Kütahya Kalesi

admin
|

Kütahya’nın yüksekte yer alan turistik gezi noktalarından biri olan Kütahya Kalesi, beklediğimizden daha etkileyici çıktı. Anadolu’nun binlerce yıllık yaşamına sahip Kütahya’yı tepeden izleyebileceğiniz , çevresindeki beklenmedik doğayı görebileceğiniz bir yer.

Kütahya Kalesi’nin tarihi: Kütahya Kalesi, ilk olarak bölgeye egemen olan Bizanslılar tarafından inşa edilmiş.

İç Kale’nin bulunduğu nokta, tepenin zirvesi. Dik ve sivri bir yapıya sahip olan tepe de şehir merkezinden 100 metre yükseklikte yer alıyor. İç Kale’yi korumak için etrafına çekilen surlar ve burçlar da, tepenin dikliği sayesinde ulaşılması güç bir hal almış.

Bizanslılardan sonra da zaman içinde, ihtiyaçlar dahilinde yeni yapılar eklenerek geliştirilmiş. Özellikle çocuklu ailelerin çocuklarını başıboş bırakmamaları gereken bir yer, çünkü bahsettiğim gibi surlar uçurum oluşturmuş ve bu durum da tehlike yaratabilir.

Kutahya Kalesi Gezilecek Yerler
Kutahya Kalesi Burc Manzarasi

Kalenin burçlarını daha kaleye varmadan farketmeniz mümkün. Evliya Çelebi, bu şekilde peşisıra inşa edilmiş 70 burçtan bahsediyor.

Burçların çoğu yıkılmış olsa da, bir kısmı günümüze kadar gelmeyi başarmış. Özellikle bahar aylarında, Hisar Tepesi’ndeki ağaçların yeşerdiği zamanlarda bu burçlar, yeşilliklerin arasında çiçek gibi görünüyorlar.

Kaleye çıktığınızda, kalenin piknik alanı gibi kullanıldığını da görüyoruz. Manzarası güzel olan bir yerde piknik yapmak güzel elbette, ama böyle bir yerin Kültür Bakanlığı’na bağlı ücretli bir yer olması daha cazip ve bizden sonraki nesilin de bu güzelliği görmesini tercih ederiz.

Kutahya Kalesi Tarihi Kalintilar
Kutahya Kalesi Manzara Fotograflari

Kütahya Kalesi’nin çevresine gerçekten hakim bir manzarası var. Bölgedeki en yüksek bölge olması nedeniyle her yeri rahatlıkla görebiliyor. Kaleye doğru çıkarken sağ tarafta yer alan ve vadi arasında kalmış gibi görünen mahalle çok güzel görünüyor.

Mahallenin diğer ucunda yer alan yükseltiden kale manzarası ile birlikte tarihi Kütahya’yı izlemek eminim keyif verir. Tepenin ucunda bir çay bahçesi bulunuyor, araba ile o tepeye kadar ilerlemek mümkün.

Kutahya Kalesi Gorulecek Yerler
Kutahya Kalesi Gezgin Cift

Kalenin iç kalesinde, 45 dakikada 360 derece dönebilen, döner gazino olarak bilinen bir restoran bulunuyor. İç kaleye çıkarsanız ortaya inşa edilen bu yapıyı görmemeniz mümkün değil.

Oturup kahvaltı yaptığınızda, yemek yediğinizde veya bir şeyler içtiğinizde şehri panoramik olarak, size hissettirmeden izleyemenize olanak tanıyormuş.

Kütahya Kalesi nerede ve nasıl gidilir?

Kütahya Kalesi, dik bir tepeye inşa edildiğinden dolayı Kütahya’nın birçok bölgesinden görülebilen bir kale. Özellikle Kütahya Müzesi ve Kütahya Jeoloji Müzesi’nin bulunduğu şehrin eski yapılarının bulunduğu noktalardan izlenebiliyor.

Kütahya Kalesi’ne ulaşım zor değil, araba ile Büyük Hisar Sokak’tan geçerek kalenin içine kadar normal yoldan ulaşabiliyorsunuz. Kale içinde de aracınızı park edebileceğiniz ücretsiz park alanları bulunuyor.