Alaçatı, cumbalı taş evlerin, renkli masaların, birçok butik otelin bulunduğu, ağaçlardan begonvillerin ve sardunyaların sarktığı ünlü, turistik yerlerimizden biri. İşte size Alaçatı’nın güzel birkaç tarafından bahsettik.
Alaçatı ile ilgili toz pembe bir görüntü gelir, geçer, görüntü ileri sarar ve İşte Alaçatı’nın gerçek tarafları altyazılı bir görüntü çıkar karşınıza.
Yaz dönemlerinde, özellikle bayramlarda bir at arabasının geçebileceği genişlikteki yollar tıka basa olur, özellikle meydanında oturacak yer değil, ritmik adımlarla yürümek bile mümkün olmayan bir yerdir Alaçatı.
Yürüsen de yürüyecek yer yoktur. Ya bir kafe, ya da otele gidiyorsunuzdur da ancak öyle. Beklediğimden çok küçük bir yer çıktı, sadece birkaç sokağı var. Bu kötü bir şey değil, lakin burada işin cılkı çıkmış vaziyette.
Alaçatı’da deniz olmadığından, bir denize gireyim diyeceğiniz bir yer olmamasına rağmen popülasyonu bir hayli fazla.
Keşfetmek, nasıl bir yer olduğuna bakmak için gidilesi bir yer her yerin gidilesi olduğu kadar. Lakin giderseniz ikinci defa gitmek için cebinizde paranın olması ve sizin boşa para harcamayı seviyor olmanız gerekli.
Normalde yiyeceğiniz veya içeceğiniz aynı ürünün 3-5 katı fazlasını ödeyebileceğiniz bir yer. Sanki Avrupa’da euro ile yiyorsunuz da aynı makarnayı 4 ile çarpıyormuşsunuz gibi düşünün.
Alaçatı’ya geldiniz ve bir şeyler yemek isterseniz Alaçatı’nın meşhur sokakları arasındaki süslü kafeler yerine, bu tip ticari faaliyetlere maruz kalmamak için Alaçatı değirmenlerinden önceki kafe ve restoranları tavsiye ederim.


Alaçatı, antik dönemde Agrillia olarak söyleniyormuş. Bir Osmanlı aşireti bu bölgeye geldiğinde, bölgenin adı zamanla Alacaat olarak söylenmeye başlamış. 1830’lu yıllarda, bugün caddeye adı verilen Hacı Memiş Ağa, Sakız adasındaki Rumları bu bölgeye çağırmış ve eskiden bataklık olan bölgeyi kurutmaya çalışmışlar.
Rumlar, bugünkü Alaçatı’da taş evlerini kurmuş, ancak mübadele sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlar. Yerlerine gelen Türkler ise bölgeye tütün ekip verim alamamış ve fakirleşmeye başlamışlar.
Sörf tutkunlarının Alaçatı’yı keşfetmesiyle birlikte restoranlar, oteller derken ticari zincir almış başını gitmiş ve bugünkü haline ulaşmış. Alacaat ismi de söylemi zor olduğu için zamanla değişmiş ve Alaçatı olmuş.

Alaçatı’nın en eski yapıları 1850’li yıllardan kalma taş yel değirmenleri. Alaçatı’nın ortasında küçük bir tepede inşa edilmiş olan taş yel değirmenleri gün batımında birbirinden güzel fotoğraflar çekebilmenizi sağlıyor. Burada bir yorgunluk çayı veya kahvesi içip gün batımını izleyebilirsiniz.
Alaçatı saf haliyle her sokağı tarihin bir ürünü. Alaçatı’nın, bir boncuk gibi yanyana dizilmiş cumbalı taş evlerini daha rahat görmek ve Alaçatı sokaklarında sokaklarında rahatlıkla yürümek için yaz sezonu dışında gitmenizi öneririm. Bahsettiğim gibi yazın bir hayli kalabalık oluyor.
Alaçatı’nın en hareketli noktası Kemalpaşa Caddesi. Burası Alaçatı’nın merkezi oluyor, hareketli ve kalabalık. Hacı Memiş’in de butik bir havası olsa da, oranın da tenha olduğunu söyleyemeyiz.


Alaçatı’da ne yapılır?
Alaçatı çarşı
Alaçatı’nın renkli ve güzel kapılı evleri, çiçekli sokakları ve çarşı gezmesi çok keyifli yerlerden. Alaçatı’nın merkezi yılın birçok günü çok kalabalık olsa da, adım atacak yer olmasa da, burayı seven de çok seviyor. Sezon dışı gelirseniz çarşı içerisindeki birçok yerin kapalı olduğunu görebilirsiniz.
Çarşı içerisinde çok sayıda hediyelik eşya dükkanı ve restoranlara rastlayabilirsiniz. Mekanlar yaratıcı fikirlerle ve zevkle dizayn edilmiş. Bu da canlı, cıvıl cıvıl bir çarşı olmasını sağlamış. Sokaklarında yürürken keyif alıyorsunuz. Fiyatlar birçok yere göre yüksek elbette. Ancak buraya gelen insanlar bunu bilerek buraya geliyor.
Alaçatı rüzgar sörfü
Alaçatı rüzgarı ile ünlü bir yer. Yıl boyunca eksik olmayan rüzgarı Alaçatı’ya yakın plajları da dünyanın sayılı rüzgar sörf alanlarından biri haline getirmiş.
Hızla derinleşmeyen denizi, eksik olmayan, ancak dalga da konumu itibarıyla dalga da yapmayan rüzgarı burayı rüzgar sörfü alanında tercih edilen bir yer haline getiriyor. Alaçatı’nın yakınında bulunan sörf okullarından eğitim alabilir ya da sörf ekipmanları kiralayabilirsiniz.


