Bursa Arkeoloji Müzesi: Tarihe Tanıklık Eden Muhteşem Eserler

admin
|

Bursa, konumu itibarıyla birçok medeniyetin yaşandığı bir yer. Asya ile Anadolu arasındaki etki alanında yer aldığından antik çağdaki önemli geçiş noktalarından biriymiş. Bithynia ve Mysia bölgeleri bugünkü Bursa ve çevresine kurulduğundan, yapılan arkeolojik kazılar sonucu çok sayıda tarihi eserler bulunmuş. Bu eserlerin bir kısmı yeşillikler içinde bir müzede, Bursa Arkeoloji Müzesi‘nde sergileniyor.

Bursa Arkeoloji Müzesi, bugünkü binasına taşınmadan önce bir lisede başlamış sergi hayatına, ardından tarihi eserler Çelebi Sultan Mehmet’in yaptırdığı Yeşil Medrese’ye taşınmış. Günümüzdeki binasının 1972 yılındaki inşasından sonra eserler buraya getirilmiş.

Bursa Arkeoloji Müzesi ziyarete değer koleksiyonları görebileceğiniz müzelerden. Birkaç salonu var ve her salonda ismine göre farklı dönemin eserlerini görüyoruz.

Miyosen dönem, Frig Krallığı eserlerinin sergilendiği Salon 1’de MÖ 6000’li yıllara dayanan, Uluabat Gölü çevresinde yer alan Bursa’nın ilk yerleşim yeri Aktopraklık Höyük ile Şahinkaya Mağarası‘nda bulunan tarihi eserler ve Paşalar Fosil Yatağı‘nda bulunan hayvan fosilleri sergileniyor.

Bursa Arkeoloji Muzesi Pasalar Fosil Yatagi
Paşalar Fosil Yatağı'nda bulunan hayvanların fosilleri
Bursa Arkeoloji Muzesi Kybele Tapinagi Modeli
MÖ 7. yüzyılda yapılmış bir Kybele Tapınak modeli

Roma dönemine ait bronz Apollon Heykeli ve bronz Athena Heykeli ise Taş Eserler Salonu’ndaki öne çıkan eserlerden. Bunların yanısıra mezar stelleri, lahit parçaları, frizler ve türlü türlü heykelleri görebilirsiniz.

Bursa Arkeoloji Muzesi Apollon Athena Heykelleri
Zeus'un oğlu ve Artemis'in kardeşi Apollon ile Zeus'un kızı ve Atina'nın baş tanrıçası Athena heykelleri
Bursa Arkeoloji Muzesi Tarihi Eserleri

Arkaik Çağ ve Doğu Roma Bizans dönemine ait eserlerin sergilendiği iki numaralı salonda da Ahmetler Nekropolü ve Bursa Tümülüsü‘den çıkarılan eserler sergileniyor. Roma dönemindeki eserlerin sergilendiği aynı salonun üst katında da sikkeler sergileniyor.

Bursa Arkeoloji Muzesi Gorulecek Tarihi Yerler
Bursa Arkeoloji Müzesi Roma dönemi eserleri
Bursa Arkeoloji Muzesi Iskelet Heykeli
Ölenler, bir bebeğin anne karnındaki duruşu gibi ayakları karın bölgesine çekilmiş, eller çene altında birleştirilmiş olarak gömülüyormuş.

Mozaik kalıntıları arasından geçerek vardığınız Üç Pınar Tümülüsü Araba Buluntuları Salonu‘nda da MÖ 6. yüzyıla dayandırılan ve Akhamenidler dönemine ait bir tümülüsün aslında uygun olan rekonstrüksiyonu sergileniyor.

Mezarın kazı çalışmalarında bulunan tekerlek parçaları ve at koşum takımları örnek alınarak hazırlanan bir savaş arabası, atlarıyla birlikte sergileniyor. Bu kazı çalışmaları Balıkesir ve Bursa müzeleri tarafından Üçpınar Köyü’nde gerçekleşmiş.

Bursa Arkeoloji Muzesi Uc Pinar Tumulus Mezari
Müzedeki Üç Pınar Tümülüsü mezar alanı örneği
Bursa Arkeoloji Muzesi Uc Pinar Tumulus Atlari
Tümülüste bulunan at arabası parçalarından örnek alınarak yapılan savaşçı at arabası

Bursa Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Bursa Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücretsiz. Yazın 09:00 – 19:00, kışın 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Bursa Arkeoloji Muzesi Binasi
Bursa Arkeoloji Muzesi Kulturpark

Bursa Arkeoloji Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Bursa Arkeoloji Müzesi, Çekirge Caddesi yanında, Bursa’nın önemli parklarından biri olan Reşat Oyal Kültür Parkı içinde bulunuyor. Kültürpark’a metro ile gelmek mümkün, Kültürpark durağından inip birkaç dakikalık yürüyüşle müzeye ulaşabiliyorsunuz.

Çekirge Caddesi üzerinden giriş yapmak isterseniz, her ne kadar özel bir alan gibi görünse de Hakim Evi’nin kapısından girip sağ taraftan devam ederek Kültürpark’ın içinden geçiyor ve müzeye ulaşabiliyorsunuz. Hakim Evi’nin kapısı da Bursa Atatürk Evi Müzesi’ne bakıyor. Arkeoloji müzesini gezdiğiniz zaman Atatürk Evi’ni de gezin mutlaka.

Sonuç

Bursa Arkeoloji Müzesi’ndeki her bir eserin ardında yatan hikayeler, zamanın ötesinden sesleniyor. Bu müzede geçirdiğimiz her an, tarihin sayfalarında bir yolculuk gibi.