Mudanya Gezilecek Yerler: Yeşil Bursa’nın Mavi Yüzü
Mudanya, eski Rum evlerinin olduğu yerlerden biri. Çünkü mübadele zamanına kadar burada Rumlar yaşıyormuş. Dar sokaklardaki renkli evler bu dönemden kalma mimari yapılar. Her biri farklı renkte, kimi cumbalı evler pencerelerden süzülen çiçeklerle bezenmiş durumda.
Mudanya Tarihi
Mudanya’nın tarihi İyonlular’a kadar dayanıyor. MÖ 7. yüzyılda Myrlea ismiyle kurulan kent, Makedonya Kralı 5. Philippos (Filip) tarafından yıkılıyor ve kral başka bir isimle, Apameia ismiyle yeni bir şehir inşa ediyor.
Bizans döneminde Montania adıyla başka bir şehir daha inşa ediliyor aynı yerde. Osmanlı döneminde ilk olarak Orhan Bey tarafından fethedilen Mudanya, Mondros Mütarekesi’nden sonra İngiliz istilasına uğramış, ardından İngilizler yerini Yunanılara bırakmış.
2 yıldan uzun süre düşman işgali altında kalan Mudanya, yapılan savaşlar sonucunda düşmanın teslim olmasıyla birlikte 12 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuş. Dolayısıyla tarihte 12 Eylül Mudanya’nın kurtuluşu olarak geçmiş kayıtlara.
Mudanya Gezilecek Yerler
Mudanya’da tarihi Rum evlerini ve Mudanya Mütareke Evi Müzesi’ni gezmek dışında yapılabilecek pek bir aktivite yok.
Mudanya gezinizi planlarken Bursa’nın diğer tarihi yerlerini de göz önünde bulundurarak plan yapabilirsiniz. Mesela aynı gün içinde Trilye, Mudanya ve Cumalıkızık gezisi planlayabilirsiniz.
Mudanya Mütareke Evi Müzesi
Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Mudanya ilçe merkezinde yer alıyor ve Cumhuriyet tarihi açısından büyük bir öneme sahip. Bu müze, Kurtuluş Savaşı’nı sonlandıran Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı yerdir.
Müze, 18. yüzyılda inşa edilmiş ve daha sonra Türkiye’de şeker sanayisinin kurucularından biri olan Hayri İpar tarafından satın alınıp restore edilmiş. Günümüzde, anlaşmaya dair belgeler, fotoğraflar, döneme ait eşyalar ve o dönemde kullanılan odaların dekorasyonu sergileniyor.
Müzede, Türkiye adına görüşmelerde yer alan İsmet İnönü ve Asım Gündüz Paşa’nın çalışma ve yatak odaları, hatta bir hamam bile bulunuyor. Müzeye giriş ücretli olup, Müzekart sahipleri ücretsiz girebilir ve Pazartesi günleri dışında her gün ziyaret edilebilir.
Müze, Mudanya’nın merkezinde, İsmet İnönü heykelinin karşısında yer alıyor ve İstanbul’dan Mudanya’ya feribotla kolayca ulaşılabiliyor.
Rum Mahallesi
Tarihi Rum evleri Mudanya’nın Halitpaşa Mahallesi’nde, diğer adıyla Giritli Mahallesi’nde ve 12 Eylül Caddesi üzerinde yer alıyor. Bu mahallelerin başlangıç noktası ise limanın ve Mütareke Evi’nin bulunduğu geniş meydan.
Oradan içe doğru sokakları gezmeye başlayabilirsiniz. İlçenin, mimarı İtalyan Piçiretu olan tarihi merkezinde zaten sokakları denize açılan renkli evler hemen dikkat çekiyor. Her ne kadar bu tarihi mahallelerin çevresi beton yapılarla doldurulmuş ve sıkıştırılmış olsa da, tarihin
Tahir Paşa Konağı
18. yüzyılın önemli yapılarından olan bu konağın, yapılan restorasyonlarla eski halini kaybettiği söyleniyor. 2013 yılından beri Mudanya Kent Müzesi olarak hizmet veren bu iki katlı bina 18 odalı, büyük bir yapı. Alt kat sergi salonu, üst kat ise kent müzesi eşyalarına sahip.
