklenmiş. Büyük İskender burayı kuşatmış, ardından kent III. Antiochus’un eline geçmiş.

MÖ 2.yüzyılda Likya uygarlığının başkentliğini yapan Xanthos, MÖ 42 yılında Romalılar tarafından işgal edildikten sonra büyük bir kıyıma uğramış. Roma İmparatoru Markus Aurelius kenti yeniden inşa etmiş, lakin kent MS 7. yüzyılda Arap akınlarıyla birlikte terk edilmiş.

Xanthos Antik Kenti Bazilikasi

Parlak dönemlerinden çok trajik hikayeleri olan Xanthos Antik Kenti’nin diğer tarafında da agora, tiyatro, tiyatronun arkasında ise akropol yer alıyor. Akropolü görmek için tiyatronun arkasına kadar ilerlemeniz gerekiyor.

Tiyatronun yan tarafında bulunan yukarı doğru uzun yapı Harp Anıtı olarak adlandırılmış. Bu aslında MÖ 480’li yıllarda yapılmış bir mezar anıtı. 8,87m yüksekliğindeki bu anıtın kapağının altındaki mermer blokların orijinali 1842 yılında İngiliz Fellows tarafından Londra’ya götürülmüş.

Xanthos Antik Kenti Harp Aniti
Xanthos Antik Kenti Kral Mezari

Xanthos Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Xanthos Antik Kenti’ne giriş ücretli ve Müzekart geçiyor. Yaz sezonunda 08:30 – 18:30, kış sezonunda 08:30 – 17:00 saatleri arasında haftanın hergünü ziyaret edilebiliyor.

Xanthos Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir?

Kinik Köyü sınırlarında yer alan Xanthos Antik Kenti, ile Antalya Kaş arası 53km (1sa 5dk), Fethiye ile de 63km (50dk) uzaklıkta.

Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı olan Xanthos Antik Kenti’ne kadar gitmişken 6km güneyinde yer alan Letoon Antik Kenti‘ni ziyaret etmeyi unutmayın.