Mudanya, eski Rum evlerinin olduğu yerlerden biri. Çünkü mübadele zamanına kadar burada Rumlar yaşıyormuş. Dar sokaklardaki renkli evler bu dönemden kalma mimari yapılar. Her biri farklı renkte, kimi cumbalı evler pencerelerden süzülen çiçeklerle bezenmiş durumda.
Mudanya’nın tarihi
Mudanya’nın tarihi İyonlular’a kadar dayanıyor. MÖ 7. yüzyılda Myrlea ismiyle kurulan kent, Makedonya Kralı 5. Philippos (Filip) tarafından yıkılıyor ve kral başka bir isimle, Apameia ismiyle yeni bir şehir inşa ediyor.
Bizans döneminde Montania adıyla başka bir şehir daha inşa ediliyor aynı yerde. Osmanlı döneminde ilk olarak Orhan Bey tarafından fethedilen Mudanya, Mondros Mütarekesi’nden sonra İngiliz istilasına uğramış, ardından İngilizler yerini Yunanılara bırakmış.
2 yıldan uzun süre düşman işgali altında kalan Mudanya, yapılan savaşlar sonucunda düşmanın teslim olmasıyla birlikte 12 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuş. Dolayısıyla tarihte 12 Eylül Mudanya’nın kurtuluşu olarak geçmiş kayıtlara.
Mudanya gezilecek yerler
Mudanya’da tarihi Rum evlerini ve Mudanya Mütareke Evi Müzesi’ni gezmek dışında yapılabilecek pek bir aktivite yok.
Mudanya gezinizi planlarken Bursa’nın diğer tarihi yerlerini de göz önünde bulundurarak plan yapabilirsiniz. Mesela aynı gün içinde Trilye, Mudanya ve Cumalıkızık gezisi planlayabilirsiniz.


Mudanya Mütareke Evi Müzesi
Mudanya ilçe merkezinde bulunan ve Mudanya’da gezilecek sayılı yerlerden biri olan Mudanya Mütareke Evi Müzesi‘nin Cumhuriyet tarihinde önemli bir yer var. Kurtuluş Savaşı’nı bitiren Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı bina işte burası.
Mudanya Ateşkes Antlaşması
Anadolu’nun Büyük Taarruz ile Batı Cephesi’ndeki Yunan işgali son bulmuş. Sıra, Trakya ve İstanbul ile Çanakkale boğazlarının kurtarılmasına gelmiş.
İtilaf Devletleri’nin barış görüşmelerine başlamak istemesi üzerine, M. Kemal, Meriç’e kadar tüm Trakya’nın boşaltılmasını istemiş. Kabul edilince TBMM’nin tam yetkiyle görevlendirdiği Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü; İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri ile ateşkes görüşmeleri için Mudanya’da toplanmış. Yunanlılar ise Mudanya’ya gelmiş, ancak karaya çıkmamış ve İngilizleri sözcü olarak kullanmış.
Hararetli konuşmalarla geçen günler sonunda Mudanya Ateşkes Antlaşması bu binada imzalanmış ve anlaşmaya göre Türk Yunan çatışmaları son bulmuş, Trakya savaşsız Türkiye’ye ve boğazlar Türk yönetimine bırakılmış.
Mudanya Mütareke Evi, 18. yüzyılda Aleksandr Ganyanof’dan Mudanyalı bir iş adamı olan ve Türkiye’de şeker sanayisinin kurucularından biri olan Hayri İpar tarafından satın alınmış ve restorasyonu yapılmış.
Bina daha sonra Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı Mudanya gezisinde, yakın tarihine önem veren herkes tarafından mutlaka ziyaret edilmeli.
Peki müzede neler var? Müzede antlaşmalara dair belgeler, fotoğraflar, dokümanlar, o dönemde kullanılan eşyalar sergileniyor. Odalar, eskiden kullanıldığı gibi dekore edilmiş.
Türkiye adına görüşmelerde bulunan İsmet İnönü ve Asım Gündüz Paşa ile yaverlerinin çalışma odaları ve yatak odalarını görüyoruz. Hatta içeride hamam bile görmek mümkün.


Odaların en etkileyici kısmı mütarekenin yapılıp imzalandığı geniş oda. Odada balmumu heykeller ile an canlandırılmaya çalışılmış. Solda İsmet Paşa, sağda Fransa, İtalya ve İngiltere baş delegeleri bulunuyor.

Mudanya Mütareke Evi Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri
Eğer Müzekart’ınız varsa müzeye ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz. Kartınız yoksa giriş ücretli. Pazartesi günleri haricindeki her gün, yaz sezonunda 09:00 – 18:00, kış sezonunda 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Mudanya Mütareke Evi Müzesi nerede ve nasıl gidilir?
Bu tarihi yapı Mudanya’nın tam göbeğinde bulunuyor. Küçük bir sahil turu yaparsanız, meydanda, İsmet İnönü heykelinin tam karşısındaki beyaz binayı göreceksiniz. İstanbul’dan feribotla Mudanya’ya gelmek çok kolay.
İskeleden çıkıp sağa doğru 1 km devam ettiğinizde bina karşınıza çıkar. Bursa’ya 30km mesafede Mudanya. Müzenin çevresinde otopark yok, ama Mudanya’nın tarihi sokaklarını da gezeceğiniz için müsait olan bir yere bırakabilirsiniz aracınızı.
Rum Mahallesi
Tarihi Rum evleri Mudanya’nın Halitpaşa Mahallesi’nde, diğer adıyla Giritli Mahallesi’nde ve 12 Eylül Caddesi üzerinde yer alıyor. Bu mahallelerin başlangıç noktası ise limanın ve Mütareke Evi’nin bulunduğu geniş meydan.

