Kars Kalesi

admin
|

Kars Kalesi tarihi hakkında bilgi vermekle başlayalım. MS. 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzedi’nin emri ile veziri Firuz Akay tarafından yaptırılan Kars Kalesi; Merkez Kale veya İç Kale olarak da anılıyor. Timur’un şehri ve kaleyi yerle bir etmesinden sonra 16. yüzyılda Osmanlı devletinden Lala Mustafa Paşa, kaleyi ve kale çevresini yeniden yapılandırır, camiler, hamamlar kurar bu bölgeye.

Kars Kalesi’nin eteklerinde yakın zamana kadar evler, gecekondular vardı, ama son gittiğimde etekler olduğu gibi temizlenmişti, eteklerde bulunan camiler ise yıkılmamıştı. Sanırım bu camiler kullanılmıyor, ama tarihsel önemi bulunuyor. Kalenin bulunduğu tepeye çıkmak biraz yorucu olsa da Kars’ın manzarasını görmek için daha iyi bir yer yok.

Su kapısı, Kağızman kapısı, Behram kapısı olarak isimlendirilen 3 büyük kapısı ve ardında uçurum bulunan kuzey kapısı ile birlikte toplam 4 kapısı bulunan kale, 14. yüzyılda Timur tarafından yıkılmış ve 16. yüzyılda Osmanlı Sadrazamı Lala Mustafa Paşa tarafından yeniden inşa edilmiş.

Kitabelerde, kale surlarının 27 kilometre uzunluğa sahip olduğu ve toplamda 220 burçtan oluştuğu belirtiliyor. Vaktiyle, kuşatılması bir hayli zor olan kale, zaman içerisindeki tahribatlar sebebiyle günümüzde 3,5 km uzunluğunda ve 7 burçluk bir kale olarak çıkıyor karşımıza.

Kars Kalesi Gezilecek Yerler
Kars'ta gezilecek yerler listenizde yer alması gereken Kars Kalesi'nin dıştan görünümü

Tüm kaleler dıştan daha güzeldir. Kars Kalesi de öyle tabii, ama Kars Kalesi’ne çıkmanın avantajı Kars manzarasını ve dokusunu tepeden görebilmek.

Kışın karlı, yazın ise güneşle birlikte puslu havasını, eski Kars’ı ve tüm tarihi yapıları kaleye çıkarak görün derim. Önünde hiçbir engel olmadığı için yukarısı da, yukarı çıkarken aşacağınız yollar da üşütecek derecede rüzgarlı olduğundan, rüzgarlığınızı almayı unutmayın yanınıza.

Kars Kalesi Gezi Notlari
Kars Kalesi Topu

Kaleye kadar çıkmışken yukarıda neler olduğundan bahsedelim. Kars Kalesi’nin girişinde sağ tarafta Celal Baba türbesi bulunuyor. Kars Kalesi’nde ziyaretçilerin ilgi odağı olan türbe, 12. yüzyılda Kıpçak Gürcü savaşında hayatını kaybeden Karaman Celal Baba‘nın türbesi.

Savaş esnasında gösterdiği kahramanlıktan dolayı kalenin manevi sahibi sayılan Celal Baba, kopan kafasını eline alarak savaşmaya devam etmesi efsanesi ile de biliniyor.

Kars Kalesi Celal Baba Turbesi Binasi
Kars Kalesi Celal Baba Turbesi Ici

Türbeyi geçtikten sonra Kars Kalesi’ni ziyaret edenleri karşılayan bir top görürsünüz. Bu top Padişah I. Abdülhamit tarafından Kars’ın korunmasında kullanılması amacıyla gönderilmiş zamanında.

Şimdi ise kalenin başka bir simgesi. Buraya gelenler mutlaka top ile fotoğraf çektirirler ya da Kars ovası manzarasına topu da katarlar.

Kars Kalesi Tepeden Manzara Gorulecek Yerler

Sol tarafta minaresi olmayan Kale Camii vardır. Cami bizim ziyaretimizde kapalıydı. Merak edenler olursa camlarından içerisi görünüyor.

İçinin bir sıra dışılığı yok. Eskilerde kaleiçi denilen kale surlarının iç tarafına tüm ihtiyaçlar inşa edilirdi. İbadethaneler de bunlardan biriydi. Bu nedenle kalenin ortasında böyle bir yapı bulunuyor.

Kars Kalesi Kale Camii Binasi
Kars Kalesi Kale Camii Ici

Kalenin arka tarafında, nehir kenarında Kafkas Üniversitesi yer alıyor. Üniversitenin güzel bir binası var. Kars merkezdeki öğrenci sayısının gözle görülür bir biçimde artışını sağlayan bu üniversite, şehrin gelişmesine, büyümesine yardımcı olmuş.

Kars Kalesi giriş ücreti ne kadar?

Kars Kalesi’ne giriş ücretsiz. Daha doğrusu bir gişe veya herhangi bir güvenlik görevlisi bulunmuyor.

Birçok medeniyetin üstesinden gelmiş ama yine de kendi halinde bırakılmış bir kale. Bazı köşelerde çöp birikintileri, kale kapılarında boyanan isimler gibi, korunması gereken bir tarihi mirasta olmaması gereken şeyler gördük.

Kars Kalesi’ne nasıl gidilir?

Kümbet Camii tarafından geliyorsanız kaleye yürüyerek çıkmak mümkün. 15 dakika kadar sürüyor yukarı çıkmak. Yokuş yukarı yürüyeceğinizden yorulabilirsiniz. Kars genel olarak yüksek rakımlı olduğundan az oksijene sahip, bu sebeple yapacağınız küçük bir tırmanış bile normalden daha çabuk yorulmanıza neden olabiliyor.

Vaktiniz yoksa, çok yağmurluysa ya da yaşlınız varsa aracınızla da çıkmak mümkün yukarıya kadar. Kars Kalesi’nin Kars Çayı tarafından arkasına geçin, sağı takip ettiğinizde yukarı kadar çıkabilirsiniz.

Yukarıda bir restoran olduğundan insanlar buraya arabayla sıklıkla geliyor. Kars Kalesi manzarasındaki tarihi yerleri gezmek için Kars gezilecek yerler listesine de mutlaka göz atın. Oraya kadar gitmişken hiçbir şeyi kaçırmak istemezsiniz.