Mudanya Apostoloi Kilisesi
Aydınpınar Kilisesi olarak da geçen kilise, Mudanya’nın Aydınpınar Beldesi’nde yer alıyor, yani Mudanya’nın merkezinde değil. Bu tarihi yapı 1922 yılında kiliseye çevrilmiş ve 1980 yılına kadar aktif bir cami olarak kullanılmış.
Mudanya’da Denize Girilecek Yerler
Açık deniz olmasından dolayı çoğunlukla dalgalı olan Mudanya’nın sahil kesiminde denize girilebilecek yerler var. Ama beklentinizi olabildiğince düşük tutun. Denizler genelde taşlı ve dalgaların kıyılarda yosun biriktirdiği yerler olabiliyor.
- M. Kemal Coşkun Öz Plajı: Mudanya’nın sahil kesiminde yer alan ve denize girilebilen popüler yerlerden biri.
- Burgaz Altınkum Halk Plajı: Yerli halkın tercih ettiği, kumlu sahile sahip bir plaj. Mudanya plajları arasında daha kumlu bir yapıya sahip.
- Altıntaş Köyü İç Yolu ve Gemlik Mudanya Yolu Kesişimi: Bu noktada, bir başka denize girilebilecek plaj daha bulunuyor.
- Kumyaka Halk Plajı: Mudanya merkezden biraz uzakta, Kumyaka mahallesinde bulunan bu halk plajı, yosunlarla kaplı olabilir.
- Tirilye Halk Plajları: Tirilye mahallesinde iki popüler deniz giriş noktası var; bunlardan biri Çamlı Kahve’nin altındaki sahil, diğeri ise Taşmahal Restorant’tan sonra gelen bölge.
- Eşkel Plajı, Söğütpınar Sahili ve Esence Plajı: Tirilye’den daha batıda, Mudanya’nın batısında bulunan bu plajlar, Mudanya ilçe merkezinden uzakta yer alıyor ve daha sakin, kumsal ve geniş sahiller sunuyor.
- Yalova’ya Karşı Yüzme Noktaları: Mudanya’nın karşısında Yalova’ya bağlı Armutlu ilçesine karşı yüzebileceğiniz bu plajlar, alternatif seçenekler arasında.
Bu plajlar, genellikle doğal yapıları ve taşlık sahilleri ile dikkat çekiyor. Ancak, beklentilerinizi çok yüksek tutmamak önemli, çünkü çoğunlukla dalgaların kıyılarda yosun biriktirdiği ve taşlık olduğu yerler olabiliyor.
Mudanya Nerede ve Nasıl Gidilir?
Mudanya, İstanbul tarafından gelenler ve Mudanya’yı gezmek isteyenler için kolay ulaşım yollarına sahip. Osmanlı döneminde olduğu gibi Mudanya İskelesi de Bursa’nın Marmara Denizi’ne açılan kapısı olduğundan hatırı sayılır bir hareketlilik var burada.
- BUDO ile Mudanya’ya ulaşım: Bursa’nın Mudanya ilçesi, Bursa ilinin kuzeyinde Marmara Denizi’nin güney sınırında yer alıyor. İstanbul’dan hareket eden BUDO feribotları ile 1sa 50dk’da Mudanya’da olabilirsiniz. BUDO sefer saatleri sayfasını inceleyerek hem Eminönü’nden hem de Büyükçekmece’den kalkan seferleri görebilirsiniz.
- İDO ile Mudanya’ya ulaşım: Yaklaşık 95 dakikalık bir yolculukla Beşiktaş, Kadıköy, Yenikapı – Bursa deniz otobüsünü kullanarak Bursa’ya geçebilirsiniz.
Bursa’nın sahil ilçesi olan Mudanya, İstanbul’a 2 saat (170km), Bursa merkeze 40 dakika (30km), dokusunu kaybetmemiş Cumalıkızık mahallesine 40 dakika (50km), hemen yanı başındaki Tirilye’ye ise yolları virajlı olduğu için 26 dakika (13km) mesafede.