TBMM’nin ilk binası olan yapı Ulus Meydanı‘nın köşesinde, Atatürk Heykeli‘nin baktığı noktada yer alıyor. Ankara‘da bolca bulunduğu için Ankara taşı olarak da bilinen Andezit taşı ile yapılan binanın inşasına 1915 yılında başlanmış ve 1920 yılında büyük bir heyecanla açılmış.
Tarihi bina aktif olduğu dönemlerde idari odaları bulunuyordu. Günümüzde bu odalarda Atatürk’ün fotoğrafları, yağlı boya tablolar, silahlar, birçok özel eşya, Lozan Antlaşması’nın imzalandığı masa, Erzurum Kongresi mührü, Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan telefon santrali, mors yazıcısı, şifre makinesi gibi tarihi gözler önüne seren birçok eser sergileniyor. İçeride flaşlı veya flaşsız fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söylediler. Bu konuda biraz üzgünüm.
Müzenin bahçesine girip bilet aldıktan sonra girişe doğru ilerlerken karşılaşacağınız bir top bulunuyor. 1937 yılında Fransızlar tarafından yapılan top Schneider marka ve 105 mm çapında. Müzede fotoğrafını çekebildiğim tek eser bu top.

1924 yılında kadar aktif olarak faaliyet yürüten TBMM, 1961 yılında TBMM Müzesi adıyla ziyarete açılmış, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında ise çeşitli restorasyonlardan geçerek ismi Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak değişmiştir. Meclis 1924 yılından sonra, 180 metre sağındaki günümüzde Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan yapıya taşınmıştır.
Müzede ortadaki uzun koridorun sağ tarafındaki salon meclisin büyük toplantı salonu. Ortada bir kürsü bulunuyor, kürsünün üzerinde Osmanlı Türkçesi ile “Hakimiyet milletindir.” yazısı yer alıyor.
Kürsünün karşısındaki sıraların tamamı Bakanlar Kurulu’na, yanlardaki sıralar milletvekillerine, sağdaki balkon kordiplomatlar ve soldaki balkon dinleyicilere ayrılmış alanlardır. Balkonların altında bulunan boşluklar ise yayın mensuplarına ayrılmış.

Türkiye’nin ilk millet meclisi binasındaki eserler çok güzel sergilenmişler, Tarihin havası içeri girer girmez insanın tüylerini ürpertmeye başlıyor. Ankara gezilecekler listenize mutlaka ekleyin.