rotasenin.com

Gordion Antik Kenti ve Müzesi: Kral Midas ve Yazılıkaya

İçinde Gordion Antik Kenti ve Yazılıkaya Anıtı‘nın bulunduğu Frigya, çok geniş alana yayılmış bir vadi. Günümüz sınırlarını düşünecek olursak Kütahya, Afyon ve Eskişehir sınırlarında yer alan bu, birbirinden güzel eserlere ve manzaralara sahip Frigya Vadisi, henüz çok bilinen bir yer değil.

Friglerin Gordion (Yassıhöyük) ile birlikte iki önemli merkezinden biri olan Midas (Yazılıkaya) kenti, Friglerin ana tanrıça sayılan Kybele’ye tapındıkları kült merkezlerinden biri.

Yazılıkaya Açık Hava Kutsal Alanı veya Gordion Antik Kenti, Dağlık Frigya denilen Frig vadisindeki önemli bir gezi noktası. Gordion, Frig krallığının başkenti olarak kullanılırken, Midas’ın şehri ise dini bir merkez olarak kullanılmaktaymış.

Kral Midas kimdir?

Asurlular için Muşkili Mita olarak bilinen Kral Midas, MÖ 738 – MÖ 696 yılları arasında Gordion’da yaşamış bir Frigya kralı.

Yaşamı boyunca üzerine çok defa mitolojiler yayınlanmış, dokunduğu her şeyi altına çevirmesinin yanı sıra eşek kulaklarıyla da ün salmış bir kral. Önceki kral Gordion’un ölümüyle Frig Vadisi’ne ilk girecek olan kişinin kral seçilmesi Midas’ın şansı olmuş ve başa o geçmiş.

Frig Vadisi'nde (Dağlık Frigya) Midas Antik Kenti
Frig Vadisi'nde (Dağlık Frigya) Midas Antik Kenti

Midas Antik Kenti tarihi hakkında bilgi

Kayalık bir alan üzerinde bulunan Midas, binlerce yıl önce Frigya Vadisi’ne inşa edilen tarihi bir yer. Bu bölgede ilk yerleşimin MÖ. 3000’li yıllarda olduğu belirlenmiş ve daha sonra Roma ile Bizans dönemi de bu yerleşim yerini kullanmış.

Bundan yaklaşık 200 yıl önce, 1800 yılında Albay William Martin Leake tarafından keşfedilmiş. Günümüzde antik kentin yamaçlarında Yazılıkaya Köyü’nün sakinleri oturuyor. Frigya Vadisi’nde gezilecek birçok tarihi yapının aksine, Midas Antik Kenti’nin etrafı korunaklarla çevrili.

Yazılıkaya (Midas Anıtı)

Midas Antik Kenti içinde agorası, sarnıçları olan tarihi bir kenttir. Kente giriş yaptığınızda karşınıza çıkan eser, kentin en önemli yapısı, yüksekliği 17 metre, genişliği ise 16,50 metre olan Yazılıkaya.

Bu yapı Frigya sanatının önemli yapıları arasında yer alıyor. Geometrik şekillerle süslenen ve üzerinde yazılar olduğu için bölge halkı tarafından Yazılıkaya olarak bilinen, fakat sol tarafında farkedilen MIDAI harflerinden dolayı Midas Anıtı olarak geçen bu anıtta onca şey yazıyor olmasına rağmen bizlere ne anlattığı belli değil. Çünkü Frig yazısı günümüzde hala açığa çıkartılamamış.

Midas Antik Kenti Yazılıkaya Anıtı
Midas Antik Kenti Yazılıkaya Anıtı

MÖ 500’lü yıllarda inşa edilen bu eser üzerindeki bir miktar çatlak haricinde günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiş. Yazıtın ortasındaki açıklıkta Kybele’nin bir heykeli olduğu düşünülüyor. Çünkü bu anıt Ana Tanrıça Kibele’ye adanmış bir açık hava tapınağı.

Yazılıkaya’dan hemen sonra görünen ve Kapadokya’daki ii Kalesi’ne benzeyen yapı da Kırkgöz Kayalıkları. Kolay yontulabilen kayanın oyulmasıyla odalar inşa edilmiş ve odalar arası geçişler yine kayaların oyularak merdivenler oluşturulmasıyla sağlanmış.

Yazilikaya Kirkgoz Kayaliklari Gezisi
Midas Antik Kenti Kirkgoz Kayaliklari

Yolun devamında Yazılıkaya‘nın bir boy küçüğü olarak inşa edilmeye başlanan, fakat bitirilemediği için Bitmeyen Anıt olarak da ifade edilen bir yapı ile karşılaşıyoruz.

Kucuk Yazilikaya Bitmeyen Anit
Midas Antik Sehri Basamaklari

Midas’ta çok sayıda sarnıç var. Kayalara oyulmuş olan sarnıçlar, basamaklarla inilebiliyor. Aşağısı karanlık, biraz da çöpler birikmiş durumda, çöplere sinekler dadanmış, çok sayıda sinek uçuşuyor sarnıçlarda.

Midas şehrindekiler bu sarnıçlarda biriken sulardan gideriyormuş su ihtiyacını. Sarnıçların dibini görmek istiyorsanız, kenarından aşağıya uzanmaya çalışmayın, paşa apşa inin aşağıya. Zira yüksekten görmeye çalışmak tehlikeli olabilir.

Midas Antik Sehri Sarniclari
Midas Antik Sehri Sarnica Girerken

Midas Antik Kenti’ni gezerken Yazılıkaya ile birlikte birçok kaya mezarı, kaya kabartmaları, yine kayadan yapılmış anıtlar, sarnıç ve sunak yerlerine sıklıkla rastlıyoruz.

Midas Antik Kenti Kaya Mezari Alanlari
Midas Antik Kenti Yontulmus Taslar

Midas Antik Kenti’nde sadece Midas Anıtı yok, burası sarnıçları, nekropolü, agorası olan bir antik kent.

Yaklaşık 1,3km’lik yürüyüş alanını gezmek yeterli. Girişteki haritaya bakarak tepenin etrafını tamamen gezmek isteyip istemeyeceğinize siz karar verin. Bizim gezdiğimiz alan kadarını gezmek için yaklaşık 1 saatinizi ayırmanız gerekiyor.

Güneşli bir havadaysanız, güneşten korunacak bir gölgeliğe pek rastlanmadığından yanınızda su bulundurun. Ve tepenin üst tarafına çıkmak için birkaç dakika ahşap merdivenlerden tırmanmak gerekiyor, başka bir zorluğu yok.

Midas Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir?

İçerisinde Yazılıkaya gibi tarihi öneme sahip eserlerin bulunduğu Midas Antik Kenti’ne ulaşım Eskişehir’e 80km mesafede bulunan Han ilçesinde, Yazılıkaya köyünde yer alıyor.

Özel aracınız varsa Midas Antik Kenti ile birlikte Frigya Vadisi’ndeki birçok yapıyı rahatlıkla gezebilirsiniz. Midas Antik Kenti’ne giriş ücretsiz.