Lagina Hekate Muğla ilinin Yatağan ilçesine bağlı tarihi alan Karyalıların dini merkezi konumundaymış. Lagina harabelerine 11km uzaklıktaki Stratonikeia ise siyasi merkez olarak kullanmışlar.
Bu iki kent kutsal yol ile birbirine bağlıymış. Harabelerin bulunduğu alana girdiğinizde karşımıza öncelikle Propylon adında anıtsal bir giriş kapısı bulunuyor. Ayakta kalan yapıları ve tarzı bize Didim’de gördüğümüz Apollon Tapınağı‘nı çağrıştırdı hemen.


Propylon, başka bir kapıyla stoaya bağlanıyor. Stoalar, Antik Yunan’da üstü kapalı sütunlu galerilere verilen ad. Lagina Kutsal Alanı‘nın dört tarafı da stoalarla çevrili. İçeride bulunan tüm yapılar stoalar tarafından çevrelenmiş.


Lagina harabelerinin ortalarına doğru ilerlediğinizde karşınıza altar, şapel ve Bizans yapısı ile Hekate Tapınağı çıkıyor. Tapınak ve çevresi ilk olarak Türk bilim adamları tarafından yürütülen kazılar sonucu ortaya çıkarılmış. Yapılara bakarsanız kazılan alanın yüksekliği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Yüzyıllar boyu yapılar kum ve toprakla kapanmış. Kazının öncüleri ilk Türk arkeolog Osman Hamdi Bey ve Halit Ethem Bey‘dir.
Lagina Hekate giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?
Lagina Örenyeri ücretsizdir ve yazın 09:00 – 19:00, kış sezonunda 08:00 – 17:00 çalışma saatleri arasında, tatil günü olmaksızın haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.
Lagina Hekate nerede ve nasıl gidilir?
Milas Muğla karayol üzerinde Yatağan beldesinde İnönü Bulvarı’ndan Turgut tarafına dönün. 10km sonra Turgut’a vardığınızda yol üzerinde peşi sıra iki kahverengi Lagina tabelası göreceksiniz. Anayoldan 180 derece sağa doğru dönün, Lagina yoluna girmiş olursunuz. 500 metre içeride Lagina Örenyeri’nin girişini görürsünüz. Aracınızı müsait bir yere park edip gezmeye başlayabilirsiniz.
Osman Hamdi Bey Konağı
Lagina Kutsal Alan’da yapılan kazıları başlatan kişi Osman Hamdi Bey’dir. Kazılar 1891 – 1893 yılları arasında gerçekleşmiş. Osman Hamdi Bey’in bu yıllarda Turgut beldesinde kaldığı ev ziyarete açık. Muğla’da önemli kişilerin evleri bu evde yapıldığı gibi restore edilerek halkın ziyaretine açılıyor. Kültür turizmine katkı sağlayan bu çalışmaların artmasını umuyoruz.


Müzenin alt katın tamamı Osman Hamdi Bey’in tablolarının replikasyonlarından oluşan bir sergi alanı. Silah Tüccarı, Leylak Toplayan Kız, Hahve Ocağı, Kaplumbağa Terbiyecisi gibi birçok önemli tablonun kopyasını görüyoruz. Üst katta ise ev sahibinin odaları olduğu gibi sergileniyor, daha çok etnografya müzesi havasında. Duvar saatleri, dikiş makineleri, masalar, dolaplar, radyolar gibi eskiden kullanılan birçok eşyayı burada görebilirsiniz. Osman Hamdi Bey’in Lagina Hekate Kutsal Alanı’nda yaptığı kazı çalışmaları sırasında çekilmiş fotoğrafları da bulunuyor.


Lagina’dan anayola çıktıktan sonra sağa doğru devam ettiğinizde yol üzerinde Osman Hamdi Bey Evi yazılı, sola doğru işaret eden kahverengi bir tabela görürsünüz. Okun istikametine gittiğinizde genişçe bir meydana gelirsiniz, ardından karşınızda Osman Hamdi Bey Konağı belirir.