Ürgüp Müzesi

admin
|

Ürgüp’ün merkezinde yer alan Ürgüp Müzesi, hem etnografik hem de arkeolojik eserlerin sergilendiği küçük ve sevimli bir müze. Ürgüp ve civarını ilgilendiren eserlerin sergilendiği müze Ürgüp ziyaretinizde uğramanız gereken ilk yer olmalı.

Kapadokya’yı ve daha geniş alanları kapsayan Anadolu’nun belli bir kesimi milyonlarca yıl önce bir denize sahipti.

Kapadokya çevresinde bulunan volkanik dağların patlaması sonucu deniz kurumuş ve lavlarla dolmuştur. Denizin var olduğu dönemlerde yaşayan deniz canlılarına ilişkin fosilleri de Ürgüp Müzesi’nde görmek mümkün.

Bu fosiller, Anadolu’daki bir iç denizin varlığını kanıtlıyor. Arkeoloji galerilerinde Eski Tunç Çağı’ndan itibaren başlayarak Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma sikkeler, madalyalar, seramikler ve cam eserler sergileniyor.

Urgup Muzesi Arkeolojik Eserler
Urgup Muzesi Arkeolojik At Eserleri

Müzenin etnografya salonunda Ürgüp ve çevresinin yakın geçmişine ilişkin çeşitli objeler yer alıyor. Seramik eserler, el yazmaları, lambalar, taşlar, dokumalar gibi etnografik eserlerin sergilendiği salonda, insanların günlük yaşantılarında kullanılan birçok farklı eşyayı görebilirsiniz.

Urgup Muzesi Etnografya Salonu
Urgup Muzesi El Yazmasi Kitap

Müzenin ilk odasında yaklaşık 10 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir mamutun diş fosili sergileniyor.

Fillerin ataları sayılan mamutların kendilerini savunma amaçlı kullandıkları dişi, Ürgüp’e yaklaşık 7km mesafedeki Mustafapaşa‘dan çıkarılmış. Bana göre müzenin en güzel eseri, mamuta ait diş fosili.

Ürgüp ve civarında çıkarılan kaya ve mineral örneklerine de yer verilmiş müzede. Bazalt, sileksit, opal, akik, kalsit kristali, oniks taşlarının yanı sıra Ürgüp’teki Cemil Köyü civarındaki bir kiliseden getirilen fresk parçasını da görmek mümkün.

Urgup Muzesi Mamut Disi Fosili
Urgup Muzesi Kaya Ornekleri

Ürgüp Müzesi, Şht. Turan Caddesi üzerindeki Ürgüp Devlet Hastanesi’nin arkasında yer alıyor. Atatürk Bulvarı üzerindeki Mehmet Akif Ersoy Parkı‘nın içine girerek Ürgüp Müzesi‘ne ulaşabilirsiniz. Ürgüp Müzesi’ne giriş ücretsiz. Yaz dönemi 09:00 – 19:00 saatleri arasında, kış dönemi 08:00 – 17:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.