Oradan içe doğru sokakları gezmeye başlayabilirsiniz. İlçenin, mimarı İtalyan Piçiretu olan tarihi merkezinde zaten sokakları denize açılan renkli evler hemen dikkat çekiyor. Her ne kadar bu tarihi mahallelerin çevresi beton yapılarla doldurulmuş ve sıkıştırılmış olsa da, tarihin
Tahir Paşa Konağı
18. yüzyılın önemli yapılarından olan bu konağın, yapılan restorasyonlarla eski halini kaybettiği söyleniyor. 2013 yılından beri Mudanya Kent Müzesi olarak hizmet veren bu iki katlı bina 18 odalı, büyük bir yapı. Alt kat sergi salonu, üst kat ise kent müzesi eşyalarına sahip.
Mudanya Apostoloi Kilisesi
Aydınpınar Kilisesi olarak da geçen kilise, Mudanya’nın Aydınpınar Beldesi’nde yer alıyor, yani Mudanya’nın merkezinde değil. Bu tarihi yapı 1922 yılında kiliseye çevrilmiş ve 1980 yılına kadar aktif bir cami olarak kullanılmış.
Mudanya’da denize girilecek yerler nerelerdir?
Açık deniz olmasından dolayı çoğunlukla dalgalı olan Mudanya’nın sahil kesiminde denize girilebilecek yerler var. Ama beklentinizi olabildiğince düşük tutun. Denizler genelde taşlı ve dalgaların kıyılarda yosun biriktirdiği yerler olabiliyor.
M. Kemal Coşkun Öz Plajı denize girilen yerler arasında. Mudanya plajları arasında daha kumlu bir sahili olan Burgaz Altınkum Halk Plajı ise yerli halkın tercihi. Biraz daha doğudaki Altıntaş Köyü İç Yolu ile Gemlik Mudanya Yolu’nun kesiştiği noktada başka bir plaj daha var.


Mudanya merkezden dışarı çıkmak isterseniz Tirilyeye doğru karşımıza çıkan küçük mahalle Kumyaka’da bir halk plajı bulunuyor. Kumyaka Halk Plajı, biz gittiğimizde yosunlarla kaplıydı.
Biraz ilerideki mahalle olan Tirilye’de de Tirilye halkının denize girdiği iki yer var, biri Çamlı Kahve’nin altındaki sahil, diğeri limanın doğusundaki Taşmahal Restorant’tan sonraki yer.
Yukarıdakiler hep kıyıda, köşede kalmış sahillerdi. Tirilye’den daha ileri, Mudanya’nın batısına doğru ilerlediğimizde Egerce’de bulunan Eşkel Plajı, Söğütpınar Sahili ve Esence Plajı, Mudanya ilçe merkezinden uzak olduğu için daha sakin, kıyısı taşlıktan ziyade kumsal ve geniş.
Mudanya’nın karşısında görülen kara parçası olan Yalova’ya bağlı Armutlu ilçesine karşı yüzmek için bu plajlardan başka bir seçenek bulunmuyor. Ama dediğimiz gibi beklentinizi yüksek tutmayın.
Mudanya nerede ve nasıl gidilir?
Mudanya, İstanbul tarafından gelenler ve Mudanya’yı gezmek isteyenler için kolay ulaşım yollarına sahip. Osmanlı döneminde olduğu gibi Mudanya İskelesi de Bursa’nın Marmara Denizi’ne açılan kapısı olduğundan hatırı sayılır bir hareketlilik var burada.
- BUDO ile Mudanya’ya ulaşım: Bursa’nın Mudanya ilçesi, Bursa ilinin kuzeyinde Marmara Denizi’nin güney sınırında yer alıyor. İstanbul’dan hareket eden BUDO feribotları ile 1sa 50dk’da Mudanya’da olabilirsiniz. BUDO sefer saatleri sayfasını inceleyerek hem Eminönü’nden hem de Büyükçekmece’den kalkan seferleri görebilirsiniz.
- İDO ile Mudanya’ya ulaşım: Yaklaşık 95 dakikalık bir yolculukla Beşiktaş, Kadıköy, Yenikapı – Bursa deniz otobüsünü kullanarak Bursa’ya geçebilirsiniz.
Bursa’nın sahil ilçesi olan Mudanya, İstanbul’a 2 saat (170km), Bursa merkeze 40 dakika (30km), dokusunu kaybetmemiş Cumalıkızık mahallesine 40 dakika (50km), hemen yanı başındaki Tirilye’ye ise yolları virajlı olduğu için 26 dakika (13km) mesafede.