Ankara Tren Garı Güzergahları ve YHT

admin
|

Ankara Garı, Türkiye’nin başkenti Ankara’nın Altındağ ilçesinde, tarihi ve modernin kesişim noktası Hacı Bayram Mahallesi’nde yer alıyor. TCDD’nin ana istasyonu olarak hem tarihi hem de fonksiyonel bir öneme sahip.

Ankara Garı Tarihi

31 Aralık 1892 tarihinde hizmete açılan ilk bina, Chemins de Fer Ottomans d’Anatolie (Osmanlı Anadolu Demiryolları) tarafından inşa edilmiş, bu yapı, Ankara’nın ve ülkenin gelişimine tanıklık etmiştir.

Başlangıçta CFOA tarafından yönetilen gar, zamanla Türkiye Cumhuriyeti’nin demiryolu ağının gelişimiyle birlikte evrim geçirdi. 1924’te Anadolu – Bağdat Demiryolları tarafından yönetilmeye başlanan ve daha sonra 1927’de devletleştirilen gar, TCDD’nin denetimi altına girdi. Ankara’nın başkent oluşuyla birlikte, artan ihtiyaçları karşılamak amacıyla 1937’de yeni bir gar binası daha hizmete girdi.

Ankara Gari Istasyonlari Guzergahlari

1972 ile 2016 yılları arasında Sincan – Kayaş Banliyö Trenleri’ne ev sahipliği yapan istasyon, Başkentray projesi kapsamında 2016’da büyük bir yenilenme sürecine girdi. Bu süreç, istasyonun daha modern ve kullanışlı bir hale getirilmesini sağladı.

Gar, Başkentray projesiyle birlikte yenilenmiş ve 2018’de yeniden hizmete açıldı. Aynı zamanda, Yüksek Hızlı Trenlerin (YHT) işletildiği dönemde de önemli bir rol oynadı. 2005 yılında ise Türkiye’nin inşaat mühendisliği mirası içinde özel bir yere sahip olacak şekilde, 50. Yılda 50 Eser listesine dahil edildi.

Gar, şehrin sosyal yaşamına yakınlığı ve İstasyon Caddesi üzerindeki konumuyla Ankara’nın sosyal ve kültürel yaşantısına önemli katkılar sağlamıştır. Ankara Garı’nın inşası, şehrin kültürel dokusuna yeni bir soluk getirmiş ve Ankara Kalesi’nden başlayarak yeni gar binasına uzanan bir kültür koridorunun oluşmasına öncülük etmiştir.

Bu kültür aksı, zamanla Ankara’nın modernleşme sürecinin bir simgesi haline gelmiş ve bu model, Eskişehir ve Balıkesir gibi diğer şehirlerde de benimsenerek uygulanmıştır.

Ankara Garı’ndan Hareket Eden Trenlerin Güzergahları

Ankara Garı’ndan hareket eden ve çeşitli destinasyonlara giden TCDD Taşımacılık’a ait anahat trenlerinin güzergahları ve sefer sayıları.

İzmir Mavi Treni: Ankara Garı’ndan başlayarak, Türkiye’nin batısına, Ege’nin incisi İzmir’e yolculuk eden İzmir Mavi Treni, Sincan istasyonuna uğradıktan sonra varış noktası olan Basmane’ye non-stop bir sefer yapar. Bu rota üzerinde her gün karşılıklı olarak bir sefer bulunmaktadır.

Ankara Ekspresi:Başkent Ankara’dan, Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’un tarihi Haydarpaşa Garı’na gitmek isteyenler için günlük seferler düzenlenmektedir. Bu tren Sincan’dan geçtikten sonra, direkt olarak İstanbul’un Asya yakasındaki son durak olan Haydarpaşa’ya ulaşır.

Doğu EkspresiAnkara’dan Kars’a doğru bir yolculuğa çıkmak isteyenler için hizmet veren Doğu Ekspresi, Kayaş istasyonunu da içine alan bir güzergahta Perşembe ve Cumartesi günleri Ankara’dan hareket eder.

4 Eylül Mavi Treni: Ankara’dan Malatya’ya seyahat etmek isteyenler için hizmet veren 4 Eylül Mavi Treni, Kayaş istasyonundan geçerek Cuma ve Pazar günleri Malatya’ya sefer yapar.

Güney Kurtalan Ekspresi: Güney Kurtalan Ekspresi, Kurtalan yönünde ilerleyerek Ankara’dan başlangıç yapar ve Kayaş istasyonundan geçer. Pazartesi, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Kurtalan kalkışlı olarak 1 sefer sunuluyor.

Turistik Doğu Ekspresi:Bu tren, Ankara’dan Kars’a doğru seyahat etmek isteyenler için hizmet vermektedir. Haftada üç kez, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri Kars’a doğru yol alır. Bu özel tren, seyahatseverlere, Türkiye’nin doğusuna doğru seyahat ederken muhteşem manzaralar eşliğinde bir yolculuk deneyimi sunar. Yılın belirli dönemlerinde, sadece Aralık ve Mart ayları arasında işletilen bu tren, karlı peyzajları ve doğal güzellikleri keşfetmek isteyenler için idealdir.

Van Gölü Ekspresi: Ankara’dan Van Gölü’nün yanı başında yer alan Tatvan’a kadar olan mesafeyi kat eden Van Gölü Ekspresi, haftada iki kez sefer yapar. Salı ve Pazar günleri Ankara’dan Tatvan’a doğru hareket ederken, Salı ve Perşembe günleri Tatvan’dan Ankara’ya geri döner. Bu tren, özellikle doğu Anadolu’nun doğal ve kültürel zenginliklerini keşfetmek isteyen macera ve manzara tutkunları için bir fırsat sunar.

B21 Ankara – Polatlı Bölgesel Treni: Ankara’dan başlayıp Polatlı’ya kadar sefer yapan bu tren, her gün yolcularına hizmet sunar. Ankara Garı’ndan kalkış yapan B21, gün içerisinde Polatlı yönüne toplam 5 sefer yapar, Polatlı’dan dönüşte de 6 sefer düzenler. Bu tren, özellikle Ankara ile çevresindeki yerleşimler arasında seyahat etmek isteyen bireyler için önemli bir ulaşım alternatifidir.

B1 Sincan – Kayaş Banliyö Treni: Ankara’nın iki önemli banliyesi Sincan ve Kayaş arasında hizmet veren B1 Banliyö Treni, Hipodrom istasyonundan hareket ederek Yenişehir istasyonuna kadar sefer yapar. Bu güzergah üzerinde seferler sabah 06:00’dan akşam 21:00’a kadar her 15 dakikada bir gerçekleşir. Gece saatlerinde, yani 21:00 ile 23:00 arasında ise sefer sıklığı 30 dakikaya düşer. B1 hattı, Ankara’nın şehir içi ulaşımında kritik bir role sahip olup, sık ve düzenli seferleriyle günlük yaşamın hareketliliğine katkı sağlar.