Alaçatı, windsurf ve kitesurf‘ün tercih edilen noktalarından. Çeşme ve Alaçatı plajları beach club’lar tarafından çevrelenmiş olsa da, tesislerin imkanlarından faydalanmadığınız takdirde hala ücretsiz olarak denize girilebilen yerler bulunuyor.
Alaçatı Port
Alaçatı port, Çeşme yarım adasının en eski limanlarından biri. Alaçatı port’un özelliği denize sıfır evlere teknelerden girilebiliyor olması. Kısaca en zenginlerin mekanı. Tekneler, site sakinleri tarafından arabalar gibi park ediliyor ve ev sakini olarak eve giriliyor.
Alaçatı’nın simgesi Port Alaçatı Marina, aynı zamanda lüks restoranlar tarafından işletilen, rakı balık ya da kahvaltı için tercih edilen bir yer.
Alaçatı Ot Festivali
Alaçatı’nın meşhur festivalleri arasında en meşhuru ot festivalidir. alaçatı bölgesinde yetişen şifalı otların sergilendiği, satıldığı, çeşitli etkinlik ve yarışmaların düzenlendiği, yemeklerin yapıldığı Alaçatı Ot Festivali özellikle Ege bölgesinden çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Alaçatı of festivalinin tarihi genelde Nisan ayında oluyor, bu festival bir nevi yazın açılışını yapıyor. Ama Alaçatı ot fesitivali bir hayli kalabalık oluyor.
Alaçatı kahvaltı mekanları
Alaçatı, Türkiye’nin en turistik ve popüler yerlerinden biri. Bunun da Alaçatı serpme kahvaltı fiyatları üzerinde direkt etkisi var. Kahvaltı mekanlarına, fiyatlarından haberdar olarak gidin mutlaka.
Katre Kahvaltı
Kahvaltısı ve sunumu gayet başarılı, müşteriye olan ilgileri de yeterli düzeyde. Ortam son derece renkli ve sunumları da hızlı. Çay sınırsız. Havuz başında keyifli bir kahvaltı yapmak isteyenlere birebir.

Bumba Breakfast Club
Alaçatı’nın en popüler kahvaltı yerlerinden biri. Popüler olmasından dolayı kalabalık olabliyor. Sırada beklemeyi göze almanız gerekiyor eğer rezervasyonunuz yoksa. Arabalar için de park alanı sorunu olabiliyor, zaman zaman. Uygun bir yere park edip yürüyerek gelmek en rahatı.

İlgili ve güleryüzlü çalışanların olduğu Bumba Breakfast Club’da alacağınız serpme kahvaltıda, kahvaltıda olması gereken her şey bulunuyor. Çeşitleri bol ve bazı yiyecek ve içecekler hariç eksilen ürünleri tamamlatabiliyorsunuz. Çay ve pişi sınırsız.
Ekmek Kokusu Kahvaltı Alaçatı
Alaçatı’da serpme kahvaltıya zorunlu tutmayan mekanlardan biri. Serpme kahvaltıyı fazla bulan misafirler için alternatif seçimler mevcut. Lezzetli sunumuyla yüz güldüren bir yer. Hayvan sever bir mekan.

Alaçatı’da nerede kalınır?
Alaçatı’da çadır kampı için bir yer yok, konaklamak için tek seçenek Alaçatı’nın her sokağında çok miktarda karşımıza çıkan butik oteller. Otellerin fiyatları da az değil, merkeze doğru fiyatlar arttıkça artıyor.
Otellerin çoğu 150 yıllık Rum evlerin restore edilmiş hali, çoğu da taş ev. Her ne kadar dekorları çok iyi olsa da, fiyatları sahiden abartı. Tabii günlük ve haftalık kiralık ev de bulabiliyorsunuz.
Alaçatı nerede ve nasıl gidilir?
Alaçatı’ya havalimanı üzerinden gitmek isterseniz Adnan Menderes Havalimanı Alaçatı arası 85km (1sa). Bunun için Adnan Menderes Havalimanı’ndan araç kiralamanız gerekiyor. Eğer araç kiralamak istemiyorsanız Havaş servislerine belli bir ücret ödeyerek Alaçatı Otogar’a kadar ulaşabilirsiniz.
İzmir merkez Alaçatı arası 76km (1sa 5dk), İzmir’den Alaçatı’ya ulaşım için İzmir Çeşme minibüslerini kullanabilirsiniz. Havalimanından ya da İzmir Otogar’dan Çeşme Seyahat otobüs firmasını kullanarak da Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz.
Alaçatı’ya otobüs ile ulaşım da mümkün. Alaçatı’ya giden otobüs firmaları çok sayıda var. Her ne kadar otobüs firmaları sefer sayıları artırıyor olsa da tatil dönemlerinde erken rezervasyon yaptırmazsanız ortada kalabilirsiniz.
Ankara Alaçatı arası mesafe 675km (8sa), İstanbul Alaçatı arası 580km (6sa 30dk), özel aracınızla ulaşmak isterseniz lazım olabilir.